Chinese wijnen en kaas

Wijn uit China… Draak van een wijn?

Chinese wijn? Jazeker, en nog in Nederland te koop ook! Maar hoe smaakt het? Toch enigszins huiverig ging ik naar een proeverij van Chinese wijnen om eens te kijken of ze in dat land net zo bedreven zijn in het maken van wijn als in het maken van thee.

theeglas wijn

Nummertje 2

China is dus blijkbaar een wijnland en niet zo’n kleine speler ook. Het land van de rijst, draken en katoenplantages staat anno 2015 zelfs op nummer twee van de wereld wanneer het gaat om het aantal hectares wijngaard. Het land telt zo’n twee miljoen hectares wijnranken, alleen Spanje gaat daar overheen met 2,9 miljoen hectares.

Maar goed, we weten allemaal dat het niet om grootte gaat, maar wat je ermee doet.

En dus is de vraag der vragen: is Chinese wijn dan wel lekker? Mijn kennismaking begint bij Il Divino in Hilversum, een wijnwinkel waar ze vaak workshops en proeverijen organiseren en nu dus een inloopproeverij van Chinese wijnen. Binnen staan de flessen al klaar op tafel, samen met bijpassende kazen en brood om de smaak tussendoor te neutraliseren. Eigenaar Ewout Jansen heeft DE Benelux importeur van Chinese wijn, Damar Ismangil, uitgenodigd om aan te tonen hoe geweldig die wijn uit China wel niet is.

proeverij Chinese wijn

Alleen als alles aan de juiste, strenge eisen voldoet mag de wijn geïmporteerd worden. Vaak moeten er verschillende flessen worden ingeleverd om te testen en kan het wel maanden duren voordat er groen licht wordt gegeven. De kwaliteit is dus gewaarborgd en dat is voor de sceptici onder ons wel fijn om te weten.

Oud en vertrouwd

Als ik naar de flessen kijk ben ik toch verbaasd dat, naast de voor mij onbekende wijnregio’s (Ningxia, Shanxi, Huailei, Yantai etc.) er gewoon oude vertrouwde druivenrassen op de etiketten prijken: Chenin Blanc, Merlot, Chardonnay, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc.

Al bij het proeven van de eerste wijn, sla ik bijna stijl achterover van verbazing. Ik had van alles bedacht over deze wijnen, maar niet dat ze zo vol van smaak zouden zijn. Er zit daadwerkelijk geen enkele wijn tussen waarvan ik geen fles mee naar huis zou willen nemen, maar omdat dat toch een duur geintje zal worden, zal ik een keuze moeten maken. De prijzen variëren van 9,95 tot 39,95 euro per fles en zijn door verschillende wijnhuizen geproduceerd.

Wijnhuizen China

Ondanks de toenemende populariteit van Chinese wijnen, zul je deze niet snel in de supermarkt vinden. Sommige wijnwinkels, zoals Il Divino, hebben een aantal van deze wijnen in het assortiment en anders zijn ze altijd nog online te bestellen. Juist omdat ze nog onbekend zijn is het leuk om eens een fles Chinese wijn kado te doen. Laat je dan wel goed informeren bij een wijnwinkel over de smaak zodat je weet of het bij je past.

Chinese wijn in koeler

Meer over de Chinese wijnen en de wijnhuizen vind je op de site van Chinese Trade Wine. En mocht je in de buurt van Hilversum wonen, dan zijn de workshops en proeverijen van Il Divino zeker een aanrader!

Uiteindelijk ga ik naar huis met drie wijnen: een Chenin Blanc, een Merlot en een overheerlijke mix van Cabernet Sauvignon, Merlot en Cabernet Franc. Het zal nog wel even duren voordat deze laatste fles open gaat, want voor een kleine veertig euro per fles wacht ik toch even op een geschikt moment.

gekochte wijnen

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs, wijnweetjes, en ideeën voor een leuke fles wijn? Like dan de Wijndummy Facebookpagina en volg Wijndummy op Instagram voor reviews en meer.Wijndummy

Deel dit :