hoofdfoto wijnreis Bordeaux rozenstruiken wijngaard

Wijnreis Bordeaux, part 2: wijn en zadelpijn

Zoals beloofd: het tweede deel van mijn wijnreis in Bordeaux met Boat Bike Tours. Even een huishoudelijke mededeling: heb je het vorige week niet gelezen, klik dan hier. Scheelt weer een hoop uitleg.

wijnreis bordeaux stad

Anders dan op de normaal aangeboden reis, beginnen wij in Bordeaux (stad). Terwijl wij naar de boot toelopen valt mij al op hoe mooi groots, statig en tegelijkertijd charmant de stad is. Duik willekeurig links en rechts de steegjes in en je komt in de meest prachtige straatjes terecht. Er zijn talloze terrasjes waar je kunt eten en drinken. Stuk voor stuk met een uitgebreide wijnkaart natuurlijk. Omdat de start van onze reis met Boat Bike Tours pas officieel om zes uur ’s avonds begint, struinen wij eerst door de straten van Bordeaux en hoppen van terras naar terras. Daarna volgt een avond gevuld met kennismakingen en wijntjes. De volgende ochtend laten wij onze fietsen aanmeten voor de eerste korte tocht: een tripje naar het in juni geopende prestigieuze wijnmuseum La Cité du Vin.

La Cité du Vin

wijnreis Bordeaux La cite du vin

Aan dit miljoenen project is niets stoffigs te bekennen en waar je normaal met een museumbezoek na een paar uur wel klaar bent, kun je in La Cité du Vin makkelijk een hele dag ronddwalen. De permanente toer duurt zo’n twee uur en kost twintig euro waarbij een proefglas wijn hoort. De rondleiding is interactief, je krijgt een koptelefoon en kastje (soort smartphone) mee, die je om je nek kunt hangen en je loopt door de vele zalen. Overal is informatie te vinden en kun je de wijnwereld beleven. Zo is er de geurruimte waar je tientallen geuren die je ook in wijn vindt, kunt ruiken. Denk aan drop, leer, oude boeken en jam. In een andere ruimte vertellen wijnmakers van over de hele wereld over hun wijnen en gebieden. In weer een andere ruimte kom je alles te weten over het proces om wijn te maken.

wijnreis bordeaux geuren museum

Er is zelfs een kamer waar je een dutje kunt doen!

Maar La Cité du Vin herbergt meer. Er is een bibliotheek met (niet uit te lenen) boeken over wijn, een bioscoopzaal waar je naar een anderhalf uur durende film kunt kijken terwijl er bijbehorende geuren in de zaal worden verspreid. Er is zelfs een kamer waar je een dutje kunt doen terwijl je luistert naar geluiden van wijn. Ik zou graag willen vertellen hoe dat allemaal is, maar die tijd was er nu gewoonweg niet. Dus helaas… ik moet snel weer terug en een hele dag inplannen voor La Cité du Vin. Het is het denk ik meer dan waard.

Tip

Ga je op eigen gelegenheid naar Bordeaux en wil je de stad verkennen met de fiets, ga dan naar Bordeaux By Bike. Gidsen Paolo en zijn vrouw Christiane (en hun team) zijn geweldig. Hun enthousiasme is aanstekelijk en hun kennis van de streek en de stad lijken onuitputtelijk.

Fiets ik het ene moment nog dromerig tussen de wijngaarden, het volgende moment ben ik als een bijtspeeltje van een hond aan het piepen.

Bourg

Na ons verbijsterende bezoek aan La Cité du Vin gooien we de trossen los en varen via de Garonne naar de Gironde en verder over de Dordogne naar Bourg. Daar pakken we de fietsen voor mijn eerste echte fietsbeproeving. Ik moet vooraf wel zeggen: Boat Bike Tours wijnreis bordeaux bourgBordeaux wordt vrijwel niet in de maanden juli en augustus aangeboden en dat is ook wel logisch. Met 33 graden in de volle zon is fietsen een uitdaging, maar wat je onderweg tegenkomt doet al snel dat ongemak vergeten. Net als een beurs gevoel. Ik moet voor een volgende keer toch echt een fietsbroekje aanschaffen.

Het landschap in Bordeaux is glooiend met hier en daar wat pittige heuvels en dat merk ik als fietsleek dan ook direct. Fiets ik het ene moment nog dromerig tussen de wijngaarden, het volgende moment ben ik als een bijtspeeltje van een hond aan het piepen en duurt het weer even voordat ik op adem ben. Gelukkig zijn het goede fietsen met aardig wat versnellingen, maar zelfs op de aller lichtste stand merk ik dat ik wat meer training kan gebruiken. Toch kan het mij weinig schelen wanneer ik dan weer verder roetsj (gelukkig komt er na bergop op ook weer een bergaf). Ik vind het kilometer voor kilometer weer adembenemend en hijg dan ook al piepend tegen mijn vriend dat ik dolgelukkig ben. De gefronste blik die hij mijn rood aangelopen gezicht toewerpt, kan ik hebben.

wijnreis bordeaux landschap

Saint-Émilion

De volgende dag staat een trip van Libourne naar Saint-Émilion op het programma met op de terugweg een fietstocht door de wijngaarden van het wereldberoemde Pomerol en die van Saint-Émilion natuurlijk. De weg ernaartoe lijkt glooiend en makkelijk te doen, maar voordat je dan dat historische stadje binnen fietst, moet je weer zo’n verschrikkelijk heuveltje op. Gelukkig kun je daarna je beloning innen door jezelf te trakteren op een heerlijke lunch met een prima glas wijn. Daarmee verdwijnt ook weer even dat beurse gevoel na anderhalve dag fietsen. Saint-Émilion is een sprookjesachtige stad met steile straatjes, prachtige gebouwen en een werelds uitzicht.

Wijnreis Bordeaux Saint Emilion

Die gaan gerust voor een paar duizend euro per fles over de toonbank.

En als je in het hart van de wijnstreek zit, moet je natuurlijk de vele wijnwinkeltjes bezoeken. Ik kan het dan ook niet laten om hier en daar de wijnen  te proeven en dan dus ook voor de bijl te gaan en een dozijn flessen te kopen. Dat past natuurlijk niet in je koffer of fietstas, maar voor een prijs van zo’n 35 euro extra, krijg je het lekker thuis in Nederland bezorgd. De druivenrassen in Saint-Émilion zijn Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Je hebt heerlijke wijnen voor vijftien tot twintig euro, maar er zijn veel uitschieters. Zo kom je in de winkels genoeg wijnen tegen waar je een paar honderd euro of zelfs nog meer voor neer moet tellen. Zo is een Château Angelus van 450 euro niet een heel gek gezicht en kan maar een klein percentage van de wereldbevolking zich wekelijks een exclusieve Château Pétrus uit Pomerol veroorloven. Die gaan gerust voor een paar duizend euro per fles over de toonbank. Ach ja… we kunnen altijd dromen, toch?

wijnreis Bordeaux petrus angelus

Wanneer gaan we weer?

Het eerste wat ik aan mijn vriend vroeg toen we onze koffer weer inpakten na deze vierdaagse reis, was wanneer we weer terug zouden gaan. Ik ben nog lang niet klaar in Bordeaux, zowel niet in de stad als in de wijnstreek zelf. Het is zo moeilijk om de juiste woorden te vinden voor dit prachtige gebied. Hopelijk heb ik je een idee kunnen geven met deze blogs en foto’s. Mocht je meer willen weten over de Boat Bike Tour Bordeaux, kijk dan op hun site! Bordeaux is hoe dan ook de moeite waard!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

 

 

 

 

Deel dit :