Pays d'Oc Mo Barends 4

Lekker wijnen proeven uit de Pays d´Oc

Zin in een avond vol wijn, gezelligheid en ook nog eens wat opsteken? Pitch PR organiseert samen met het kwaliteitslabel Pays d’Oc IGP een aantal wijnproeverijen.

Pays d’Oc on (wine) Tour

Acht wijnbars doen mee in Utrecht, Amsterdam, Hilversum, Haarlem en Amersfoort. Tussen 20:00 uur en 21:30 nemen sommeliers je mee op wijntour door de streek in het zonnige Franse zuiden. Tijdens de Pays d’Oc on (wine) Tour leer je meer over de wijnen en proef je ze natuurlijk ook! Uitspugen mag, maar ik zou het niet doen tijdens zo’n gezellig avondje. Het is trouwens voor zowel wijndummies als voor pro’s!

Pays d'Oc Mo Barends
foto: Mo Barends

Pays d’Oc

De Pays d’Oc omvat de wijnregio Languedoc-Roussillon in het zuiden van Frankrijk. Het is een collectief merk met een officieel kwaliteitslabel en ook erkend door de Europese Unie. Daar binnen zijn zo’n 13 duizend wijnboeren in de weer om ons te voorzien van zo’n lekker glas wijn. Uniek aan deze regio zijn de cépagewijnen (wijnen van één druivenras en dus geen blend van meerdere druivenrassen). Het zijn vaak internationale druivenrassen die volgens de strenge Franse regels, die gelden voor de regio Languedoc-Roussillon dan weer niet onder die noemer verkocht mogen worden. De wijnwetgeving voor kwaliteitswijn is nu eenmaal streng, zowel in Frankrijk als daar buiten. Per Franse wijnregio zijn er allerlei eisen en regels. Denk bijvoorbeeld aan de druivensoorten die je mag gebruiken, wat je wel of niet in je kelder mag uitspoken etc. Alleen als je aan die eisen voldoet, mag je de appellation/naam/label van die regio op je fles zetten. Anders is het gewoon maar een wijn uit Frankrijk en een stuk minder aantrekkelijk voor de consument. Je wil graag toch iets met een kwaliteitslabel je glas in gieten. Gelukkig vonden de wijnboeren die wel buiten de lijntjes wilden kleuren in Languedoc-Roussillon daar iets op. En dus werd de Pays d’Oc IGP in het leven geroepen. Wijn uit de Languedoc-Roussillon met kwaliteit, alleen dan anders. Wel met wetten en regels om de kwaliteit te waarborgen uiteraard.

Pays d'Oc Mo Barends 2
foto: Mo Barends

Druivenrassen

Er zijn inmiddels zo’n 58 toegestane druivenrassen in de streek die onder de noemer Pays d’Oc in de fles mogen. Denk aan onder meer merlot, cabernet sauvignon, syrah, grenache en malbec voor rood en bijvoorbeeld chardonnay, sauvignon blanc, viognier en gewurztraminer voor wit. En natuurlijk wordt er ook rosé gemaakt.

Deelnemers

Zoals gezegd doen er acht wijnbars mee, elk op een andere datum. Via de wijnbar zelf kun je je opgeven. In het ene geval wordt er wel entree gevraagd en in het andere geval niet. Wat de prijs is, verschilt dus per locatie, net als de aanwezigheid van eventuele hapjes.

Pays d'Oc Mo Barends 3
foto: Mo Barends

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :