kerstwijnen supermarkt wijn

Wees geen eenkennige wijndummy

Vaak krijg ik de vraag te horen: ‘Wat is nou een lekkere wijn?’ Klinkt als een vrij simpele vraag, maar een antwoord daarop heb ik niet. Alles komt neer op smaak en de discussies daarover zijn vermoeiend. Je komt er toch nooit uit. Ik kan een wijn heel erg lekker vinden die jij toch echt liever laat staan. Ik heb bijvoorbeeld een lichtelijke afkeer tegen de Slurp-wijnen, maar sommige vrienden van mij halen hele dozen Slurp uit de tas wanneer we in het park wat gaan drinken. Nu hangt dat natuurlijk ook samen met prijs, maar dan nog. Slurp is gewoon niet mijn ding, even goede vrienden.

Ik heb een lichtelijke afkeer tegen de Slurp-wijnen, maar sommige vrienden van mij halen hele dozen Slurp uit de tas wanneer we in het park wat gaan drinken

DSC_0148 (1)Anders is de discussie: Wat is goede wijn? Kijk, daar heb je echte verschillen tussen. Maar dan moet je de wijn wel kunnen waarderen op smaak, complexiteit en afdronk. Met gewoon even een slok naar binnen gooien en door met de volgende slok, krijg je toch niet helemaal de goede smaakbeleving. En ja, er zijn zat wijntjes die je prima uit de supermarkt mee kunt nemen voor een paar euro, Maar het is toch waar: tel een keer wat meer neer voor een fles wijn in een echte wijnwinkel en je zal verschil proeven. Maar nogmaals: proef dan ook echt. Durf je de wijnwinkel niet in? Lees dan nog even mijn blog over hoe je zonder angst de drempel overstapt.

Maar goed, even terug naar de vraag: Wat is lekkere wijn? De reden waarom mensen die vraag vaak stellen is omdat ze wel eens wat anders willen drinken, maar ze weten niet zo goed waar ze moeten beginnen. Dat is absoluut niet raar. Het is toch zonde om dat geld uit te geven aan iets wat je niet lekker vindt. Toch zal dat gaan gebeuren wanneer je je wijnvoorkeur uit wil breiden. Ga je de uitdaging toch aan? Dan heb je misschien wat aan deze tips.

Ga je de uitdaging aan?

Tip 1 Variaties van hetzelfde

Heb je een favoriete druivensoort? Haal daar dan verschillende flessen van in huis. Varieer in land/gebieden. Je zal zien dat het qua smaak al heel erg verschilt. Lees bijvoorbeeld meer over zo’n thuistest met bijvoorbeeld Sauvignon Blanc in mijn eerdere blog.

wijnkeuze

Tip 2 Keuzes, keuzes

Bij veel (online) bedrijven kun proefboxen/wijnpakketten kopen met daarin verschillende soorten wijn. Er zijn pakketten met alleen witte wijnen, alleen rode wijnen of gemengd. Het fijne aan zo’n pakket is dat je vaak per fles een stuk goedkoper uit bent en je hebt de kans allerlei wijnen te proeven van druiven of uit landen die je misschien nog niet kent. Google op wijnpakket en je krijgt een tal van sites waar je kunt kijken.

champagnes

Tip 3 Omfietswijngids

Wil je weten welke wijn jouw supermarkt nog meer heeft behalve die eeuwige Chardonnay die je altijd neemt, dan is de Omfietswijngids erg handig om te hebben. Wijnkenner Nicolaas Klei neemt eigenlijk alle supermarktwijnen onder de loep en legt haarfijn uit waarom je die wijn mee moet nemen of beter kunt gebruiken om de gootsteen mee door te spoelen. Een must voor de wijndummy!

omfietswijngids

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :