hoofdfoto brussel

Wijnfestivallen bij de zuiderburen in Brussel

Vorig weekend was het Eat! Brussels Drink Bordeaux festival weer in Brussel. Aangezien ons dat vorig jaar prima was bevallen, doken wij vrijdag na ons werk de auto in om naar Brussel te rijden. Het is eigenlijk ongelofelijk hoe dichtbij dat is. Vanaf Utrecht rij je er zo in twee uur heen.

Brussel, here we come

Maar goed, hotelletje geboekt, Wine Passes uitgeprint. Vervolgens niet meegenomen en konden we al snel weer rechtsomkeert. Ik was al lang blij dat ik er na tien minuten achter kwam. Het fijne aan het festival is dat je geen entree hoeft te betalen. Je koopt online of ter plekke een zogenoemde Wine Pass waarmee je allerlei wijnen kunt proeven. Extra credits om te eten kun je op een pasje laden en je bent klaar om te starten.

stand brussel

Eat! Brussels Drink Bordeaux

Eat! Brussels Drink Bordeaux is eigenlijk precies zoals de naam zegt. In verschillende mensen brusseltenten maken topkoks uit heel Brussel de meest lekkere gerechten en bij de vele wijnstands kun je proefglazen wijn halen. Nu moet je niet denken aan een mini slokje wijn, maar ongeveer een half glas. De wijnen komen natuurlijk allemaal uit Bordeaux, want anders zou het festival wel anders heten. Het leuke is dat de standhouders open staan om van alles over de wijnen uit te leggen, maar ze vinden het ook geen probleem als jij je na het inschenken omdraait en die wijn achterover gooit. Op naar de volgende.

BIB is geen BAH

BIB brusselIneens spotte ik een stand met wijnen die speciaal door een jury waren geselecteerd. Daar stond iets wat ik niet had verwacht aan te treffen. Tussen al die hotemetoterige Bordeaux parels stond een BIB, een Bag In Box. Oftewel: zo’n zak wijn a 3 liter met een kartonnetje er omheen. Nu hebben BIB’s de reputatie om hoofdpijnwijn te zijn, van slechte kwaliteit en treurig om aan te zien. Daarom was ik toch erg nieuwsgierig naar deze vreemde eend in de bijt. De jury had verschillende wijnen blind getest en toch echt deze eruit gevist als zijnde een topwijn.

Château Côtes Fayan 2015 / Puisseguin – Saint-Emilion

Nou, ik was het wel met jury eens. Lekker! Gemaakt van de druiven Merlot (90%), Cabernet Franc (5%) en Cabernet Sauvignon (5%). Mooie fruittonen van zwarte bessen, aardbei, pruimen en vijgen met daarbij aroma’s van zoethout, kruiden en munt. Een echte mooie Bordeaux. Als consument betaal je voor zo’n 3 liter box (dus 4 flessen wijn a 75 cl, mind you) ongeveer 50 euro, koopje dus voor een Bordeaux. In tegenstelling tot veel andere BIB wijnen die ergens in bulk heen worden gestuurd en worden verpakt, wordt deze echt op het Château “gebotteld”. “Gebaginboxt”? “Geboxt”? In de zak gedaan en in de doos, dus. Zo is er dus continue kwaliteitscontrole door de wijnmaker. Waar kun je deze krijgen hoor ik je denken… Dat is een klein probleem, want voorlopig heeft deze wijnmaker nog geen importeur in Nederland. Dusssssss…..

Oproep!

Ben of ken jij een importeur die wel houdt van een uitdaging, kwaliteitswijn zonder poeha uit een mooi gebied wil verkopen en wil laten zien dat een BIB geen BAH is? Importeer deze doos dan alsjeblieft!!!! Alvast bedankt.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :