Gavi 5

Weet wat je drinkt deel 2: Gavi

Als je met enige regelmaat een glas wijn lust, dan weet je wel wat je lekker vindt. Maar de valkuil voor veel wijndummies is dat ze dan ook vrij eenkennig worden en blijven. Dat mag natuurlijk, maar het is ook leuk om je smaak te verbreden. Daarom is er de rubriek: Weet wat je drinkt. Ging het een paar weken terug over Valpolicella, deze week is het Gavi.

Gavi

Nee, Gavi is geen druif, maar een droge witte wijn uit de Gavi DOCG regio. DOCG is dan Gavi 3weer het hoogste kwaliteitskeurmerk van een Italiaanse wijnzone. Gavi wordt gemaakt van de Cortese druif in het noordwesten van Italië, in de wijnregio Piemonte om precies te zijn.
Een echte Gavi is fruitig en aromatisch met soms minerale tonen en een strenge citrus finish. Vroeger lag de hoeveelheid Gavi die werd geproduceerd stukken hoger, wat ook weer leidde tot een wat slappe smaak van de wijn. Sinds de maximum opbrengst van een oogst is teruggeschroefd , is de kwaliteit van deze wijnen omhoog gegaan.

Verschillende soorten

Je kunt Gavi in de supermarkt kopen en bij wijnwinkels. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de supermarkt versie toch vaak iets tegenvalt als je het naast een strenger geselecteerde wijn van een goede wijnwinkel zet. En dat verschil zie je vaak ook terug in de prijs.

Font­an­af­red­da Bric­coton­do Ga­vi

Prijs: € 8,99
Waar: Albert Heijn
Oordeel: Een prima instap-Gavi om het zo maar te zeggen. Het mist complexiteit in vergelijking met beter varianten, maar voor een supermarktwijn prima. Lekker geurig, fruitig met smaken van appel en peer en met een kruidige afdronk. Lekker voor gewoon zo of bij de lunch. Drink ‘m wel in een keer leeg, want de dag erna voert de bitterheid meer de boventoon. Als je naar de prijs kijkt, mag er voor de kwaliteit wel wat vanaf.

gavi 1

Prijs: € 8,99
Waar: Gall&Gall
Oordeel: Ook deze Gavi is € 8,99 en een stuk anders in smaak dan die van de Appie. Deze is wat zwakker in smaak en geur, maar wel in balans. Vrij zacht voor een Gavi en wellicht toegankelijker voor een groter publiek. Smaken van peer, tropisch fruit, bloemig en heeeeeel licht kruidig. Mijn voorkeur gaat dan toch uit voor de meer uitgesproken smaak van de supermarkt variant denk ik.

Gavi 6

Castello di Tassarolo Gavi (biodynamisch en zonder sulfiet)

Prijs: € 13,43 per fles en € 12,08 per zes flessenGavi 4
Waar: Lindenhoff Marché in Baambrugge
Oordeel: Dit is toch wel mijn all time favorite Gavi. Vol van smaak, complexiteit, afdronk en verrassingsfactor. Denk aan smaken als kamille, tropisch fruit en veel mineraliteit. Voor die paar euro verschil ga ik toch liever voor deze, maar echt makkelijk in huis te halen is het niet. Je moet er wel voor naar Baambrugge rijden, want deze Gavi via Rank is alleen bij de Lindenhoff Marché te halen en niet online. Ik zag wel dat Piemonte Import deze Gavi ook importeert, maar daar heb ik verder (nog) geen ervaringen mee.

En zo zijn er nog tal van winkels die wel een Gavi wijn in het assortiment hebben. Geloof mij, echt het proberen waard!

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :