Kincade Fire Wine Country 3

Wine Country opnieuw geteisterd door verwoestende brand

Het is bijna elk jaar weer raak in de Amerikaanse staat Californië. Bosbranden die alles op hun pad verwoesten, mensenlevens eisen en woningen in de as leggen. En ook dit jaar is het wijngebied, beter bekend als Wine Country, ten noorden van San Francisco weer aan de beurt. Inmiddels zijn al zo’n tweehonderdduizend mensen geëvacueerd en hebben de lokale autoriteiten de noodtoestand uitgeroepen.

Kincade Fire Wine Country 1

Wine Country

Californië wordt op dit moment geteisterd door twee grote natuurbranden. De ene brand woedt in het zuiden van de staat, terwijl de andere natuurbrand Wine Country bedreigt. Verschillende wineries zijn al in de as gelegd en veel andere wijnboeren leven tussen hoop en vrees of hun wijnhuis en wijngaarden het natuurgeweld overleven. Blussen is lastig vanwege de harde wind en het is diezelfde wind die het vuur alsmaar aanwakkert en brandende deeltjes door de lucht verspreid. De Kincade Fire, zoals de brand wordt genoemd, heeft inmiddels al meer dan vijftigduizend hectare verwoest.

Kincade Fire Wine Country 4

Sonoma County

Een van de beroemdste wijnregio’s van Californië is Sonoma County, ten noorden van San Francisco. Delen van dit gebied zijn nog steeds herstellende van de verwoestende brand van twee jaar geleden. In 2017 ging de staat ook gebukt onder een vernietigende vlammenzee. Ook toen schreef ik een blog over de natuurbranden, de gevolgen voor de wijnbouw en sprak ik met de eigenaren van Scribe Winery.

bosbranden californie 1 Wine Country
De natuurlijke vuurbarrière van een wijngaard in 2017

Wijngaarden als vuurstoppers

In 2017 werden veel wijngaarden gespaard omdat ze werkten als natuurlijke barrières. Omdat de wijngaarden vochtiger waren dan bijvoorbeeld de bossen in de omgeving, stopte het vuur vaak voor de wijnstokken. Soms brak de vlammenzee toch door de barrière, maar in veel gevallen redde de wijngaard zichzelf. Nu, twee jaar later, is dat opnieuw het geval. De ene wijnboer heeft geluk, terwijl de ander met lede ogen toe moet kijken hoe zijn levenswerk in vlammen opgaat. De hoop is dat de wind gaat liggen en de brandweer de branden onder controle krijgt.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :