Wereld Champagne Dag 1

Bubbels…. wat je beter wel en niet kunt doen

Het is alweer bijna Oud & Nieuw en dat betekent bubbeltijd. Persoonlijk vind ik dat een bubbel altijd wel kan en niet per se alleen tijdens de jaarwisseling. Maar goed, bubbeltijd dus. Nu zijn er genoeg misvattingen en gebruikersfoutjes om het zo maar te noemen. Daarom deze keer: do’s and don’ts voor de bubbels.

Knallende kurken

Het knallen van de kurken mag dan misschien voor de meeste mensen bij het openen van bubbels horen, zo hoort het eigenlijk niet. Het moet zelfs meer een licht sissend geluid zijn dan een knal. Het is niet alleen beter voor de bubbel (en je loopt niet de kans dat er teveel champie uitspuit, wat gewoon zonde is) het is ook veiliger om de fles rustig te openen. Hou je duim op de kruk en houdt de fles iets schuin. Draai vervolgens de fles en niet de kurk. Als het goed is zal de kurk er dan rustig uit komen.

Champagne 2

Walsen

Wijnkenners en hobbyisten zie je altijd walsen met hun wijn. Zo komen er aroma’s vrij in het glas en kun je de wijn beter proeven. Ga dit nu niet heel enthousiast ook met je glas bubbels doen. Het wordt één grote schuimbende die de bubbels niet ten goede komen.

Warme champie

Oké, deze tip geldt zowel voor wijn als voor een glas bubbels. Houd je glas nooit vast bij de kelk, maar bij de steel. Anders warm je de wijn alleen maar op met je hand. Niet lekker. Daarom ben ik ook nooit een fan van steelloze wijnglazen. In een restaurant vind ik het dan ook erg storend en ga ik er dan ook vaak gelijk vanuit dat ze vast geen goede wijnkaart hebben. Want dat zou je de wijn dan toch niet aandoen? Met je handen om de kelk is dan wel weer een goede manier om je wijn sneller op temperatuur te krijgen wanneer deze te koud is geserveerd.

champagnes

Weg met de flute

Champagne drink je uit een flute, zo’n langwerpig typisch bubbel glas. Nee dus. Het iconische glas wordt door veel wijnmakers al verbannen. Als ze hun champagne laten proeven, schenken ze het nog eerder in een gewoon wijnglas. In een wijder (tulpvormig) glas komen de aroma’s en de bubbels beter tot hun recht.

Kies je druif

Bourgogne hoofdWat champagne betreft hoor je vaak dat mensen het maar zure droge meuk vinden. Dan heb je toch echt de verkeerde champagne te pakken. True, de goedkope varianten zijn inderdaad niet om over naar huis te schrijven en voor een beetje champie moet je gewoon wat neerleggen. Dertig euro voor een fles is geen gekke prijs. Grote merken betekenen niet direct een goede smaak, want dat is persoonlijk. Ga op ontdekkingstocht. Je hebt drie druivenrassen die het meest gebruikt worden in Champagne: pinot noir, pinot meunier en chardonnay. De eerste twee zijn blauwe druivenrassen en de laatste wit. Alle drie hebben ze zo hun eigenschappen.
Chardonnay: hoog in de zuren en citrusfris.
Pinot noir: rood fruit en de ruggengraat van menig Champagne.
Pinot meunier: makkelijk te drinken fruitigheid.
Een champagne alleen van witte druiven wordt ook wel verkocht als een ‘Blanc de Blancs’ en alleen van blauwe druivenrassen als een ‘Blanc de Noirs’. Persoonlijk vind ik zo’n Blanc de Noirs het lekkerst, maar dat is een kwestie van smaak.

Bubbels en oliebollen

En wil je weten welke bubbel past bij een oliebol of krentenbol? Bekijk dan de test van het Wijndummy testpanel.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :