Vinoloog worden

Wijnen, wijnen, wijnen. De weg naar de titel Register Vinoloog

Het diploma staat te shinen in een mooie lijst en de nieuwe visitekaartjes worden gedrukt. Sinds september mag ik de titel RV achter mijn naam zetten: Register Vinoloog. Dat klinkt toch stiekem erg leuk, dus dat heb ik dan ook maar gelijk -als een echte wijnnerd- toegevoegd achter mijn naam op LinkedIn en Facebook. Veel mensen vragen aan mij wat het eigenlijk betekent, Register Vinoloog. En of ik dan ook sommelier ben? Misschien is het dus tijd voor wat uitleg.

vinoloog worden

Vinoloog vs. sommelier

Ten eerste zijn vinologen en sommeliers allebei wijnkenners, maar werkt een sommelier in de horeca. Een sommelier staat in een wijnbar of restaurant waar hij of zij onder meer de wijnkaart samenstelt en gasten adviseert.
Een vinoloog is gediplomeerd als wijnkenner. Al kan een sommelier tegenwoordig ook een oorkonde halen als bewijs van scholing tot sommelier, maar die oorkonde maakt je geen vinoloog.

De Wijnacademie

Bij de Wijnacademie kun je de opleiding tot Vinoloog van de Wijnacademie volgen. Om die titel te halen heb je een jaar lang les en moet je vier examens met een voldoende afronden. De verdeling van de examens is als volgt.

Module 1: Vinificatie, wijnbouw en Frankrijk. Hoe worden verschillende wijnen gemaakt, welke processen komen daar bij kijken, werking van gist, klaring etc. Ook leer je over de ontwikkeling van de wijnstok, het inrichten van een wijngaard en wat er allemaal bij komt kijken. Van Frankrijk leer je eigenlijk van alles. Van alle gebieden tot de druivenrassen die er staan, wat er in de bodem zit, welke invloed dat heeft en welke stijlen bij welk gebied horen.
Module 2: Alle wijnlanden in Europa, behalve Frankrijk. Dit is een flinke lesmap. Alleen Italië telt al zo’n 200 pagina’s, dus dan heb je een idee. Andere landen zijn Spanje, Portugal, Duitsland, Oostenrijk, Griekenland, Zwitserland, Nederland, België en Engeland. Maar ook het hele songfestival komt voorbij in de vorm van Azerbeidzjan, Slovenië, Albanië, Hongarije en ga zo maar door.
Module 3: Nieuwe wereld. De landen buiten Europa: Chili, Argentinië, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Canada etc, wetgeving, wijn en spijs, gezondheid en marketing.
Module 4: Organoleptisch en analystisch proeven. Je leert het blind kunnen proeven van wijnen door karakteristieken van druivenrassen, vinificatiemethodes en gebieden te doorgronden. Bij het examen krijg je twaalf wijnen blind te proeven, waarvan je er acht goed moet hebben. Je hebt geen blinddoek om, maar hebt de wijnglazen ingeschonken voor je staan zodat je niet weet uit welke fles de wijn geschonken is.

Vinoloog worden

Studeren aan de Wijnacademie

Een fulltime baan en de opleiding tot vinoloog is een pittige uitdaging. Ik ben daarom ook vier dagen in de week gaan werken. Je zit namelijk om de week een volle maandag in de schoolbanken. De andere week kom je samen met je proefclubje, die je aan het begin van de opleiding hebt gevormd, om samen wijnen te analyseren bij de lesstof ter voorbereiding om je examens. De lesdag op de Wijnacademie begint om tien uur ’s ochtends met de techniek van het analytisch proeven. Tot half één ’s middags ben je dus wijnen aan het proeven, wel met een spuugbak naast je. Na de lunch gaat de lesdag verder met theorielessen, al dan niet met wijnen ter ondersteuning van die theorie. Rond vijf uur is de lesdag afgelopen. De opleiding duurt in principe een jaar, maar je mag er vier jaar over doen. Je hebt een jaar lang les, maar je hebt maar twee examenmomenten in het jaar: in februari/maart en in augustus. Veel mensen kiezen er voor om per examen moment maar één examen te doen en dan kom je al snel aan een meerjarige studie. Ook kunnen de examenmomenten na je jaar met lessen gebruikt worden voor herexamens. Ik had het geluk al gelijk het eerste examenmoment drie examens (module 1, 3 en 4) te halen, waardoor ik er in augustus nog maar één hoefde. En dat lukte!

Vinoloog worden

SDEN vs. WSET

Je hebt in de wereld van wijneducatie SDEN en WSET. SDEN is het Nederlandse kennisniveau. Je begint bij niveau 1 met het Wijnvignet, dan volgt niveau 2 met een Wijnoorkonde, niveau 3 met het Wijnbrevet en niveau 4 is de opleiding tot Vinoloog. Let er wel op dat als je dit wil gaan doen, dat de niveaus 1, 2 en 3 cursussen zijn en niveau 4 echt een opleiding is. Er komt veel (zelf)studie bij kijken en veel meer gedetailleerde kennis waardoor de kloof tussen 3 en 4 groter is dan bijvoorbeeld tussen de niveaus 2 en 3. Reken op minimaal twee avonden zelfstudie in de week naast de lesdagen.
WSET is een internationale wijnstudie, bestaande uit verschillende niveaus. Ook hier zijn de niveaus 1, 2 en 3 meer cursusgericht en is niveau 4 een studie waar je meerdere jaren over doet. Als je SDEN en WSET moet vergelijken, dan is het WSET niveau wat mij betreft elke keer net een stapje hoger en intenser. WSET level 3 staat wat mij betreft dan ook boven SDEN 3, maar wel weer onder de Vinologenopleiding. Zelf heb ik voor de Vinologenopleiding de cursus WSET 3 afgerond. Ik moet zeggen dat ik daardoor de overgang naar de Vinologenopleiding een stuk minder intens vond dan enkele mede studenten met SDEN 3 op zak.

Bloed, zweet en tranen

Het is enorm zwoegen, maar wat was het jaar leuk. Ik heb leuke en lieve mensen leren kennen. De wijnstudiereis naar Bourgogne en Champagne was er een om nooit te vergeten en ik ben enorm veel kennis rijker. Omdat ik mij heb ingeschreven in het KwaliteitsRegister Vinoloog, mag ik nu de titel RV voeren. Die titel staat voor vijf jaar en in die tijd moet je 100 punten halen. Elk punt staat voor een uur scholing om je kennis op peil te houden. Maar ach…. wat voor straf is het om te leren over wijn en hier ook af en toe je neus voor in een glas te moeten steken?

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :