Wijn en spijs

Wijn en spijs: De invloed van smaak

Het alom bekende wijn en spijs vraagstuk: Wat drink je bij wat? Als je een lekkere wijn bij lekker eten wil serveren zal je eerst een keuze moeten maken. Kies je de wijn bij het eten of het eten bij de wijn? Kijk vanuit daar verder wat er dan bij past. Zoet, zuur, zout, bitter en umami (letterlijk uit het Japans vertaald als ‘heerlijk eten’, maar wordt vaak omschreven als ‘hartig’. Het zijn de smaken zoals sojasaus, shiitake, miso, gekookte tomaten etc.). Allemaal zijn het smaaksoorten die wij met onze tong waarnemen en die dus ook in ons eten en in de wijn te vinden zijn. Een goede match kan beide dingen versterken of het kan compleet verkeerd uitpakken en jij eindigt uit frustratie met een blikje bier bij de snackbar.

En jij eindigt uit frustratie met een blikje bier bij de snackbar.

Om je op weg te helpen zijn er wel wat basisprincipes die handig zijn om te weten. Zo zorgen zoet en umami ervoor dat wijnen wat ‘harder’ gaan smaken. De wijn smaakt bitterder, zuurder en minder fruitig. Zout en zuur in eten kunnen er juist weer voor zorgen dat een wijn zachter wordt.

grieks toetje en syrah

Hoofdregels

ZOET: Kies bij een gerecht met wat zoetheid voor een wijn die net wat zoeter is dan het eten.
ZUUR: Een gerecht met zuur kan een wijn met een hoge zuurgraad (nog meer) in balans brengen en de fruitsmaken verrijken. Als de wijn een lage zuurgraad heeft, kan het vlak gaan smaken.
ZOUT: Zout is een wijnvriendelijk kookingrediënt. Het kan de hardere tonen in een wijn wat zachter maken.
BITTER: Bitter eten zal de wijn ook bitterder maken. Wijn met een (licht) zoetje is beter.
UMAMI: Kan een wijn bitter maken en de fruitaroma’s in een wijn laten vervagen. Champagne, droge Riesling en Soave zijn goede umami matchers.

Wat wel werkt

Pinot Noir (rood): Bij eten met ‘aardse’ smaken zoals paddenstoelen.
Chardonnay (wit): Bij eten met wat vettige smaken zoals in visgerechten met romige wijn en spijs oesters 2sauzen. Pak wel een Chardonnay uit bijvoorbeeld Californië, Chili of Australië. 
Champagne (wit): Bij zout eten zoals heerlijke oesters.
Cabernet Sauvignon (rood): Heerlijk bij rood vlees.
Rosé (droog): Bij rijke kaasgerechten
Sauvignon Blanc (wit): Bij (gegrilde) visgerechten, maar dan wel zonder een vettige (room)saus!
Pinot Grigio (wit): Bij lichte visgerechten.
Syrah (rood): Perfect bij lekker gekruide vleesgerechten.
Riesling (wit, semi-droog): Bij Aziatische en Indiase gerechten.

Een kleine kanttekening: Hoe wij bitter, zoet, zuur of wat dan ook ervaren is erg persoonlijk. Ik kan iets heel bitter vinden wat jij bijvoorbeeld wel mee vindt vallen. Daarom kan het ook zijn dat de ene wijn en spijs match voor de één een schot in de roos is en voor de ander maar zo zo.

En wil je weten welke kaas bij welke wijn past? Kijk dan even op deze blog.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

 

Deel dit :