wijn sulfiet rosé pasen

Zo zet je de beste wijnen met Pasen op tafel

Nog even en we zitten weer massaal aan het paasontbijt, paasbrunch of de paaslunch. Thee, koffie, sinaasappelsap, het kan er allemaal bij. Maar waarom niet een extra feestelijk tintje toevoegen met een goed glas wijn of wijncocktail?

Wijncocktails

Een heerlijke spoom zoals Scroppino, op basis van citroensorbetijs en een mousserende wijn is top. Net als een kleurrijke Mimosa van sinaasappelsap, een mousserende wijn en Cointreau. Eerder schreef ik een blog over hoe je deze cocktails zelf kunt maken en maakte ik een enig (ahum) filmpje. Lees en/of kijk die dus terug, mocht je voor een paascocktail willen gaan.

De eeuwige winnaar

De onbetwiste nummer 1 voor op tafel is champagne. Deze mousserende en wereldberoemde wijn uit de Champagnestreek, past bij vrijwel elk eiergerecht en laat dat nou bij elk paasontbijt en elke lunch of brunch wel voorbij komen. Geen zin om de portemonnee zo ver open te trekken? Heel begrijpelijk overigens. Dan kan een Spaanse cava of Crémant de Bourgogne heel goed.

Tip: Marsigny Crémant de Bourgogne van Jumbo. Gemaakt van de druiven pinot noir en gamay en verkrijgbaar voor €9,69. Een geweldige prijs-kwaliteitverhouding.

pasen wijn 1 cremant de bourgogne marsigny

Gepocheerd ei

Bij een fancy gepocheerd ei mag een fancy wijn. Een witte Bourgogne, van chardonnay, met een beetje houtrijping vormt dan ook de perfecte combinatie. Dit is dan geen wijn die ik bij het paasontbijt zou serveren, daar is het dan een beetje te heftig voor. Maar bij een goede paasbrunch of paaslunch kan het prima. Wijn hoeft niet altijd na vijf uur gedronken te worden natuurlijk.

Tip: JC Boisset Bourgogne Chardonnay. Van wijngaarden uit Côte de Beaune. Wel vergist op eiken vaten, maar niet met overdreven houttonen. Verkrijgbaar bij Gall&Gall voor €13,99.

pasen wijn 2 Boisset chardonnay bourgogne

Eggs benedict

Bij eggs benedict, met een hollandaisesaus, past zo’n witte Bourgogne ook heel goed. Toch kun je ook kiezen voor een Chablis of een “New Wave” chardonnay uit Australië. Een Chablis wordt ook gemaakt van chardonnay en is onderdeel van de Bourgogne, maar is in stijl veel frisser en strakker dan de andere wijnen uit de regio. Hetzelfde geldt voor de nieuwe stijl chardonnay uit Australië. Dat frisse tintje past goed bij het zuurtje van de hollandaisesaus.

Mini zalmsandwich

Mini sandwiches, zoals je die ook vaak bij de high tea ziet, staan altijd gezellig op tafel. Ze zijn simpel te maken door een goede hoeveelheid kruidenkaas op de twee broodjes te smeren, er wat sla op te leggen en plakjes gerookte zalm. Strooi wat peper en zout naar smaak over het beleg en leg de twee boterhammen op elkaar. Snijd de korstjes eraf en snijd de boterham diagonaal doormidden zodat de helften driehoekjes vormen. Bij deze sandwiches passen alle bovenstaande wijnen, maar wat dacht je van een mooie bleekroze rosé? Maak het helemaal feestelijk met een rosé bubbel!

Tip: Domaine de Saint Ser. Rosé uit de Provence van de druiven grenache, cinsault en syrah. Ook heerlijk in de zomerzon. Verkrijgbaar voor €9,99 bij Albert Heijn.

pasen wijn 3 Saint Ser rose provence

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :