Albariño staand

Zomerse dorstlesser: Albariño

In de zomer heb ik wel behoefte aan een lekkere, knisperend frisse wijn. Daarom ben ik enorm fan van Albariño, ook wel Alvarinho genoemd in de Vino Verde regio in Portugal. Vino Verde is overigens ook een erg goede zomerse wijn, maar daarover kun je meer lezen in deze blog.

Albariño

Albariño dus. Deze aromatische druif domineert de Rías Baixas, in het noordwesten van Spanje. Dankzij de dikke schil kan de druif het vochtige klimaat prima aan. Wijnen van deze druif zijn over het algemeen hoog in alcohol, zuren en in smaak. De wijnen zijn fris en naar gelang van de wijnmaker kunnen ze variëren van licht naar rijkere en vollere exemplaren met intense aroma’s van perzik en abrikoos.

De portemonnee kwestie

Goede en goedkope wijnen van de Albariño druif zijn moeilijk te vinden. Doordat de wijnen erg in trek zijn en het niet altijd makkelijk is om de druif te laten groeien in het vochtige, maritieme klimaat, liggen de prijzen hoger. Dat wil niet zeggen dat de prijzen onbetaalbaar zijn, maar misschien moet je net even een paar euro meer neertellen dan dat de meesten normaal doen. Maar voor een tientje heb je een prima Albariño.

Albariño liggend

Wereldse druif

Omdat Albariño erg in trek is, staat de druif ook in andere landen aangeplant. Zo vind je wijngaarden met Albariño tegenwoordig ook in Californië, Oregon, Washington (state), Australië, Nieuw-Zeeland en Uruguay. Frankrijk besloot in 2010 de druif toe te staan.

El Camino Albariño

Prijs: € 9,95
Waar: Siersma Wijnadvies, Huizen (wijnadvies.nl)
Oordeel: Heerlijk frisse wijn met smaken van abrikoos en appel en met een hoge doordrink-factor. Schenk het bij een lichte lunch of geniet van de frisheid op je zonnige balkon, in de tuin of gewoon lekker op de bank. Deze wijn is voor elk moment en is heel toegankelijk. Perfect dus om standaard een paar flessen van in huis te hebben. Wil je deze schenken bij het avondeten, maak dan iets lekkers klaar met zeevruchten.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :