wijnreis Bordeaux deel 1

Wijnreis Bordeaux, part 1: varen, fietsen en wijnen

Soms val je met je neus in de spreekwoordelijke boter en mag je mee op wijnreis! Door Wijnreis Bordeaux kaartBoat Bike Tours werd ik uitgenodigd om eens letterlijk te proeven van hun aller nieuwste reis in Bordeaux. Daar denk je niet over na, je gaat gewoon!

Niet alleen Bordeaux, de stad, is geweldig, maar de beroemde wijnomgeving is gewoon indrukwekkend. Denk aan wijnen uit de bekende gebieden als Saint-Émilion, Pomerol, Entre-Deux-Mers, Sauternes en de Médoc en dan fiets jij vrolijk tussen al die wijnvelden. Ik heb mijn ogen uitgekeken, mijn smaakpapillen onderworpen aan de meest heerlijke (veelal rode) wijnen en wacht nu op een dozijn flessen uit Saint-Émilion die nog deze kant op worden verscheept.

Oh Bordeaux… je t’adore!

Varen, fietsen en wijnen

Het Boat Bike-principe is simpel: je zit op een boot (riviercruise) en je fietst. Nou, tot zo ver moet je het nog snappen dacht ik. Het bedrijf Boat Bike Tours uit Monnickendam biedt al veertig jaar heeeeeel veel verschillende reizen aan in verschillende landen volgens dit principe. Je gaat op eigen gelegenheid naar het vertrekpunt (in mijn geval dus Bordeaux) en vanuit daar vaar je naar verschillende stadjes/aanlegplekken en pak je elke dag een fiets. Per dag zijn de meest prachtige fietsroutes uitgestippeld.

wijnreis 1 omgeving

Als ik dat zelf zou moeten doen lig ik midden in de nacht dubbelgevouwen in de kast.

Word je geleefd? Nee, niet echt. Het enige waar je rekening mee moet houden zijn de tijdstippen voor het ontbijt en het diner. Je fietst individueel, op je eigen tempo en je kunt per dag kiezen of je een lange of korte route fietst. Het is geen trip waar je met een paar honderd euro mee wegkomt, maar je hebt dan wel een goed verzorgde vakantie van acht dagen, inclusief ontbijt en drie gangendiner en je komt op plekken waar je zelf misschien niet heen was gefietst. Zelfs het opklappen van je bed in je hut wordt voor je gedaan. Dat is overigens maar beter ook, want ik als ik dat zelf zou moeten doen, lig ik midden in de nacht dubbelgevouwen in de kast. Je kunt overigens je eigen fietsen meenemen of je kunt fietsen bijboeken tegen een meerprijs.

boat bike overzicht wijnreis

Wijnreis

Om kennis te maken met de nieuwe reis, maakten wij een verkorte versie van de trip die ons van Bordeaux naar Bourg bracht en van Bourg naar Libourne, met een adembenemende tussenstop in Saint-Émilion. Nu ben ik zelf niet zo’n mega sportief type, ik zou het wel willen hoor, maar ja… keuzes, keuzes. Dus ik moet zeggen dat ik aan het begin van de reis een beetje huiverig was voor het ‘bike’ gedeelte. Maar ik denk nu, dat wanneer je op eigen tempo fietst, het voor veel mensen prima te doen is. Volgende week zal ik uitweiden over mijn overwinningen en angsten op de fiets, mijn nieuw ontwikkelde liefde voor de stad Bordeaux met het onlangs geopende prestigieuze wijnmuseum La Cité du Vin en natuurlijke de prachtige wijnvelden en de ‘ik-hoop-dat-ik-de-jackpot-win’ prijzen van sommige wijnen uit deze wereldberoemde wijnstreek.

Wijnreis 1 omgeving 2

De streek kent veelal rode wijnen gemaakt van Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Malbec en Petit-Verdot. De witte druivenrassen zijn Sauvignon, Sémillon, Muscadelle en Merlot Blanc.

Drink de meest geweldige wijnen tot je erbij neervalt en dan de volgende dag lekker al die calorieën er weer af fietsen.

Boat Bike Tours Bordeaux

Waarom ga je op deze reis? Er zijn zoveel redenen, denk aan de prachtige omgeving, de mooie stad Bordeaux, de vele dingen die je in een week tijd kunt zien. Maar daarbij kun je je ook vol eten met de heerlijke Franse cuisine en de meest geweldige wijnen drinken tot je erbij neervalt en dan de volgende dag lekker al die calorieën er weer af fietsen. Bourgondisch genieten zonder de nare gevolgen dus!

Fietsniveau: makkelijk tot gemiddeld dankzij de glooiende heuvels. Er zitten wat pittige korte klimmomenten bij, maar als dat zelfs in de lichtste versnelling niet gaat, stap je gewoon af. Durf je dat echt niet aan, dan zijn er ook e-bikes!
Afstanden: 30 tot 50 kilometer per dag.
Inbegrepen: ontbijt, lunch (kun je zelf maken en meenemen bij het ontbijt) en diner.
Exclusief: drankjes aan boord die aan de bar te kopen zijn met een tokensysteem.

Reisoverzicht

Dag 1: Castets-en-Dorthe / Canal des Deux Mers, 15 km
Aankomst. Een korte fietstocht in de Garonne Vallei met walnotenbomen, kiwi boomgaarden en sluit af met een cocktail aan boord.

Dag 2: Castets-en-Dorthe / Sauternes, 35 – 50 km
Uit de Sauternes komen de meest heerlijke goudgele dessertwijnen. Je fietst door de Wijnreis routewijngaarden en komt het ene na het andere pittoreske kasteeltje tegen.

Dag 3: Loupiac / Cadillac / Entre-Deux-Mers / Graves, 40 km
Na een fietstocht tussen de wijngaarden, waar je hier en daar af kunt stappen om middeleeuwse stadjes te bekijken of aan te schuiven bij een wijnproeverij, vaar je door naar de stad Bordeaux.

Dag 4: Bordeaux, 16 km
Een gids neemt je mee om Bordeaux op de fiets te ontdekken. De stad is erg fietsvriendelijk en prima te doen. Daarna heb je natuurlijk nog alle kans om zelf de stad in te duiken.

Dag 5: Bordeaux / Lamarque / Médoc
Fiets door het belangrijkste wijngebied Médoc en ontdek de streek waar de meest mooie wijnen ter wereld vandaan komen. Denk aan Margaux, Paulliac, Moulis, Listrac, Saint-Julien en Saint-Estèphe.

Dag 6: Bourg / Blaye, 35 – 50 km
Fiets tussen de bijna vierduizend hectare aan wijngaarden, waarvan er maar vijftig hectare bestemd is voor witte druivenrassen.

Dag 7: Fronsac / Libourne / Saint-Émilion, 35 – 50 km
Bezoek het pittoreske Libourne en stap daarna op de fiets om de wijngaarden van de beroemde streken Pomerol en Saint-Émilion te ontdekken. En natuurlijk Saint-Émilion zelf.

Dag 8: –
Vertrek. Na het ontbijt is het mogelijk om met een bus naar het vliegveld of naar het centrum van Bordeaux te worden gebracht.

wijnreis wijngaard

Zoals gezegd: volgende week meer over mijn eigen reis vol wijn en zadelpijn! Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :