hoofdfoto Valpolicella

Weet wat je drinkt deel 1: De Italiaanse Valpolicella parels

Als je met enige regelmaat een glas wijn lust, dan weet je wel wat je lekker vindt. Maar de valkuil voor veel wijndummies is dat ze dan ook vrij eenkennig worden en blijven. Dat mag natuurlijk, maar het is ook leuk om je smaak te verbreden. Daarom heb ik besloten om een nieuwe rubriek in het leven te roepen: Weet wat je drinkt. Daarin zal ik een wijn of een groepje wijnen kiezen en uitleggen wat je kunt verwachten in je glas. Deze keer Valpolicella DOC, de tweede belangrijkste DOC in Italië voor rode wijn na Chianti DOC. DOC is overigens een beschermde oorsprongsbenaming, een kwaliteitslabel dus.

Waar ligt het?

In het noordoosten van Italië ligt de regio Veneto. De twee meest belangrijke wijnen uit de streek zijn Soave (witte wijn van de druif Garganega) en Valpolicella. De wijngaarden voor de Valpolicella wijnen liggen ten noorden van de stad Verona op een ondergrond van kalk en graniet.

Welke druif?

De belangrijkste druif voor de Valpolicella wijnen is Corvina, maar die wordt geblend met de andere druivenrassen Rondinella, Molinara en Corvinone. Het mooie van de Valpolicella wijnen is dat ze in verschillende gedaantes verschijnen, waar dan ook weer de nodige prijskaartjes aan hangen.

Valpolicella

De basis Valpolicella, het instapmodel om het maar zo te noemen, is het liefst voor je portemonnee, maar ook het lichtst in smaak. Het is een fruitige droge wijn met smaken van rood fruit en bosbessen en kan het best jong gedronken worden. De gemiddelde prijs van een beetje goede Valpolicella, ligt zo rond de tien tot vijftien euro.

Drogen die hap
Het gebied staat bekend om de ‘passito’ traditie en daar hebben de volgende Valpolicella wijnen weer mee te maken. Gezonde druiventrossen worden zorgvuldig geplukt en op matten in de zon gelegd om te drogen, of in een speciale ruimte aan rekken gehangen. De tijd die het kost om te drogen kan variëren van een paar weken tot wel een half jaar.

Amarone della Valpolicella

Een diepe volle droge wijn vol aroma’s van chocolade, donkere rum en leer. Echt een wijn met ballen. Aangezien dat drogen wel een tijdje duurt, er dan niet zo heel veel sap meer uitkomt en er zorgvuldig met de oogst omgesprongen moet worden, is het niet zo gek dat de Amarone wijnen een behoorlijk prijskaartje aan de flessenhals hebben hangen. Prijzen vanaf dertig euro zijn echt niet gek en dat loopt gerust op tot vijftig. Maar die smaak……. wel het proberen waard. Ben je benieuwd, ga dan niet naar de supermarkt om te kijken of er iets te vinden is, maar loop even een goede wijnwinkel binnen. De kans dat je dan echt waar voor je geld krijgt is een stuk groter.

Valpolicella Ripasso

De Ripasso ligt tussen de basis Valpolicella en de Amarone wijn in, zowel qua prijs als qua intensiteit. Om tot een Ripasso te komen worden de schillen van de druiven die gebruikt zijn voor de Amarone, gemengd met de gewone Valpolicella wijn en opnieuw vergist. Zo ontstaat er meer alcohol, tannine en complexiteit. De prijs van een beetje Ripasso ligt tussen de twaalf en twintig euro, maar uitschieters zijn er altijd natuurlijk.

Recioto della Valpolicella

De Recioto is de enige zoete wijn in het rijtje die met name verkocht wordt als dessertwijn. Een fluweelzachte wijn en past bijvoorbeeld perfect bij blauwe kaas. Prijzen variëren hier ook weer flink van vijftien tot vijfentwintig euro of zelfs nog meer.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :

1 comment on “Weet wat je drinkt deel 1: De Italiaanse Valpolicella parelsAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.