proosten in wijnbar

Wijndummy test: De leukste wijnbar van Utrecht

Ik gaf het eerder al aan: Wijndummy duikt de wijnbarren van Nederland in! Totaal geen Utrechtzware taak natuurlijk, behalve dan om de balans te zoeken tussen wijn en water om de volgende dag nog wel te weten hoe het was.

Voor de eerste test duik ik het gezellige Utrecht in en ga naar vier wijnhotspots. Ik kijk natuurlijk naar de wijntjes, maar ook de sfeer en bediening zijn belangrijk. Het is overbodig om te zeggen dat ik niet de hele wijnkaart proef, maar het gaat om het idee. Dus bij deze mijn Utrechtse top vier.

WIJnbar Nr. 1 Talud 9

Talud9 is een super kleine, maar super schattige en sfeervolle wijnbar. De zaak ademt gewoon wijn en gezelligheid. Talud9 heeft dertig open wijnen in drie prijsklassen: € 4,50, € 5,50 en € 6,50 en op de menukaart vind je altijd wel een heerlijk hapje voor erbij. Als je binnen zoekt naar de wijnkaart ben je lang bezig, want die hebben ze niet. In plaats daarvan zeg je gewoon waar je van houdt en voilà: je krijgt een wijn naar jouw keuze. Mocht dat je afschrikken omdat je niet weet wat je dan moet zeggen, dan is er helemaal geen probleem. Zelfs als je niet goed weet hoe je het moet omschrijven, dan zorgen zij wel door vragen te stellen, dat je een heerlijk wijntje krijgt. En je mag het eerst gewoon proeven of het echt wel een goede match voor je is. Het aantal zitplekken is wel beperkt, dus je hebt kans dat ze snel vol zitten. Loop dan gewoon een paar keer langs om te speuren naar een vrije plek, want het is zeker het wachten waard.

Talud9 wijnbar

WijntipJoostenberg
Joostenberg Family Blend Rood, Paarl, Zuid-Afrika € 5,50
Verrassende rode wijn met een procentje Viognier (normaal gebruikt voor witte wijn). Zowel soepel en vol als krachtig. Deze wijn heeft alles!

Rating

vier wijnglazen

wijnbar Nr. 2 Zies

Het is een klein eindje lopen naar Zies, vooral de combinatie hakken en de Utrechtse straatstenen maken het dan wat onhandiger, maar je ploft vervolgens gewoon lekker neer met een wijntje. Zodra je de zaak binnenstapt loop je een strak uitziende pijpenla in die, mede door de casual chique aankleding, ruim oogt. Ze hebben een grote kaart met zo’n veertig wijnen per fles die in prijs variëren van dertig tot vijfenzeventig euro. Met de landen Italië, Portugal, Spanje en Frankrijk is Zuid-Europa goed vertegenwoordigd, maar er staan ook wijnen uit Marokko en Libanon op. Daar ben ik best benieuwd naar, maar aangezien dit de eerste wijnbar is die wij bezoeken, is een hele fles niet handig. Een goed lokkertje voor een volgende keer is het zeker.
De wijnen die per glas te bestellen zijn, komen uit de verschillende Zuid-Europese wijnregio’s en kosten zo’n vier tot negen euro per glas. Het personeel is erg vriendelijk en vertelt graag meer over de wijnen. Bij Zies kun je terecht voor zowel een borrel met of zonder hapje als voor een complete maaltijd. De uitstraling is meer dat van een restaurant dan van een wijnbar, maar met de wijnkaart, de hapjes en de knusse tafels is het zeker wijnbarwaardig.

Zies wijnbar

Wijntipwijntip Zies
Castello di Banfi, rosé uit Toscane, Italië € 5,75
Lekkere stoere rosé met veel pit. Zeker geen zoete terrasmeuk. Moet je gewoon proberen!

Rating

drie en een half wijnglas

wijnbar Nr. 3 Vinvin

(maar stiekem gewoon een gedeelde tweede plaats)

VinVin, de eerste wijnbar van Utrecht volgens hun site, is op een minuutje lopen van de Neude te vinden. Het is een kleine zaak met een opvallende wijnkaart die zich aan de muur bevindt. Maar die heb je niet echt nodig, want het personeel helpt je graag aan een wijn die past bij jouw smaak. Je zegt gewoon wat je lekker vindt in een wijn en er wordt wat voor je gehaald. Je mag het ook hier nog even proeven voordat je een heel glas neemt. Voor de lekkere trek serveren ze ook kleine hapjes zoals olijven, brood en kaas.
Hoe lang je in VinVin blijft, hangt denk ik vooral af van waar je zit. Je hebt hoge tafels met barkrukstoelen, gewone tafeltjes, fauteuils en een plofbank die er allemaal erg comfi uitzien. Voor in de zaak staat een van steigerhout gemaakte rugloze hoekbank met kussens. Het ziet er super leuk uit, maar na anderhalf uur wil mijn rug wel ergens tegenaan leunen. Vandaar dat VinVin twee ratings krijgt, afhankelijk van de zitplek.

Vinvin wijnbar

Wijntipwijntip vinvin
Domaine Cauhapé, Jurançon sec, Frankrijk € 5,45
Smaken van citrus en exotisch fruit, bloesem en kruiden. Lekker fris!

Rating

Op de steigerhouten bank

drie wijnglazen

Op de overige zitplekken

drie en een half wijnglas

wijnbar Nr. 4 Lefebvre

Wijnbar van het Jaar 2015 en alom geprezen. Misschien dat het juist daarom iets tegenviel en is het gewoon mijn fout dat ik te hoge verwachtingen had. De populariteit zorgt er natuurlijk voor dat het druk is, dus het duurt misschien even voordat je een leeg plekje spot. Het is zeker geen slechte wijnbar, maar als je de persoonlijke en knusse ervaring van Talud9 en VinVin hebt gehad voelt Lefebvre maar koeltjes aan.
Je hebt daarentegen wel genoeg keuzes uit super wijnen wanneer je de kaart bekijkt en er is ook voor iedere portemonnee wat wils. Huiswijnen zijn er voor € 3,75, € 4,75 en € 5,75 plus dat er nog een scala aan wat hoger geprijsde wijnen per fles of per glas (vanaf € 6,50) worden geschonken. Ook Lefebvre heeft genoeg hapjes op de kaart staan. Het kaasplateau is zeker aan te raden en voor € 8,50 heb je voor twee personen een prima gevuld plateau.

Lefebvre wijnbar

Wijntip
Bodega Sottano, Mendoza, Argentinië € 7,50
Heerlijke Malbec met kruidnagel en witte peper. Volle, kruidige rode wijn om weer even op te warmen.

Rating

drie wijnglazen

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

 

Deel dit :