Jislaaik wines 1 zuid-afrika

Een verrassing uit Zuid-Afrika

Nieuwe wijnen proberen is altijd leuk. Geen enkele wijn smaakt hetzelfde en dezelfde druiven of blends smaken weer anders per jaar en per wijnmaker. Ik was dan ook blij verrast toen ik onlangs een wijn van iemand kreeg om te proeven. Een vriend van hem trekt af en toe naar Zuid-Afrika om daar vervolgens in een kleine oplage wijn te maken. Nu moet ik je zeggen, dat klinkt toch als een droom! Dit keer maakte deze hobbywijnboer/wijnmaker Jurjen, van Jislaaik Wines, een blend van Cinsaut en Cabernet Sauvignon. En nee, Cinsaut is niet verkeerd gespeld, maar misschien ken je deze druif zelf beter onder de naam Cinsault, met een ‘l’ dus. Anyway, zelfde druif alleen anders geschreven.

De druiven

Nu heeft Cinsaut niet altijd de beste reputatie. Het is een druif met een hoge opbrengst, maar daarom vaak ook van lage kwaliteit. Als de opbrengst wordt ingedamd, verbetert de Jislaaik wines 4 zuid-afrikakwaliteit. Cinsaut brengt rood fruit in de blend terwijl Cabernet Sauvignon zorgt voor aromas van donker fruit, kruiden en tannines.

Ode to Old Skool

Deze blend, Ode to Old Skool, heeft geresulteerd in 776 flessen voor de Nederlandse markt. Gemaakt van de oogst van 2016 en mag nog best even liggen, waarna de wijn waarschijnlijk wat meer opent. Maar ook voor nu een mooie wijn. Bij de eerste slok wellicht te stijf en krachtig, maar opent zich naar mate je glas wat langer staat. De aromas van zwarte bessen, kersen, kruiden en wat drop vermengen zich in het glas. Het is de perfecte wijn waarmee je in je handen wil zitten als je net doorweekt thuis bent gekomen en op wil warmen. Maar het is ook een echte eetwijn. Het is een stoere, krachtige wijn, waar een mooi stuk stoer vlees goed bij past. Geen wijn voor mietjes.
Meer informatie over Jislaaik Wines vind je hier.

Karafferen

Dit soort wijnen kunnen profiteren van karafferen. Dat wil zeggen dat er lucht bij de wijn Jislaaik wines 3 zuid-afrikamoet om ervoor te zorgen dat die zich wat meer opent. Even de kurk van de fles halen en laten staan is onvoldoende. Er komt dan alsnog maar een ienieminie gedeelte van de wijn in contact met zuurstof. Als je geen wijnkaraf hebt om het in te doen, kun je bijvoorbeeld een vaas pakken en daar de wijn in gieten. Zorg er wel voor dat die vaas dan heel schoon is! Decanteren is weer iets anders. Dat doe je vaak bij wat oudere wijnen waar wat droesem/depot/bezinksel in de fles zit, die je niet in je glas wil hebben. Zeker geen fout in de wijn, maar gewoon niet lekker in je mond. Bij het overschenken in een decanteer karaf zorg je ervoor dat de wijn en het bezinksel gescheiden worden.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :