Terwijl ik dit schrijf ben ik omringd door bouwstof, afdekplastic en gezellige bouwvakkers. We zijn de keuken grondig aan het verbouwen. Nou ja, dat laten we dus doen. Dat lijkt mij wel zo verstandig. Nu had ik bij de start van het proces gelijk allerlei wilde ideeën over mega grote wijn klimaatkasten en wijnkelders die aangelegd konden worden nu we toch aan de slag gingen. Uiteindelijk is het geen van beiden geworden. De wijn klimaatkast zou teveel ruimte innemen, dan zou ik de pannen in de wc moeten stallen en ook de wijnkelder is figuurlijk met de grond gelijk gemaakt.
Wijnkelder
Een wijnkelder klinkt zo mooi en leuk, maar dan wil je wel een goede en niet een gat onder je huis waar je wijn in kwijt kunt. Een wijnkelder moet namelijk aan best veel voorwaarden voldoen en dan is de omgeving ook nog belangrijk. Wij wonen prima, alleen even verderop is een spoorlijn. Nu hebben we daar qua geluid nooit last van, maar het brengt toch onvoelbare trillingen met zich mee die wel van invloed zijn op de wijn in je fancy wijnkelder. Flessen wijn bewaren die over twintig, dertig of veertig jaar in theorie het beste opengemaakt kunnen worden, lopen dan groot risico verpest te zijn tegen de tijd dat jij de kurkentrekker wil pakken. Voorwaarde is dus dat het trillingsvrij is zodat de moleculen in de wijn niet verstoord raken.

Verder is een constante temperatuur tussen de 10 en 14°C de ideale temperatuur voor een fles wijn. Bij hogere temperaturen zal de wijn zich sneller ontwikkelen. Klinkt positief, maar de balans in de wijn zal verstoord raken en echt niet meer zo lekker zijn als dat het hoort te zijn.
In een kelder is het lekker donker en dat is belangrijk, want licht is schadelijk voor wijn. Een wijn zal sneller verouderen en de kleur wordt er ook niet beter van.
Schimmel en zo’n smerige vochtige lucht klinkt niet heel goed, maar voor een wijnkelder is dat heerlijk. Een hoge luchtvochtigheid, zelfs 70 tot 90% is top. De kurk droogt dan niet uit en zal dan ook niet gaan lekken. Daarom bewaar je wijn ook liggend, zodat de wijn in contact blijft met de kurk en deze niet uitdroogt.
Bewaren bovengronds
Oké, niet iedereen is zo’n idiote wijngek die een wijnkelder wil. Maar dat wil niet zeggen dat je misschien geen wijn wil bewaren. Alleen gewoon niet zo lang. De meeste wijnen die verkocht worden in de winkel gaan gerust nog een jaar of zelfs drie jaar mee. Het is alleen niet zo dat dit soort er ook echt beter van worden. Je kunt dus gerust je lievelingswijn inslaan bij de supermarkt of slijter, maar wacht er niet te lang mee om het op te drinken.
Open flessen
Mijn probleem is vooral dat wanneer er een fles open getrokken wordt, de fles ook leeg moet. Dat slaat natuurlijk nergens op, maar is wel lekker 🙂
Je kunt, helaas, prima een glas wijn drinken en de volgende dag of zelfs de dag erna nog een glas uitschenken. Wijn bevat al conserveringsmiddelen als alcohol, zuren, tannine (bij rode wijn) en suiker wanneer je zoete wijn hebt. Het zal dus wel even duren voordat zo’n wijn dan bederft, maar je zal wel merken dat de smaak achteruit holt. Aroma’s zullen vlakker worden en de zuren juist weer hoger. Zet de fles overigens niet naast de vaatwasser of wasmachine vanwege de trillingen. Ook niet naast een warmtebron als verwarming, kookplaat of in de volle zon. Daarom zijn wij gegaan voor de gulden middenweg: een mooie wijnkast die van alle warmtebronnen en trilapparaten af staat. En verder drinken we de flessen ook maar gewoon leeg.
Meer Wijndummy
Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Daar staat nu een nieuwe video over de wijnen van Lanzarote. Gewoon in het Nederlands en een versie met Engelse ondertitels. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!