wijnschaduw

Wijnangst, ochtenddrank en nog meer wijnweetjes

Het zal je maar gebeuren: loop je langs een wijnwinkel, krijg je spontaan hartkloppingen. PANIEK! Dikke kans dat jij slachtoffer bent van Oenofobie, oftewel: een irrationele angst voor wijn. DOODENG! Als tegenhanger hebben anderen dan weer de term Novinofobie in het leven geroepen: de angst om ZONDER wijn te zitten. Kijk, daar heb ik last van.
Verdiep je in wijn en je komt de meest leuke, grappige of interessante wijnweetjes tegen. En die deel ik graag met jullie.

Vliegende wijntjes

Dat vliegtuigeten op de grond anders smaakt dan in de lucht is bij de meeste mensen vliegend wijnweetjebekend. Je vermogen om te proeven en te ruiken neemt namelijk af door de cabinedruk en luchtvochtigheid. En dat allemaal heeft ook invloed op wijn. Stel dat jij je lievelingswijn zou kunnen meenemen in het vliegtuig, dan zal die anders smaken en misschien vind je de wijn dan zelfs wel vies. Afgelopen zomer heeft KLM een unieke proeverij gehouden. Wijnkenners proefden voor en tijdens een vlucht blind zes soorten wijn om te kijken welke wijnen aan het assortiment toegevoegd moesten worden. Wat bleek? Wijnen die op de grond prima smaakten, verloren hoog in de lucht hun smaak. De meer expressieve wijnen die je mond niet uitdrogen doordat ze een laag tanninegehalte hebben, wonnen de strijd.

wijntest vliegtuig

Tannine

Tannine en wijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De stof zit in de schillen, pitjes en steeltjes van de druif en geeft een hardere, droge of wrange smaak aan de wijn. De hoogte van het tanninegehalte ligt maar net aan de wijze waarop de wijn gemaakt wordt. Of je het lekker vindt is echt een kwestie van smaak, de één kan zo’n stevige wijn waarderen terwijl bij de ander de mond samentrekt en er naar een glas water gegrepen wordt. Wijnen met een hoog tanninegehalte zijn bijvoorbeeld de Syrah en Cabernet Sauvignon.

Ochtenddrank

Wist je dat de beste tijd om wijn te proeven in de ochtend is? Je smaakpapillen nemen dan het best smaken waar. Een mooi excuus om in het weekend een wijntje naast je havermout neer te zetten, al sta ik niet garant voor die wijn spijs combi.

Wijnglas

digitalreviewproduct.tk
bron: digitalreviewproduct.tk

Een glas voor je Pinot Noir, voor je Bordeaux en voor je Chardonnay. Nog even en je hebt wijnglas wijngaardeen tweede kast nodig voor al die verschillende wijnglazen. Goed nieuws: je hebt er eigenlijk maar 1 nodig. Verschillende wijnkenners heb ik nu al hetzelfde horen zeggen: een wijnglas is goed als je er goed mee kunt walsen en je de wijn er goed in kan ruiken. Het heeft een steel, dun glas, niet te groot en de kelk is tulpvormig. Een glas zonder steel ziet er misschien leuk en hip uit, maar in jouw -soms kleffe- warme handen warmt die wijn behoorlijk op.

Drinktemperatuur

Veel mensen denken dat witte wijn in de koelkast hoort en rode wijn een koelkastverbod heeft. Fout! Ook rode wijn mag soms best even gekoeld worden om de juiste drinktemperatuur te bereiken. Een volle rode wijn drink je bijvoorbeeld niet hoger dan op een temperatuur van 18 °C en vaak is onze huiskamer wel warmer dan dat.

drinktemperaturen

Proost!

Over waarom wij proosten gaan verschillende verhalen rond, maar mijn favoriet komt uit het oude Rome. Omdat je in die tijd natuurlijk niemand kon vertrouwen, proostten de Romeinen door hard met de glazen tegen elkaar aan te klinken. De wijn klotste vervolgens over de rand heen en zo in de andere glazen. Als de wijn was vergiftigd, was in ieder geval iedereen de klos. Bij de oude Grieken dronk de gastheer altijd de eerste slok om te laten zien dat je niet dood neerviel van je drankje.

Like de Wijndummy Facebookpagina om op de hoogte te blijven van nieuwe blogs en volg Wijndummy op Instagram.Wijndummy

Deel dit :