Of je nou in Italië, Frankrijk of zelfs in Nederland bent, je ziet nog wel eens rozenstruiken in een wijngaard aangeplant staan. Het ziet er natuurlijk hartstikke fleurig uit, maar doen wijnboeren dat puur uit esthetisch oogpunt of zit er een andere reden achter?
Alarm
Ja, er zit nog een andere reden achter. De rozenstruik werkt als een alarm voor de wijnboer. Een wijngaard is namelijk nogal gevoelig voor schimmels en ziektes die de druivenstok, de bladeren en de druiven zelf aan kunnen tasten. Maar een rozenstruik is ook gevoelig voor die schimmels die de druif te lijf kunnen gaan. Dus zodra een wijnboer ziet dat de roos ziek is, kan hij of zij direct beginnen met het bestrijden van de schimmel voordat de druivenstokken eraan gaan. Sommige mensen zeggen dat het tegenwoordig wat minder opgaat omdat veel rozenstruiken resistent zouden zijn voor meeldauw. Daarom zou het eerder gaan om het in stand houden van een traditie, dan een alarm. Toch zweren veel wijnboeren bij deze extra beveiligingsmethode. Baat het niet, schaadt het niet. Toch?
(valse) meeldauw
Maar wat zijn die schimmels dan? Je hebt bijvoorbeeld meeldauw en valse meeldauw die gevaarlijk zijn voor de groei van de bladeren en de druiven. In het voorjaar en begin van de zomer is de druivenstok erg gevoelig voor valse meeldauw. Dat tast het groen aan en vormt gelige vlekken op de bladeren. Doordat het groen wordt aangetast, kan de druif minder goed groeien en zullen de druiven ook slecht ontwikkelen. Meeldauw komt met name voor in de zomer bij warm en vochtig weer en vormt een witte of grijze schimmel waas op de plant en op de schillen van de druiven. De smaak van de druif gaat drastisch achteruit en in het ergste geval gaat de hele oogst verloren.
Bestrijden
Je kunt als wijnboer niet zo maar er op los gaan sprayen om je druiven te beschermen tegen allerhande schimmels en ziektes. Er zijn strikte regels voor de stoffen die gebruikt mogen worden, hoe vaak er gesprayd mag worden en hoe veel. Als je een biologische wijnboer bent, mag je zelfs nog minder. Voor de valse meeldauw wordt vanaf oudsher de Bordeauxse pap ingezet, een mix van kopersulfaat en kalk. In Nederland is kopersulfaat echter weer niet toegestaan. Er zijn bezwaren tegen het gebruik van Bordeauxse pap omdat de koperconcentraties in de grond flink worden verhoogd. Er zijn ook steeds meer niet biologische wijnboeren die op andere manieren sprayen. Meeldauw wordt bestreden met zwavel. Er is dus prima iets aan die schimmels te doen, als je er maar op tijd bij bent. Dan is zo’n rozenstruik toch handig en anders in ieder geval leuk om naar te kijken.
Meer Wijndummy
Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram, Twitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!