oogstjaar Bourgogne nederlandse wijngaarden

Wijntrends en misvattingen

De wijnwereld verandert continu, niet alleen door nieuwe innovaties op het gebied van wijn maken, maar ook de wens van ons consumenten speelt een grote rol. Als je goed om je heen kijkt in de supermarkt en wijnhandel, zie je veranderingen in wijntrends. Maar is elke ontwikkeling ook een goede ontwikkeling?

Wijntrends: Smaak of hype?

Laat ik voorop stellen dat over smaak niet te twisten valt en dat iedereen het lekker zelf moet weten. Ik vraag mij alleen soms af, of iets zoals wijn, er daadwerkelijk beter van wordt. Of dat mensen gewoon graag meegaan in een hype zonder dat het de smaak echt ten goede komt.

bourg glas uitzicht bordeaux

Sulfiet is de boosdoener niet

Laat ik bijvoorbeeld beginnen met sulfiet. Je ziet steeds vaker op etiketten staan ‘no sulfur added’ oftewel: zonder toegevoegd sulfiet (a.k.a. zwavel). Voor sulfiet zijn sommige mensen ineens heel bang geworden, want dat zou slecht voor je zijn. Sommige mensen claimen enorme hoofdpijn te krijgen en er zelfs allergisch voor te zijn. Newsflash! Ook in de wijn zonder toegevoegd sulfiet, zit sulfiet. Sulfiet komt namelijk al van nature voor op de schil van de druif. Het wordt inderdaad vaak nog extra toegevoegd om bederf, kleurverlies en oxidatie tegen te gaan. Iets heel normaals in de wijnwereld, waar we nu ineens massaal over lijken te vallen.

sulfiet etiket wijntrends

Overgevoelig

Het klopt wel dat er een overgevoeligheid voor sulfiet bestaat, vooral bij astmapatiënten. Maar sulfiet komt ook voor in producten zoals vruchtensap, instant-aardappelpuree, rozijnen, tomatenpuree, suiker, champignons, mosselen en in je favoriete kroket. En het lijstje is nog veel en veel langer. Als je daar al geen hoofdpijn van krijgt, dan lijkt het mij dat je die hoofdpijn na wijn gewoon krijgt van teveel drinken en niet van toegevoegd sulfiet. Misschien moeten we eens stoppen met elkaar zo gek te maken. Bedenk je ook dat wijnen zonder toegevoegd sulfiet, niet zo lang te bewaren zijn als wijnen die op de “normale” manier zijn gemaakt.

Eén voor allen en allen voor één

Alleen zijn is al lang geen probleem meer. Al weet ik van sommige long time singles dat ze wel gek worden van de vraag of ze al een keer iemand hebben ontmoet. Namens hen: Don’t! Maar het leven van een single bestaat tegenwoordig ook uit steeds meer gemak in de vorm van eenpersoons (kant-en-klaar) maaltijden en kleinere porties in het supermarktschap. Daar vind je tegenwoordig ook halve flessen wijn van 37,5 centiliter in plaats van de gangbare 75 centiliter. Handig natuurlijk, maar als je kijkt naar de prijs/kwaliteit, vind ik het vaak nog best pittig. Dan kun je soms nog beter een gewone fles halen en daar twee dagen mee doen. En het is toch een supermarkt wijn. Niet om daar nu heel lullig over te doen, want er staan best leuke wijnen in het schap. Maar veel complexiteit, een populair woord in de wijnwereld, heeft het vaak niet. Die complexiteit kan de wijn dan ook niet verliezen na een dagje koelkast. Draai dan wel de schroefdop er weer goed op of druk de kurk er weer in. Teveel zuurstof is nog altijd killing voor een wijn, ook al zit er toegevoegd sulfiet in.

wijn moldavië glas

Keurmerk galore

Alles met een extra sticker of keurmerk is helemaal hip. We lijken tegenwoordig alleen maar te letten op gewonnen medailles (wat overigens in veel gevallen maar bar weinig zegt, want ze geven overal wel medailles voor) of de biologische, biodynamische en vegan keurmerken. Maar wat zegt het? Nu wil ik voorop stellen dat ik wel fan ben van biologische en biodynamische wijnen, maar bij natuurwijn en vegan haak ik qua hype al iets meer af. Al probeer ik alles graag natuurlijk.

Puur natuur

Biologisch wil zeggen dat er geen kunstmatige bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en er alleen natuurlijke producten worden ingezet ter bestrijding van ziektes en schimmels. Er mag ook nog eens minder sulfiet gebruikt worden. Biodynamisch gaat weer een stapje verder. Daar worden beslissingen daarnaast ook gemaakt op basis van de stand van de zon, maan en sterren. Natuurwijn is makkelijk te herkennen. Het is namelijk troebel, want de wijnen worden niet gefilterd. Daarnaast moet de wijn biologisch of biodynamisch zijn en mag de wijnmaker alleen gebruik maken van ‘wilde gisten’ en dus niet van gefabriceerde gisten. Ik had laatst zo’n wijn. Erg leuk om te proberen, maar ik vond het meer naar een soort babyvoeding/appelmoespotje smaken. De zoektocht naar een lekkere natuurwijn gaat door! Tips zijn altijd welkom.

wijngaard wijntrends

Vegan friendly

En dan hebben we de niche voor de vegans onder ons en eigenlijk ook wel voor de fanatieke vega’s. Wat veel mensen namelijk niet weten is dat wijnen soms geklaard worden met dierlijke producten. Klaren wil zeggen dat de vaste deeltjes die in de wijn rond dwarrelen eruit gehaald worden om een heldere wijn te krijgen. Dat kan met tijd, want dan wacht de wijnmaker gewoon rustig totdat de vaste deeltjes naar de bodem zakken. Maar daar heeft niet elke wijnmaker ook de tijd voor. Vooral niet als het zo goedkoop en snel mogelijk moet. Dan worden dierlijke producten gebruikt die zich aan de vaste deeltjes hechten en zo sneller naar de bodem zakken. Het gaat dan om eiwitten, caseïne, gelatine of vislijm. Het is overigens niet zo dat die bestanddelen ook in je wijn zitten als je het drinkt, want die zijn er natuurlijk uitgefilterd. Geen paniek dus!

Discussiepunt

Of het nu goed of slecht, nodig of onnodig is, zal altijd onderwerp van discussie blijven. Het gaat dan ook vooral om levenswijze en behoefte. En dat is voor iedereen anders. Toch blijft het leuk om te zien hoe iets zoals wijn, dat al duizenden jaren bestaat (zo zijn er al aanwijzingen op het gebied van het maken van wijn van 4000 voor Christus in Georgië), zo onderhevig is aan veranderingen.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :