zomerse wijnen Wijndummy

Vissie erbij? Wijn en vis combinaties

De Hollandse Nieuwe is alweer even in het land en mensen hangen weer naar harte lust zo’n visje in hun mond. Ik moet je zeggen, niet helemaal mijn ding, maar ieder zijn pleziertje. Misschien met een goed glas wijn erbij…

Haring en wijn

Tja wijn…. Lekker natuurlijk, maar haring is nu niet het meest makkelijke om te combinerenwijnschaduw met wijn. Vooral al dat zuur en die uitjes doen veel wijnen de das om. Die kun je dus beter maar achterwege laten.
Muscadet / Melon Blanc, Loire: Fris en ziltig en dus perfect voor bij de haring.
Sherry, Manzanilla: Geen wijn dus, maar sherry. Droog, kruidig en een beetje zilt.

Ik ben wel fan van vis, buiten de haring om dan, en schelpdieren. Geef mij maar een bak oesters, mosselen of een mooi stuk zalm. Daarom ook maar even daar wat goede combi’s van op een rijtje.

Oesters en wijn

Oesters zijn hip, je ziet ze tegenwoordig op elk (foodtruck)festival en bij menig restaurant voorgesteld voor bij het aperitiefje.
Chablis: DE perfecte match met oesters. Het minerale en de frisheid van de Chablis past heel mooi bij het ziltige van de oesters. Je hebt zeer prijzige Chablis, maar ook voor de wat kleinere portemonnee zijn er mooie exemplaren te vinden.
Champagne of een droge Cava: Bubbels werken eigenlijk altijd wel, werkt ook goed als aperitief en geeft je oester gelijk een feestelijk tintje.

wijnfestival wijn

Mosselen en wijn

Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan hoe je de mosselen gaat bereiden, maar de normale bereiding ‘au naturel’ of met witte wijn is toch het meest voorkomende.
Picpoul de Pinet: Franse frisse wijn van Picpoul die groeit in het gebied Pinet bij de Middellandse Zee. Door de minerale en ziltige tonen past het perfect in het glas naast je pan mosselen.
Albariño, Riax Baixas: Als je gaat voor mooi zuur, fris en fruitig dan is een Albariño een goede keuze. De Spaanse streek Riax Baixas staat bekend om deze druif.

Zalm en wijn

Zoals het eigenlijk altijd het geval is wanneer je wijn met eten combineert, het ligt er maar net aan hoe je het gerecht bereidt. En zalm kan natuurlijk op vele manieren.
Zalm in de oven zonder veel poespas: Een droge Riesling, een lekkere Chardonnay of eens een heerlijke rosé.
Gerookte zalm: Daar zien we de Chablis en de Champagne weer om de hoek kijken, maar waarom niet eens rood? Een Pinot Noir uit Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld past daar goed bij. Een Pinot Noir mag best even de koelkast zien, licht gekoeld is die wijn erg lekker.
Zalm met roomsaus: Bak je de zalm in veel boter of doe je er een romig sausje bij, dan past een mooie houtgerijpte Chardonnay perfect.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :