wijnbar Wijndummy druif wijnfestival

Goede voornemens: meer wijn in 2018

Het jaar is nu bijna een week oud en dat betekent dat er waarschijnlijk alweer veel goede voornemens zijn gesneuveld. Nu ben ik, juist om die reden, nooit fan van goede voornemens, maar dit jaar heb ik mij toch iets voorgenomen. Ik wil op wijngebied meer en beter proeven om zo mijn smaak en zintuigen nog verder te ontwikkelen. Nu vind je dat misschien voor jou iets te ver gaan, maar als je je op wijngebied verder wil ontwikkelen, dan heb ik de volgende tips!

spuugbakjes perswijn select wijndummy

Zeg nooit “Ik lust geen….”

Sommige mensen zeggen bijvoorbeeld alleen van wit te houden, want rood is te zwaar. Nu kan dat zo zijn. Smaken verschillen en iedereen mag een mening hebben. Maar wat ik ook vaak merk, is dat deze mensen ooit zijn begonnen met een zware rode wijn en daar vervolgens door zijn afgeschrikt. Probeer dan eens een rode Beaujolais Nouveau inschenkenPinot Noir uit Nieuw Zeeland, een fruitige Italiaanse Sangiovese of een Beaujolais uit Frankrijk!

Datzelfde advies geldt eigenlijk ook voor druivenrassen. Er zijn mensen die de abc-regel aanhangen, ‘anything but Chardonnay’. Sommigen zijn afgeschrikt door een vette, boterige en houtgelagerde Chardonnay. Heel jammer, want je kunt geen enkel druivenras over één kam scheren. Het ligt aan het land, het klimaat, de manier van wijn maken en de rijping (bijvoorbeeld op hout of roestvrijstaal) welke smaak de wijn uiteindelijk krijgt. Zet bijvoorbeeld eens een Chablis (Chardonnay uit een specifiek deel van Bourgogne) tegenover een ‘oaked’ Chardonnay en proef het verschil. En die vlieger gaat dus eigenlijk op voor elk druivenras. Er bestaan er duizenden, dus keuze genoeg.

Wees niet bang

Vaak grijp je snel naar de fles die je al kent en durf je niet iets anders pakken. Maar waarom niet? Het ergste wat je kan gebeuren is dat het zonde geld is omdat je de wijn niet lekker vindt. So what?! Zo zal je nooit je smaak verbreden. Bestel proefpakketten online en ontdek nieuwe smaken of koop eens een paar onbekende wijnen wanneer ze in de aanbieding zijn. Proef!

wijnkeuze
Wees ook niet bang om vragen te stellen aan medewerkers in de wijnwinkel. Zij hebben, hoop ik, enige opleiding gehad om jou te helpen de juiste wijn te kiezen. Vraag dus gewoon om hulp. Als ze uit de hoogte gaan doen, dan zijn ze jouw geld niet waard. De meesten vinden het trouwens echt leuk om advies te geven!

Wijndummy

En natuurlijk is er Wijndummy 🙂 Via deze site houd ik jullie niet alleen op de hoogte van dingen die ik meemaak, maar geef ik ook wijntips en breng ik jullie leuke wijnweetjes. En wil je weten hoe je iets beter wijnen kunt proeven? Kijk dan naar de vlog die ik afgelopen zomer maakte over proeven.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :