flessen wijnjaar 1986

Wijn uit de oude doos: wijnjaar 1986

Het is bijna zover, de dag die ik wist dat zou komen, weer een mijlpaal erbij, the big 3-0. Ja ja, volgende week dinsdag 19 januari word ik dertig jaar. Ik had eigenlijk nooit echt gedacht dat ik dertig nou werkelijk zo boeiend zou vinden, maar ik merk dat het de laatste paar verkeersbordweken toch een dingetje in mijn hoofd is geworden. Alle clichés van “Wat heb ik nou in hemelsnaam tot nu toe met mijn leven gedaan?” en “Is dat een rimpel?” zijn de revue al gepasseerd, inclusief ‘to do’ lijstjes voor mijn 31e. Gaat daar iets van terechtkomen? Vast niet, maar het idee is er.

Wat heb ik nou in hemelsnaam tot nu toe met mijn leven gedaan?

Wijnjaar

Maar goed, first things first en dat is de daadwerkelijke verjaardag. Het zal een dinsdag zijn wijngaardzoals vele anderen en dus vier ik het lekker later op een zaterdag, maar de dag zelf mag natuurlijk wel iets speciaals hebben. Daar past een fles wijn bij, maar welke? Ik kan gaan voor één van mijn favorieten, mij laten verrassen door een leuke nieuwe fles in de winkel of ik ga dertig jaar terug in de tijd en ga voor een wijn uit mijn geboortejaar. Dat laatste lijkt mij nou echt leuk en dus kruip ik achter de computer, maar ja hoe kies je de juiste? Eigenlijk is het antwoord op die laatste vraag simpel: meestal op hoop van zegen. Die oude wijnen moeten al die tijd wel goed bewaard zijn en voor die garantie betaal je dan vaak ook flink, maar je kunt ook het geluk hebben en een heerlijke wijn voor een paar tientjes in huis halen.

Research!

Het is verstandig om, wanneer je denkt een leuke wijn gevonden te hebben, even op te zoeken of het voor die wijnstreek ook een goed jaar was. 1986 stond in Frankrijk bijvoorbeeld in het teken van een bloedhete zomer gevolgd door gigantische veel regen. Voor wijnen uit de Bordeaux viel er nog wel wat te redden, maar op veel andere plekken ging zowel veel kwaliteit als kwantiteit verloren.

Vierhonderd euro voor een fles wijn waarvan ik mij continue af zal vragen of het druivensap überhaupt nog te zuipen is, gaat mij te ver

Het zuipen of bewaren

30 slingersZodra je op internet zoekt naar wijnen uit je geboortejaar zal je een groot verschil in prijsklasse zien. Zo vind ik wijn uit ’86 van zo’n vierhonderd euro, maar ook van de wat meer toegankelijke twintig euro. Dan zie ik zelf twee opties: ga ik voor een bewaarwijn/collectorsitem en betaal ik daar de hoofdprijs voor? Laat ik even duidelijk zijn: vierhonderd euro voor een fles wijn waarvan ik mij continue af zal vragen of het druivensap überhaupt nog te zuipen is, gaat mij te ver. Of betaal ik voor deze speciale gelegenheid even wat meer voor een fles wijn uit mijn geboortejaar en drink ik die dertig jaar later gewoon lekker op?

Ik ga voor de tweede optie, gewoon omdat ik mijzelf die ervaring van het drinken van zo’n etiketten wijnjaar 1986oude wijn niet wil ontzeggen. Oké, misschien koop ik er twee, uit nieuwsgierigheid. Ik zeg je: wijn is niet de goedkoopste hobby :s

Uiteindelijk valt mijn keuze op Pavie Wines & Gifts, een Haagse winkel die naar eigen zeggen gespecialiseerd is in de aan- en verkoop van  topwijnen uit voornamelijk de Bourgogne en de Bordeaux. Naast hun (web)winkel met een scala aan oude wijnen kopen ze ook wijnkelders van particulieren op en halen ze hun wijnen binnen via veilingen. Daarbij wordt natuurlijk ook wel gelet op de manier waarop de wijn bewaard is. Al kunnen zij natuurlijk ook niet honderd procent garanderen dat de wijn altijd perfect bewaard is gebleven.

Tips voor oude wijnen

fles saint emilion wijnjaar 1986Wanneer je de wijn krijgt laat je de fles een tijd liggen zodat de wijn kan rusten en in contact blijft met de kurk. De kurk blijft dan vochtig en intact. Als je de wijn rechtop bewaard droogt de kruk sneller uit en krimpt. Daardoor kan er ook weer meer zuurstof bij je wijn komen. Zet de fles vlak voordat je hem wil drinken weer even rechtop.

Je hoort bij veel wijnen dat je die lekker moet laten luchten, maar bij oude wijnen kan dat ook weer funest zijn. De drank is soms zo fragiel dat teveel zuurstof de wijn kan laten “bederven”. Het bijzondere van oude wijnen is ook dat elk glas weer anders kan smaken juist vanwege de toenemende zuurstof.

Eigenwijs

Ik kies uiteindelijk voor een Châteauneuf-du-Pape Cuvée Prestige (Rhône), uiteraard uit 1986fles chateauneuf du pape wijnjaar 1986 en twintig euro per fles.  En een Guillemin La Gaffeliere Grand Cru (Saint-Emilion, Bordeaux), ook uit 1986 en voor zo’n vijfentwintig euro per fles. Châteauneuf-du-Pape vind ik een gok vanwege het regenachtige ’86, maar ik ben eigenwijs. Het is de allerbekendste wijn uit de Rhône vallei en wijnen uit dit gebied staan bekend om hun goede reputatie. Op hoop van zegen ook in 1986. We zullen zien, dinsdag 19 januari trek ik sowieso één van deze twee wijnen open en of de andere fles binnenkort ook na dertig jaar opengetrokken wordt, zullen we wel zien.

WijndummyIk zal jullie in ieder geval via de Wijndummy Facebookpagina en via het Wijndummy Instagram account op de hoogte houden van deze bijzondere beleving!

Deel dit :