wijn tip Bordeaux1

Heerlijke wijn tip uit Bordeaux en nog betaalbaar ook!

Bij Bordeaux wijnen denken veel mensen automatisch aan de krachtige rode wijnen waarvoor je toch wel even diep in je portemonnee moet graaien. Nu is het ook wel zo dat je voor de betere wijnen wel in een wat hoger segment zal zitten, maar dat betekent niet dat er geen betaalbare wijnen gemaakt worden. En niet alleen wat rood betreft. De witte wijnen van Bordeaux zijn ook zeker de moeite waard.

saint emilion op terras Bordeaux

Entre-Deux-Mers

Entre-Deux-Mers is een sub-gebied in Bordeaux en ligt, als je het letterlijk gaat vertalen, tussen twee zeeën in. Daarmee worden de rivieren de Dordogne en de Garonne bedoeld die dan wel weer beïnvloed worden door de getijden van de Atlantische Oceaan. In het gebied worden zowel rode, als witte wijnen gemaakt, maar alleen droge witte wijnen mogen de appellation Entre-Deux-Mers op het etiket voeren. Alle overige wijnen worden gewoon onder appellation Bordeaux gebotteld. De druiven sauvignon blanc, semillon, muscadelle en sauvignon gris mogen gebruikt worden in de blend om een AOP Entre-Deux-Mers te maken.
wijn tip Bordeaux3

Cuvée Clémence van Cheval Quancard

Bij Grapedistrict kocht ik voor € 9,49 deze Cuvée Clémence en die was het geld meer dan waard. In de blend zit 70% sauvignon blanc, 20% semillon en 10% muscadelle. De wijn heeft zes maanden op Frans eiken gelegen waarvan de helft op nieuw hout. Des te nieuwer het hout, des te meer invloed het hout heeft op de wijn. De wijn is fruitig met zowel frisse citrustonen als de wat zwoelere, tropische fruitaroma’s. Door de tijd die de wijn op hout heeft gelegen, komen ook vanille tonen en toast naar boven. Een echte aanrader en al helemaal perfect voor de iets koudere avonden. Lekker bij schaaldieren of gewoon zo.
Bordeaux

Bordeaux in een notendop

Ook al is Bordeaux één wijngebied, de wijnen uit de verschillende sub-gebieden onderscheiden zich wel van elkaar. Zo heb je de linkeroever met de appellation Médoc waar beroemde namen als Margaux en Saint-Estèphe vandaan komen, de rechteroever met Blaye, Bourg en natuurlijk Libournais waar de befaamde wijnen van Pomerol en Saint-Émilion hun oorsprong vinden. En zo zijn er nog veel meer: Graves, Sauternes, Barsac en dus Entre-Deux-Mers.
bourg glas uitzicht bordeaux
Voor een korte uitleg over Bordeaux zonder lappen stof te hoeven lezen, kun je ook nog even naar het Wijndummy YouTube kanaal. Daar staat deze video over de wijnen uit de streek!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :