zomerse wijnen Wijndummy

Tupperwijn-party

‘Ik houd van wijn’ is een veel omvattende zin, want welke wijn? Wit, rood, rosé of iets met een bubbel? En zelfs binnen die categorieën is er enorm veel keus. Maar hoe weet je nou wat je nog meer lekker vindt als je altijd maar zegt: ‘Doe maar een droge witte’?

Ik ging ook altijd voor de logische (huiswijn) keuze totdat ik een keer een simpel woordpuzzeltje invulde dat tussen de reclamefolders zat. Met het beantwoorden van echte hersenkrakers (Waar wordt wijn van gemaakt? Wat is de hoofdstad van Frankrijk? etc.) kon je een gratis wijnproeverij aan huis winnen: Tupperware-style! De puzzel was natuurlijk uitgegeven door een wijnkoperij en telde waarschijnlijk zo’n honderd winnaars, maar toch, ik was één van die vele gelukkigen.

Het resulteerde in een hilarische avond met vrienden, een stuk of twaalf verschillende wijnen en hier en daar een wijnweetje van de verkoopdame. Die arme vrouw wist waarschijnlijk ook niet wat haar overkwam: tien melige twintigers en dertigers waarvan de helft eigenlijk alleen maar bier dronk en de andere helft nog net het verschil wist tussen witte en rode wijn. Er werden heel netjes spuugbakjes neergezet, die natuurlijk nauwelijks gebruikt zijn, en we kregen les in het proeven van de wijnen. In een volgende blog zal ik daar wat dieper op ingaan, maar spannend was het proeven zeker. Vooral voor mijn eigen kleding en de bank, want bij het slurpen eindigde er meer buiten mijn mond dan er in. Al kan dat ook komen door een lachbui omdat degene naast mij zowat stikte tijdens haar slurples.

Het doel van zo’n wijnkoperij is natuurlijk je portemonnee, maar omdat ik de proeverij gewonnen had waren we tot niets verplicht. Als je de proeverij niet hebt gewonnen komen ze vaak al langs als je belooft minimaal twee dozen wijn af te nemen. Geen probleem als je, zoals bij ons al het geval was, met z’n tienen ruim twee dozen besteld. Voor zo’n drie tientjes heb je een paar leuke wijnen en weer eens een ander soort avondje ‘uit’.

Het leuke van de wijnproeverij was niet de wijn die rijkelijk vloeide, maar ook het kennismaken met verschillende smaken en er achter komen dat er meer is dan een cabernet en een sauvignon blanc. De keer dat ik daarna een dergelijke puzzel in de bus vond heb ik die natuurlijk ook ingevuld met een tweede proeverij tot gevolg. Dus de wijndummy-tip: check je reclamefolders. Proost!

Op de hoogte blijven van nieuwe blogs? Like de Wijndummy Facebookpagina!Wijndummy

Deel dit :