Portugese wijnen

Verliefd op de Portugese vinho

Echt vaak heb ik het land nog niet bezocht en ik heb zeker niet alles gezien, maar toch ben ik stiekem wel een beetje verliefd op Portugal. Het weer, de mensen, de landschappen en natuurlijk de wijn, ik vind het allemaal geweldig. Na de laatste vakantie was ik zelfs zo enthousiast dat ik mij en mijn vriend inschreef voor een online cursus Portugees die wij never nooit in onze drukke schema’s gepast krijgen. We zijn bijna een jaar verder en ik we zitten nog steeds in les vier, maar de intentie is er nog steeds… denk ik.

Lissabon

Als we kijken naar de hoeveelheid wijn die geproduceerd wordt, staat Portugal op nummer zes op de wereldranglijst met een opbrengst van ongeveer zes miljoen hectoliter per jaar en zo’n 240 duizend hectaren aan wijngaarden. Van noord naar zuid en van oost naar west worden de meest uiteenlopende wijnen gemaakt. Ik ben dan ook wel een beetje jaloers op Loek Kampinga, die Portugese wijnen importeert.Loek Kampinga

Hij is negen jaar geleden zijn droom en passie achterna gegaan en richtte zijn bedrijf Flor del Vino op. Ook hij werd verliefd op het land, de cultuur, de wijnen en de mensen. Die lieve, warme Portugezen zijn hartstikke gezellig, maar daar ligt volgens Loek -die natuurlijk wel zijn cursus Portugees netjes heeft afgerond- ook de crux. Portugezen zijn volgens hem wat introvert. Waar Spanjaarden en Fransen zich graag op de borst kloppen over hun wijn en van de daken schreeuwen dat je dat moet kopen, zijn Portugezen juist teruggetrokken. Daarom zijn Portugese wijnen misschien ook wel wat onbekender in Nederland.

Portugal

Maar exporteren willen de Portugezen echt wel en daarom bezoekt Loek een paar keer per jaar de wijnboeren van wie hij afneemt. Hartstikke leuk en gezellig, maar even een snel tripje kan hij wel vergeten. Wat ik al zei: Portugezen zijn warm en hartelijk en dus moet Loek -heel vervelend- bij iedereen minimaal een drie gangen lunch of diner naar binnen werken voordat hij weer verder mag. Toen hij net begon had hij de intentie zo’n vier leveranciers per dag te bezoeken, maar dat was na dag één al gereduceerd naar twee. Voordeel is wel dat hij de contacten op die manier onderhoudt en alleen kwaliteit naar Nederland haalt. Ik had het voorrecht er zes te mogen proeven -wat ik al wel niet voor jullie over heb- en er zat er werkelijk niet één bij die ik niet aan zou raden.

Azulejo (rood)

Voor de één doet het etiket wellicht wat goedkoop aan, maar wie in Portugal is geweestazulejo herkent gelijk de bekende tegeltjes op de huizen en kerken. Azulejo betekent dan ook letterlijk ‘Portugese tegel’.
Druiven: Tinta-Barocca, Tinta-Roriz en Pinot Noir
Het is een medium krachtige rode wijn, tevens zacht en met smaken van bramen en bessen. Deze wijn kun je prima drinken zonder iets erbij. Topwijn om te schenken wanneer je wil borrelen met vrienden of wanneer je een rode wijn zoekt voor verjaardagen. Als je er wat bij wil eten, dan ga je voor vlees -ik dronk een glas bij stoofvlees: goddelijk- of bij een kaasplankje. Ga bij een kaasplankje wel voor milde kazen, anders zal de kaas de wijn overheersen. Deze wijn geeft veel meer terug dan dat je ervoor moet betalen.
Adviesprijs: € 4,95 te koop bij PLUS

Azulejos kunst

Borges Douro Reserva (rood)

