wijnbar Rayleigh Ramsay 6

Je eigen wijn tappen bij wijnbar Rayleigh & Ramsay

Ik zeg het vaker: wijn drinken is proeven en proberen. Natuurlijk is het fijn wanneer je een bepaalde wijn heel lekker vindt en daar dozen van inslaat, maar eens wat nieuws proberen is ook leuk. Helemaal omdat de wijnwereld uit duizenden druivenrassen bestaat en er ook een keer zoveel te proberen is. Niet alleen maakt de wijnmaker het verschil in smaak, verschillende gebieden, landen, klimaten en bodemsoorten maken net zoveel verschil. Je bent dus nooit klaar met proeven. Ideale plek om eens lekker wat te proberen en dan ook nog eens van een beetje kwaliteit, is in een wijnbar.

wijnbar Rayleigh Ramsay 1

Rayleigh & Ramsay

De ultieme wijnbar om veel wijnen te proeven is een plek waar je niet alleen veel verschillende wijnen kunt proberen, maar ook een plek waar je niet gelijk stomdronken de deur uitloopt. Enter Rayleigh & Ramsay! Deze wijnbar heeft nu twee vestigingen in Amsterdam, locatie Overtoom en locatie Van Wou. Daar hebben ze honderd wijnen die allemaal per glas geschonken worden. En dat niet alleen, je kunt ook kiezen voor een half glas of zelfs maar een paar slokjes. En al die wijnen tap je ook nog eens zelf.

Aan de wijntap

Die honderd wijnen vind je verspreid door de zaak in wine dispensers. Die zorgen ervoor dat de wijnen goed afgesloten worden en de smaak behouden blijft. En daar komt ook gelijk de naam van de wijnbar vandaan. Lord Rayleigh was een natuurkundige en William Ramsay een scheikundige. Zij ontdekten in 1894 Argon, het element dat zuurstof verdrijft. Dat gas, klinkt naar maar is het niet, zorgt ervoor dat de wijnen langer houdbaar zijn. Ik heb scheikunde en natuurkunde altijd verschrikkelijk gevonden, maar dit is dan wel weer leuk.

wijnbar Rayleigh Ramsay 4

Het concept

Je koopt aan de bar een kaart waarop je een tegoed laat zetten. Je kunt zelf kiezen hoeveel. Die kaart steek je in de kast van de wine dispenser en kiest vervolgens je wijn. Op de display boven de fles staat hoeveel het per paar slokjes, half glas en glas kost. Maak je keuze en tadaaaaaaaaaa!

Met honderd wijnen is de keuze reuze. Voor de wijndummies onder ons die geen flauw benul hebben van wijn, staat er boven elke fles een beschrijving van de smaak. En ach, wat maakt het uit als je een wilde gok waagt. Als je gaat voor een paar slokken, heb je toch voor weinig geld gewoon wat nieuws geprobeerd.

Rood, wit, rosé en oranje

Je kunt natuurlijk lukraak wat proberen, maar bij Rayleigh & Ramsay hebben ze ook andere leuke dingen bedacht. Zo is er een wine dispenser met ‘Best Kept Secrets’ waarin je “rare” druivenrassen of opmerkelijke wijnen kunt vinden. Tip is om de Orange Wine, Graue Freyheit, eens te proberen van Weingut Heinrich. Het is zoals de naam zegt, echt oranje. Is het zoiets als blauwe wijn? Nee, Orange Wine is een natuurlijke wijn zonder toevoegingen. Het is witte wijn, maar dan gemaakt op dezelfde manier als rode wijn. Say what? Even simpel: bij witte wijn worden de schillen en het sap na het persen van elkaar gescheiden en bij rode wijn blijven de schilletjes en pitjes een geruime tijd lekker mee weken. Voor Orange Wine wordt gewerkt met witte druivenrassen waarvan de schillen dus mee vergisten in de most, het druivensap. In de schil zitten kleurstoffen waardoor de wijn kleuren kan krijgen van geel tot oranje. Omdat de schillen en pitten mee vergisten krijgt de wijn ook tannines mee en dus een flinke kick. Moet je van houden, maar wel leuk om te proberen.

wijnbar Rayleigh Ramsay 5

Battlefield

In een andere wine dispenser vind je nog iets leuks: Batlle Of The Continents. Deze kunnen allemaal los geproefd worden, maar het is juist leuk om deze per twee te proberen. De flessen staan aan elkaar gekoppeld. In beide flessen zit dezelfde druif, maar dan van een ander continent. Super leuk dus om bijvoorbeeld het verschil in klimaat te proeven. Zo smaakt een Franse sauvignon blanc totaal anders dan eentje uit Nieuw-Zeeland. Ga ik weer met het sauvignon blanc voorbeeld, maar het is ook gewoon een voor de hand liggende (red. eerdere blogs).

wijnbar Rayleigh Ramsay 3

Voor de lekkere trek

Natuurlijk is een wijnbar niet compleet zonder de borrelkaart. Nu kun je bij Rayleigh & Ramsay trouwens ook heerlijk lunchen en zelfs dineren, maar de borrelkaart is ook top. Bij locatie Overtoom, waar wij waren, zijn de vega bieterballen met mierikswortel-yoghurt dip een top keuze. En mij kun je altijd porren voor een paar oesters, hebben ze daar dus ook. Yum!

wijnbar Rayleigh Ramsay 2

Ook nog leuk…

… de wijnen van Rayleigh & Ramsay die je kunt proeven zijn ook nog eens in hun webshop te bestellen!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :