wijnfles terroir

Wijn met kurk en rotte druiven

Dat de wijnwereld complex is, weet iedereen wel. De één vindt het prima om zich aan de oppervlakte te houden en te kiezen voor een vaste wijn. Niets mis mee overigens, want wie ben ik om met jouw smaak aan de haal te gaan. Een ander is nieuwsgierig en gaat het liefst op ontdekkingsreis uit. Tot die laatste categorie behoor ik. En het leuke is, dat wanneer jij je steeds verder verdiept in die wereld, je tot interessante weetjes komt. Wist jij bijvoorbeeld dat er van sommige rotte druiven heerlijke wijn wordt gemaakt en dat ‘kurk in de wijn’ ook bij wijn met een schroefdop voor kan komen? Tijd voor wat wijnfacts.

De horror

De tweede helft van de negentiende eeuw is een zwarte pagina in de wijngeschiedenis. HetWijngaard Zonnestraal lead had niet veel gescheeld of er was geen wijngaard meer in Europa geweest. Een ienieminie insect, de druifluis (in fancy wijntermen Phylloxera Vastatrix), zorgde ervoor dat in tientallen jaren veel wijngaarden in de Oude Wereld (Europa dus, want zoals je van vorige blogs wellicht nog kunt herinneren wordt Europa de Oude Wereld genoemd en de rest van de wereld de Nieuwe Wereld wanneer het gaat om wijnen) vernietigd werden. Via de wortels doodde het beestje de druivenstok. Gelukkig werd er destijds een oplossing gevonden om de Oude Wereld niet ten onder te laten gaan. Het bleek dat Amerikaanse wijnstokken niet in de smaak vielen bij de druifluis en ongevoelig zijn voor zijn terreur. Door het enten van Europese druivenstokken bovenop Amerikaanse onderstammen kon er in Europa weer op grote schaal wijn worden verbouwd.

Edele rotting

Als ik ergens schimmel op zie, dan gooi ik het direct weg. Ik mag hopen de meeste mensen, maar bij sommige druiven is dat toch niet altijd het geval. Druiven kunnen worden beschadigd door regen, hagel, insecten etc. Als er dan schimmel op de gebarsten of beschadigde druiven komt, dan wordt dat grijze rotting genoemd en zijn de druiven in dit geval rijp voor de prullenbak. Verschijnt de schimmel echter op gezonde en intacte druiven, dan vindt er onder de juiste omstandigheden ‘edele rotting’ plaats. Het resultaat is een complexe dessertwijn met tonen van honing. De druif wordt steeds zoeter doordat ze door de rotting krimpen en het overgebleven sap in de druif alsmaar zoeter wordt.

Kurk in de wijn

wijn met kurkOké, als er stukjes kurk in je wijn drijven kun je niet zeggen: “deze wijn heeft kurk”, er zitten gewoon stukjes kurk in. Als we spreken over kurk in de wijn, dan bedoelen we kurkziekte en dat heeft te maken met chemicaliën. De zogenaamde TCA is een werkelijke nachtmerrie voor een wijnmaker. Vooral wijnen met een kurk zijn er gevoelig voor omdat de ziekte zich in de kurk nestelt. Je herkent de geur vaak aan nat karton of een beschimmelde krant. Oké, misschien wordt dus tijd om een beschimmelde krant te kweken en eraan te ruiken, want ik kan het niet gelijk plaatsen. Maar anders mag je ook nog voor nat beton kiezen hoor. Toch kan de ziekte ook, weliswaar bij hoge hoge hoge uitzondering, bij wijn met een andere afsluiting voorkomen. Dan kan het zijn dat de ziekte zich heeft genesteld in bijvoorbeeld de houten stellages waar de wijnen op liggen. Kurk in de wijn zal je niet snel tegenkomen en als je het toch hebt, schrijf dan niet gelijk de wijnmaker af. Het is waarschijnlijk gewoon domme pech.

Waarom is wit wit en rood rood

Je kunt van witte druiven geen witte wijn maken, maar van blauwe druiven kun je zowel witte als rode wijnen produceren. Ten eerste hebben alle druiven vrij kleurloos sap. Pers maar eens een witte en een blauwe druif uit en je zal geen verschil zien. Rode wijn krijgt zijn kleur door de schil, daar zit het pigment in. Als de schillen met de wijn mee worden geweekt, wordt de rode kleur aan het sap afgegeven. De wijnmaker moet er wel op letten hoe lang de schillen weken, want des te langer de schil in het proces zit, des te meer tannines er in het sap komen.

Tannine

Een hoog tanninegehalte of een laag tanninegehalte. Je hoort het vaak, maar weet je ook wat het is? Nog even een recap: tannines geven die bittere smaak aan de wijn waardoor het ook stroef in je mond voelt. De één vindt het heerlijk en een ander walgt ervan. Vooral wanneer je niet echt een ervaren wijndrinker bent, kan een hoog tanninegehalte je afschrikken. Wijnen met hoge tanninegehaltes zijn altijd rode wijnen. Dat komt omdat tannines te vinden zijn in de schil, pitten en stelen van de druif. Soms wordt tannine ook afgescheiden door de houten vaten waarin de wijn zit. Voor mensen die rode wijn willen leren drinken is het dan ook aan te raden een wijn te kiezen met minder tannines zoals een merlot of een pinot noir. De veel verkochte carbernet sauvignon in de supermarkt heeft er namelijk alweer heel wat meer.

Wijndummy Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram.

Deel dit :