Douro reservaDe Dourovallei in het noorden van Portugal staat vooral bekend om zijn productie van Port, maar brengt zeker ook geweldige witte en rode wijnen voort.
Druiven: Tinta-Roriz, Touriga-Nacional en Touriga-Franca
Een lekker winterse wijn, krachtig met een dieppaarse kleur. Je proeft rood en zwart fruit en proeft de tannines. De smaak van de wijn blijft lekker lang hangen waardoor je nog langer van elke slok geniet. Persoonlijk vind ik het wel lekker om, juist door de kracht van de wijn, er wel wat bij te eten. Als avondeten eet je rood vlees zoals rosbief en als borrelhapje een krachtige kaas. Deze wijn heeft aardig wat pit, dus wees niet te voorzichtig met je kaas.
Adviesprijs: € 13,90 te koop bij slijterijen en wijnhandels

Terras d’Alter Outeiro (rood)

Een echte kerstwijn met een rijping van 22 maanden op eikenhouten vaten.Outeiro
Druiven: Syrah, Petit Verdot en Alicante Bouschet
De wijn heeft een warme, rijke geur van specerijen en mokka. Wanneer je de fles opentrekt komt de geur van winter je tegemoet. De wijn is sterk en zacht tegelijk en erg lekker bij een -niet te sterke- blauwaderkaas of winterse vleesgerechten.
Adviesprijs: € 24,95 te koop bij slijterijen en wijnhandels

Terra d’Alter Alvarinho (wit)

alvarinhoTijdens mijn vakantie in Portugal was ik enorm fan van Cataplana met alleen vis. Mocht je ooit in Portugal zijn, probeer dan echt een Cataplana. Maar goed, daar moest ik weer onwijs aan denken toen ik deze Alvarinho proefde.
Druiven: Alvarinho
Lichtgele wijn met frisse fruittonen en mineralen. De wijn heeft een lichte tinteling en daarom erg verfrissend, vooral bij de wat vette visgerechten. Op zichzelf is deze wijn echt een zomerse topper, maar voor nu in de winter past de wijn perfect bij vis zoals schol of zalm. Zie deze wijn als het citroentje naast je vis, maar dan wel één waarvan je niet zo zuur gaat kijken natuurlijk.
Adviesprijs: € 8,95 te koop bij slijterijen en wijnhandels

cataplana
cataplana

Terra d’Alter Reserva (wit)

Een veel bekroonde wijn en ik snap waarom. Wauw, wat lekker. Ik denk dat het serieus één van reserva witmijn nieuwe favorieten is. Dit is een wat zwaardere witte wijn en perfect voor de winter, al zou ik mijn koelkast hier ook mee vullen in de zomer.
Druiven: Siria, Verdelho, Arinto en Viognier
Je proeft intense fruitaroma’s met een hint van vanille en de wijn glijdt als fluweel je keel in. De wijn heeft een licht botertje wat je waarschijnlijk kent van Chardonnay en Viognier, maar is hier fris en warm tegelijk.
Adviesprijs: € 11,50 te koop bij slijterijen en wijnhandels

Terra d’Alter Rosé

roseVeel mensen denken dat, hoe donkerder de kleur, des te zoeter de rosé is. Dat is dus onzin. De kleur van de rosé heeft te maken met hoe lang de schillen van rode druiven hun kleur aan het sap meegeven.
Druiven: Touriga-Nacional en Aragonês
Zeker geen simpele terras-rosé, maar een heerlijk frisse en fruitige rosé die je in elk jaargetijde prima kan drinken. Het heeft een klein en aangenaam bittertje die nog even nawerkt in de afdronk.
Adviesprijs: € 7,00 te koop bij slijterijen en wijnhandels

Like je de Wijndummy Facebookpagina nog niet? Doe dat dan gezellig alsnog en volg Wijndummy ook via Instagram voor interessante reviews. Wijndummy

 

 

Meer over de wijnen van Flor del Vino is te vinden op:
facebook.com/FlordelVino/ en flordelvino.nl/wijn-uit-portugal/

Deel dit :