wijngebieden kasteel elzas

Wijngebieden om de hoek

Oké, de zomervakantie hebben de meesten van ons wel gehad en dus breekt die lange periode van studeren of werken weer aan. Maar dat wil niet zeggen dat je er niet af en toe even tussenuit kan. Een lang weekendje weg of een midweekje is meestal wel te regelen. Zoals je misschien hebt gelezen in een vorige blog ben ik deze zomer naar de Elzas geweest. Het is zo’n zes uurtjes rijden (omgeving Utrecht) en je zit middenin het Franse wijngebied. Deze week daarom: wijngebieden waar je makkelijk heen rijdt vanuit Nederland.

Het leuke aan de maand september is dat de bedrijvigheid op de wijngaard toeneemt. In de laatste weken voor de oogst worden de wijnstokken goed verzorgd en nagekeken. In de loop van de maand komen de plukkers die, wanneer de druiven goed rijp zijn, direct kunnen beginnen met hun werk. De oogst gaat verder in oktober.

Ahr, Duitsland

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 3 uur
Noordelijk Duits wijngebied dat net iets onder Bonn ligt. Het gebied is klein en omvat 520 hectare wijngaard. Het draagt de naam van het zijriviertje van de Rijn die er doorheen stroomt, de Ahr (goh). De hellingen waar de druivenstokken op groeien zijn steil en ongeveer de helft is aangeplant met Spätburgunder (Pinot Noir). Samen met de blauwe druivensoort Portugieser vormt de druif de specialiteit van de streek. Zeer fruitige rode wijnen. Het kleine beetje wit dat staat aangeplant is van Riesling en Müller-Thurgau.

wijngebieden ahr
bron: germanwines.de
Mosel, Duitsland

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 4 uur
Niet verrassend dat dit gebied langs de Moezel ligt. Meer dan tienduizend hectare wijngaard is er aangeplant waarvan meer dan de helft uit Riesling bestaat. Andere druivenrassen zijn Müller-Thurgau, Elbling, Bacchus, Ortega en Kerner.

wijngebieden duitsland
bron: lindsayduvin.wordpress.com

 

Nahe, Duitsland

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 4 uur
Net als in de Ahr, groeien ook hier de druivenstokken op steile hellingen. Druivensoorten Riesling, Müller-Thurgau en Silvaner doen het goed dankzij zachte temperaturen en flink wat zonuren. Het klimaat en de verschillende soorten ondergrond in het gebied zorgen voor wijnen van een hoge kwaliteit.

Rheinhessen, Duitsland

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 4 uur
Het is het grootste wijnbouwgebied van Duitsland en omvat 26 duizend hectare aan wijngaardoppervlak. Maar liefst een kwart van de Duitse wijnproductie komt hier vandaan. Door de variatie in het soort grond, leveren verschillende druivenrassen goede wijnen. De verschillende druivensoorten bestaan uit Müller-Thurgau, Silvaner, Riesling, Spätburgunder en Sekt (de Duitse benaming voor mousserende wijn).

wijngebieden rheinhessen
bron: romaticgermany-info
Pfalz, Duitsland

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 4,5 uur
Net onder Rheinhessen ligt het wijngebied Pfalz. Het is net iets kleiner dan de bovenbuurman en daarmee het één na grootste wijngebied in Duitsland. De meest voorkomende witte druivenrassen zijn Riesling en Müller-Thurgau. Het leuke aan de Pfalz is dat er een wijnroute doorheen loopt, de Weinstrasse, die net boven de Franse Elzas begint en 85 kilometer hoger eindigt. De route brengt je langs allerlei wijndorpen en wijngaarden.

wijngebieden frankrijk
bron: mowse.blogspot.com
Elzas, Frankrijk

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 6,5 uur
Het wijngebied ligt in het noordoosten van Frankrijk en vormt een dunne strook van zo´n 150 kilometer lang en 5 kilometer breed en begint ongeveer ter hoogte van Straatsburg. Doordat de Vogezen aan de ene kant veel regen en wind tegenhouden kent de streek veel zonuren en weinig neerslag. Het gebied is glooiend en de wijngaarden bevinden zich op 200 tot 350 meter hoogte. Ze zijn veelal op steile hellingen geplaatst.
Uit deze wijnstreek komen voornamelijk witte wijnen, er is één rood druivenras dat wordt aangeplant en dat is Pinot Noir. De belangrijkste witte druivenrassen zijn Gewurtztraminer, Riesling, Muscat, Pinot Gris, Sylvaner en Pinot Blanc.

wijngebieden champagne
bron: us-media-france-fr
Champagne, Frankrijk

Reistijd vanaf Utrecht: +/- 5 uur
De streek van de feestelijke bubbel die soms voor exorbitante bedragen over de toonbank vliegen. Wellicht ten overvloede, maar champagne mag alleen champagne heten als het daadwerkelijk uit de streek Champagne komt. Andere bubbels die op dezelfde manier gemaakt zijn herken je aan de term Méthode Traditionnelle. De drie druivenrassen die gebruikt mogen worden is de witte Chardonnay-druif en de rode druivenrassen Pinot Noir en Pinot Meunier. Als een champagne van alleen witte druivenrassen is gemaakt, heet het ‘Blanc de Blancs’.
De grond in de Champagnestreek is uniek. Omdat er vroeger zee was, bevat de bodem -of de terroir- krijt en kalk. De grond, in combinatie met de drie druivensoorten die voor champagne gebruikt mogen worden en het microklimaat geven champagne de unieke smaak.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :