proeven 7

50 Shades of wine: wijn proeven met een blinddoek

Ben je een wijnproever of een wijndrinker? De meeste mensen behoren toch tot de laatste categorie en daar is helemaal niets mis mee. Maar als wijndrinker kan het wel leuk zijn om eens in de rol van wijnproever te kruipen. En dat hoeft echt niet op de mega profi methode als daarmee de lol er voor je af gaat, maar wijn proeven kan zeker leuk zijn.

Leuke les

Zo had ik laatst les op de Vinologenopleiding van Magda van der Rijst, vinoloog/wijnschrijver/proefprof/duizendpoot, waarbij zij ons op allerlei manieren wijnen liet proeven. Zo merkte je goed dat je echt niet alleen met je mond proeft, maar eigenlijk met je hele hoofd.

proeven 6

Proeven

Proeven doe je met je mond door een slok te nemen, maar belangrijk daarbij is je neus. Met je neus neem je ook aroma’s waar. Dat gaat nasaal en retronasaal. Nasaal is wanneer je met je neus in je glas ruikt. Als je even walst merk je dat er meer aroma’s vrijkomen. Bij het retronasaal waarnemen bereiken de aroma’s via je mond je neus. Een omweg binnendoor zeg maar. Maar proeven doe je ook met je ogen. Als je kijkt naar een wijn vorm je aan de hand van de kleur al een idee over de smaak van de wijn. Is het een lichte, bijna transparante, witte wijn. Dan verwacht je een frisse wijn met frisse aroma’s. Is de wijn diep goudgeel van kleur, dan ga je al uit van een zwaardere wijn. Proeven doe je dus met al je zintuigen en er zijn een paar grappige dingetjes die je thuis kunt proberen.

proeven 2

Blind proeven

Iedereen heeft nog wel ergens zo’n slaapmaskertje liggen die je bij een vlucht hebt gekregen of hebt aangeschaft nadat de ‘50 Shades’ boeken de slaapkamers binnendrongen.

Stap 1: Terwijl jij daar lekker met je maskertje op zit, laat iemand anders een glas wijn voor je inschenken. Niet te vol, want dat gaat een enorme bende worden.

Stap 2: Druk je neus dicht en neem een slok van de wijn. Laat deze, als je het volhoudt, heel even in je mond voordat je het doorslikt. Op de profi manier moet je het weer uitspugen, maar als je het lekker voor de lol doet zou ik het gewoon naar binnen werken.

Stap 3: Heb je iets geproefd? En zo ja: Wat? Je ogen zijn overigens nog altijd bedekt!

Stap 4: Houd je blinddoek op, maar stop nu je neus in het glas en neem een flinke snuif. Wat ruik je?

Stap 5: Wals de wijn in het glas en stop gelijk weer je neus erin. Ruik je nu meer?

Stap 6: Neem nu weer een slok. Proef je meer? En durf je een gokje te wagen wat voor wijn er in je glas zit?

Stap 7: Gooi die blinddoek af en kijk eens goed naar je glas. Is het wat je had verwacht?

Stap 8: Drink je glas lekker op en ga eens na of je nu meer ruikt en proeft nu je ogen en neus weer vrij zijn.

proeven 4

Om het wijndummy proof te maken kun je ervoor zorgen dat je een aantal wijnen in huis haalt die je kent en waarvan je de smaak dus ook echt (her)kent. Zonder dat je weet welke er voor je wordt ingeschonken, is het leuk om te zien of je het zonder je neus en ogen kunt herkennen.

Glazen test

Een andere test die leuk is om te proberen, is die met verschillende glazen. Pak een wijnglas, de beste is er één met een kelk die taps toeloopt en met een steel zodat je de wijn niet opwarmt met je handen. Zet naast het wijnglas een longdrinkglas, een waterglas en een portglaasje. Schenk in alle glazen genoeg wijn voor een paar goede proef slokken. Ruik eerst in alle glazen zonder te walsen. Wals daarna de wijn in het glas en ruik opnieuw. In welk glas komt de wijn het beste tot zijn recht?

Wals tip: Als je niet uit de losse pols kunt of durft te walsen, dan kun je dat ook op tafel doen. Pak de voet van je wijnglas vast en maak ronddraaiende bewegingen zonder dat het glas van de tafel komt. Steek wel gelijk daarna je neus erin, want anders vervliegen de vrijgekomen aroma’s weer.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :