zomerse wijnen Wijndummy

Zomerse wijnen om de vakantie in eigen land mee door te komen

Geen klaagzang over die gemiste vakantie dit jaar, het is wat het is. En dus maken we er maar het beste van in eigen land. Ik haal dan ook de vakantie in huis met wat zomerse wijnen. Nu zijn er ontelbaar veel wijnen die uitermate geschikt zijn voor de zomer, dus ik heb maar een kleine selectie gemaakt.

La Douce Achtertuin

Maar first things first. Om de vakantie in La Douce Achtertuin te beginnen, moet je er wel voor zorgen dat het ook een vakantievibe heeft. Nu hebben wij het geluk dat we een leuk tuintje hebben, dus hebben we direct een wat groter opblaasbaar zwembad besteld. Bij de Action een lekker kekke schuimrubberen ondergrond met grasprint gekocht en we zijn er helemaal klaar voor. Nu snap ik dat niet iedereen de luxe van een tuin(tje) heeft, maar je kunt je balkon of huiskamer ook versieren met opblaasbare flamingo’s en dat leuke grasondergrondje in de woonkamer of op het balkon leggen. Ik zou dan alleen dat zwembadje achterwege laten en een voetenteiltje pakken.

Zomerse wijnen 5

Albariño zet de bloemetjes buiten

De druif albariño is toch wel een van mijn favoriete druifjes. De beste resultaten vind je in het noordwesten van Spanje, in Galicië. De regio grenst aan de Atlantische Oceaan en wordt ook wel het ‘groene Spanje’ genoemd. DE appellation voor albariño is toch wel Rías Baixas. De druivenstokken worden er vaak via een pergola-systeem opgebonden zodat de druiven hoog boven de grond rijpen. Dat heeft meerdere voordelen: de druiven rotten niet zo snel en op de plek onder de overhangende druiven, kun je ook nog andere gewassen planten.

Fris en fruitig

De vinificatie van de wijnen vind vaak op lage temperatuur plaats, zodat de wijnen lekker fris zijn. Albariño heeft een goede zuurgraad, is vaak bloemig, licht geparfumeerd en je komt vaak de aroma’s van perzik en abrikoos tegen. Soms wordt albariño geblend met een ander gezellig druifje zoals loureira, treixadura of trincadeira.

Zomerse wijnen 4                                   

Vinho Verde, verfrissend wit

Iets meer naar het zuiden en we komen uit in Portugal. Daar vinden we gelijk die andere zomerse verfrissing: Vinho Verde. Veel mensen denken dat dit een witte wijn is, maar dat doet deze regio echt te kort. Onder de DOP Vinho Verde worden namelijk zowel witte, rode, rosé als mousserende wijnen gemaakt. Toch kom je in Nederland vaak de witte variant tegen en soms ook met een relatief laag alcoholpercentage. Het uiteindelijke alcoholgehalte voor een basis Vinho Verde ligt tussen de 8,5% en 11,5%. Staat er één druivenras op het etiket, een subregio of een kwaliteitsaanduiding (Superior, Reserva, Colheita Seleccionada etc.), dan mag de wijn maximaal 14% bevatten. De druiven die je onder meer vaak tegenkomt in de betere Vinho Verde wijnen zijn Alvarinho (a.k.a. albariño), trajadura, avesso en loureiro.

Klein bubbeltje

Een witte Vinho Verde is een prima dorstlesser en kan een lichte pareling hebben en een mooie dosis verfrissende zuren voor dat extra zomerse gevoel. 

Zomerse wijnen 2

Picpoul de Pinet, knisperende zomerse dorstlesser

In het zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zeekust vinden we de appellation Picpoul de Pinet. Het is een groot gebied in de Languedoc waar frisse en knisperende witte wijnen vandaan komen die niet misstaan naast een schaal oesters of een pan mosselen. Het mag er dan bloody hot zijn, de zee tempert de meeste hitte waardoor de druiven mooi rijp kunnen worden onder het genot van een verkoelend zeebriesje. De druif die we terug vinden in deze wijn lees je ook terug in de naam, namelijk picpoul. Tenzij je weer zo’n eigenwijze producent hebt die de fancy variant gebruikt en ‘piquepoul’ op het etiket schrijft. Potato, potato.

Bubbeltjes Galore, van crémant tot cava

Ik ben een enorme bubbelfan. Het liefst drink ik elke dag champagne, maar dat is niet zo heel goed voor de gezondheid. En in het geval van champagne ook zeker niet voor de portemonnee. Maar er zijn zoveel andere prachtige bubbels, dat er altijd wel keuze is. Al merk ik wel dat ik vaak grijp naar een cava of crémant, maar die kom je dan ook al snel tegen.

Cava

Cava is het Spaanse antwoord op champagne en wordt op dezelfde manier gemaakt, dus met tweede gisting op de fles. Tijdens die tweede gisting worden de bubbeltjes in de wijn gevormd. Een langdurig wijnproces, aangezien een fles cava minimaal 9 maanden in de fles mag lopen bubbelen totdat de wijn op de markt mag verschijnen. Door die lange periode worden er wel allemaal lekkere, rijke smaakjes gevormd. Voor champagne is die periode overigens nog langer, namelijk minimaal 15 maanden. Waar champagne over het algemeen wordt gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of pinot meunier, zijn dat voor cava de druivenrassen macabeo, xarello, parellada en chardonnay.

pasen wijn 1 cremant de bourgogne marsigny

De champagne die geen champagne is

Naast champagne worden er nog heel veel andere mousserende wijnen in Frankrijk gemaakt. Zo zijn er ook veel gebieden die een crémant op de markt brengen. Een crémant wordt ook op de traditionele methode gemaakt, maar mag geen champagne heten omdat het niet uit de vastgestelde champagneregio komt. Voor een lekkere Crémant de Bourgogne maken wij graag plek in de wijnkast.

Rosé, het uiterlijk telt toch mee

De lichte gekleurde rosé wijnen zijn nog altijd favoriet in Nederland. Ik snap dat wel. Persoonlijk vind ik dat ook gewoon gezellig staan op tafel. Het heeft gewoon iets zomers en gezelligs. Die lichte kleur is typisch voor rosé uit de Provence, maar is inmiddels ook door producenten in andere landen en gebieden omarmd. Het loopt namelijk als een tierelier. De klassieke blauwe druivenrassen voor rosé uit de Provence zijn overigens cinsault, grenache, mourvèdre en tibouren en vaak vinden we ook wat syrah en/of cabernet sauvignon in de blend. Overigens maken ze daar in het zuiden van Frankrijk niet alleen lavendelbuiltjes en rosé, er wordt ook witte wijn en zelfs rode wijn gemaakt. Voor witte wijn grijpen ze naar de rassen rolle (a.k.a. vermentino) en sémillon. Het spreekt voor zich dat je van die eerder genoemde blauwe rassen ook rode wijn kan maken.

Avec rose glas

Rosé kan altijd

Laat ik voorop stellen dat ik het jammer vind dat rosé vaak zo ondergewaardeerd wordt, al gaat dat gelukkig de laatste jaren steeds beter. Rosé is niet alleen gastronomisch goed inzetbaar (denk aan tapas en gegrilde tonijnsteak van de barbecue), het is ook nog eens een geweldige borrelwijn. Helaas hebben de goedkope, diep roze, zoete glazen rosé die in het verleden vaak op de terrassen op tafel verschenen, roet in het eten gegooid. Niet alleen wordt hierdoor vaak gedacht dat de kleur van rosé iets te maken heeft met de zoetheid van de wijn, maar ook dat de kwaliteit ver te zoeken is. Twee aannames die we hier gelijk maar even van tafel gaan vegen.

Voor eens en voor altijd

Ten eerste de kleur. Zoals ik al vaker heb geschreven: de kleur van een rosé zegt alleen iets over het druivenras dat is gebruikt en hoe lang de schillen van de druiven met het sap in contact hebben gestaan. De zoetheid van een wijn wordt bepaald door de wijnmaker. Als hij ervoor zorgt dat de natuurlijke suikers in het sap volledig worden omgezet in alcohol tijdens het vergistingsproces, dan krijg je een strakdroge wijn. Zet hij de vergisting eerder stop, dan blijft er wat restsuiker over en zal de wijn zoeter smaken.

Ga voor kwaliteit

De kwaliteit van veel rosé wijnen is top. Je moet ook niet onderin het schap naar een flesje roze gekleurd spul gaan graaien, dan kies je er ook zelf voor. Vanaf 6 euro (oké, €5,95) kun je een prima rosé scoren. Maar er zijn ook zat rosé wijnen waar je, terecht, meer voor betaald. Soms kan het prijsverschil ook zitten in de naam van de producent: des te groter de naam des te hoger de prijs, maar vaak hebben die producenten ook niet voor niets zo’n grote naam.

Zomerse wijnen 1

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :