wijndummy bordeaux

Wijn en wijn en nog meer wijn, 2016 was een topjaar

De champagne staat al koud en bijna alles is in gereedheid gebracht om, letterlijk, te kunnen knallen met oud en nieuw. Ik heb niets met vuurwerk, maar wel met knallende kurken. Het afgelopen jaar is voorbij gevlogen. Als ik erop terugkijk kan ik niets anders zijn dan verwonderd over de vele leuke dingen die ik heb gedaan.

Van wijndummy tot niet meer zo wijndummy

Anderhalf jaar geleden begon ik als echt wijndummy, ik hield van wijn en wilde er meer over leren, maar daar hield het ook wel mee op. Daarna volgde ik de ene cursus na de andere. SDEN level 2 is in the pocket en mijn internationale cursus WSET 3 heb ik afgerond wat lessen betreft. Het enige wat mij nu nog rest is als een gek te blokken voor het examen eind januari. Of ik het haal, zal ik pas tien weken daarna weten. Tijd genoeg om een goede bubbel te bedenken om te proosten en een troostwijn voor wanneer al het leren niet genoeg is geweest.

Maar naast die vele studie-uren waren er ook vele, vele, vele proefuren. Wijnen die ik opgestuurd kreeg om te proeven, proeverijen waar ik de meest fantastische wijnen leerde kennen en natuurlijk het jureren bij de Bellavita Awards. En de reizen… Oh de heerlijke wijnreis naar Bordeaux met Boat Bike Tours en de wijnvakantie in de Elzas. Je t’adore!

wijnreis 1 omgeving

Sabreren met een botermes

Maar bovenal was het geweldig om steeds meer mensen in de wijnwereld te leren kennen, mee te praten en advies te krijgen. In het bijzonder champagnista Jaqueline Smit van Dis Donc die mij veel heeft geleerd, onwijs heeft laten lachen en mij heeft geprobeerd te leren sabreren met een botermes. Dat laatste lukte mij natuurlijk niet, maar kostte haar geen moeite, ongelofelijk.

dis donc sabreren bacchus wijnfestival
Jaqueline in actie op Bacchus Wijnfestival

Daarnaast ben ik Miranda Beems van Miranda Beems Wijnimport, veel dank verschuldigd voor haar enthousiasme, geweldige wijnen en de kennismaking met druivenrassen die ik anders niet zou kennen. En ook dank aan Rutger Siersma van Siersma Wijnadvies voor de schrijf- en leerstimulans! Als laatste ben ik mijn vriend Onno meer dan dankbaar. Zonder zijn liefde en geduld (vooral met mij) zou ik dit niet kunnen doen. Hij maakte de meest prachtige foto’s (niet alleen voor Wijndummy), is mijn klankbord en vaak de pineut die weer mee wordt gesleurd naar een proeverij. Love you!

Oké, genoeg geslijm. Wat 2017 gaat brengen zullen we wel zien. Ik ga in ieder geval door met Wijndummy en hopelijk nog meer, maar dat zal de tijd uitwijzen. Een laatste ‘Proost’ voor 2016 en tot volgend jaar!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

 

Deel dit :