wijn sulfiet rosé pasen

Sulfiet: Feiten en fabels

Sulfiet wordt door veel mensen gezien als de boosdoener achter hun bonkende hoofd de volgende dag. Onzin! Zie het als een broodje aap, al kan de stof inderdaad gezondheidsklachten opleveren, maar dan vooral bij astmapatiënten.

Conserveringsmiddel

Allemaal leuk en aardig, maar wat is het eigenlijk? Wijn is een natuurproduct en kan snel bederven. De smaak gaat achteruit en voor je het weet heb je azijn. Dat tik je toch minder snel achterover op een zaterdagavond. Sulfiet is een conserveringsmiddel en zorgt ervoor dat jouw wijn ook nog lekker is nadat je de fles hebt gekocht.

wijn moldavië glas

Regels

Op een wijnetiket moet volgens de regels ‘bevat sulfiet’ of ‘contains sulphite’ staan. Voor de invoering van die regel was het geen verplichting en daarom denken sommige mensen dat er ineens sulfiet aan de wijn is toegevoegd. Ook dat klopt niet, want het zit er van nature altijd al wel in. Het moet gewoon nu op het etiket staan vanaf 10 milligram per liter.

sulfiet etiket

Niet alleen in wijn

Sulfiet zit niet alleen in wijn, maar in producten die we allemaal wel eten zoals vlees en fruit. Het zorgt er namelijk voor dat die producten niet bruin kleuren. Hoge sulfietgehalten vind je bijvoorbeeld in gedroogd fruit en in mosselen. Nou, daar heb ik nog nooit hoofdpijn van gekregen en wel van wijn (misschien iets te vaak -kuch kuch-). Nee, die hoofdpijn die je ervaart, zal toch hoogstwaarschijnlijk door een vochttekort komen. Mocht je toch denken dat je een sulfietintolerantie hebt, probeer dan is flink wat voedsel te eten waar veel sulfiet in zit. En anders de volgende keer toch een glas water naast je wijn.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nlWijndummy

Deel dit :