vinologenopleiding 4

Met knikkende knieën in de schoolbanken van de Vinologenopleiding

Het was alweer jaaaaaaaaaaren geleden, maar ik heb weer een schoolagenda gekocht! Niet omdat ik nu zo graag op wil schrijven wat mijn favoriete films en series zijn, want daar blijkt in zo’n schoolagenda speciaal ruimte voor vrijgemaakt, maar wel omdat ik vanaf nu de Vinologenopleiding volg. Woehoeeeeeee! Erg spannend, leuk en vooral zwaar. Letterlijk en figuurlijk. De doos met boeken, en dat zijn nogal wat pagina’s, is behoorlijk zwaar en de studiestof erg pittig (wijngeschiedenis wereldwijd, bodemsoorten wereldwijd, vinificatiemethodes, analytisch proeven, druivenrassen, wijn en marketing etc. etc. etc.). Er is één voordeel: de boeken hoef je niet te kaften.

vinologenopleiding 2

Vinologenopleiding

Mocht je willen weten wat het precies is, zo’n Vinologenopleiding, dan zou ik lekker Wijndummy.nl in de gaten houden. Ik ben natuurlijk wel van plan om tussen de leuke, vinologenopleiding 1luchtige blogjes door ook mijn avonturen tijdens de opleiding bij te houden.
Je hebt verschillende wijncursussen in Nederland. De officieel erkende Nederlandse niveaus zijn SDEN 1, 2, 3 en 4. Bij 1 leer je wat basiskennis over wijn en hoe je moet proeven. Hoe hoger je qua niveau gaat, des te meer je leert. Niveaus 1 tot en met 3 kun je verspreid door het land volgen bij verschillende officieel erkende locaties. Niveau 4 is de Vinologenopleiding. In tegenstelling tot de andere niveaus is dit geen cursus, maar een opleiding van een jaar die je volgt aan de Wijnacademie in Maarn. Waar de cursussen met name in de avonduren worden gegeven, vergt de Vinologenopleiding een volle lesdag per week. Je hebt om de week les (ongeveer van 10:00 tot 17:00) en de andere week is het raadzaam om samen te komen in kleine proefgroepjes. In die groepjes organiseer je proeverijen om de wijnstijlen bij de lesstof te doorgronden, te analyseren en het ‘blind proeven’ verder onder de knie te krijgen.

Blind proeven

Met blind proeven wordt verstaan dat je niet weet wat je in je glas hebt. Door middel van het analyseren van de kleur, geur en smaak moet je uiteindelijk kunnen bepalen welk druivenras er is gebruikt, waar het vandaan komt, het klimaat, het oogstjaar, eventuele rijping, alcohol-, zuur- en restsuikergehalte en meer van dat soort dingen.

Vinoloog

Als je het jaar doorstaat en alle vier de examenmodules met een voldoende hebt afgerond, ben je Vinoloog. Een officieel erkende titel die alleen mensen met dat diploma op zak mogen voeren. Mocht ik het niet halen na dat jaar, dan heb ik gelukkig nog drie jaar de tijd om examens te herkansen. Tja… en wat kun je dan? Eigenlijk van alles. Er zijn veel mensen met een eigen wijnbedrijf die de opleiding volgen of daarna juist een onderneming beginnen, mensen die werkzaam zijn binnen de inkoop en verkoop van wijn en mensen die in een restaurant of andere horecagelegenheid werken en met kwalitatief goede wijnen aan de slag moeten.

vinologenopleiding 3

Sommelier vs. Vinoloog

Veel mensen vragen aan mij of ik dan ook sommelier ben. Nee. Een sommelier heeft naast wijnkennis ook te maken met gastheerschap (hoe serveer je wijn aan een tafel, wat zijn de etiquette daarvoor, hoe stel je de wijnkaart samen etc. etc. etc.). Je kunt tegenwoordig via de Wijnacademie ook je Sommelier Oorkonde halen vanaf SDEN 2 niveau. Voor de Vinologenopleiding heb je overigens minimaal je SDEN 3 nodig om binnen te komen. Ik heb hiervoor, zoals sommige wel weten WSET 3 gedaan. WSET is dan weer een wereldwijd erkend niveau en dus ook geldig als toelating voor de Vinologenopleiding.

Knikkende knietjes

Met toch lichtelijk knikkende knieën ga ik mij in dit nieuwe wijnavontuur storten. Ik heb er onwijs veel zin in en we zullen zien of ik er heelhuids doorheen kom. Mocht je nog vragen hierover hebben, over andere cursussen of iets heel anders willen weten, mail mij dan op info@wijndummy.nl!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :