Hongarije

Step out of the box en ga Hongaars

Met zo’n zeventigduizend hectare aan wijngaarden valt Hongarije bij Frankrijk -met meer dan achthonderdduizend hectare- misschien in het niet, maar het midden Europese land mag niet vergeten worden op wijngebied. Hongarije is zeker geen nieuw wijnland en de geschiedenis gaat terug tot aan de Romeinen. Anno 2015 zijn het spannende tijden voor het land. Na 20 jaar heeft Hongarije de schade van zich afgeschud die werd veroorzaakt door 40 jaar naoorlogs communistische collectivisatie en komt sterker terug dan ooit. Na de val van de Berlijnse Muur in 1989, hebben de Hongaren flink wat meters gemaakt en een wijnbouwrevolutie ontketend waardoor ze zeker mee mogen tellen met de grote jongens. Kom maar door met die wijn!

Hongaarse wijnregios

De bekendste wijn is misschien wel de Tokaji Aszú, een zoete dessertwijn. Maar Hongarije heeft zo veel meer te bieden op wijngebied. Naast de internationaal bekende druivenrassen zijn de Hongaarse witte druiven Furmint en Harslevelü en de rode Kadarka en Kékfrankos erg populair om heerlijke wijnen van te maken. Toen ik onlangs tijdens het festival Wine Weekend een reeks Hongaarse wijnen kon proberen, viel het mij op hoe veel smaak de wijnen hebben. Ze zijn krachtig en verbazingwekkend vol.

Hongaarse wijnen

Importeren die hap

En voor een Hongaarse wijn hoef je echt niet ver. Ze zijn gewoon in Nederland te koop, mede dankzij Miranda Beems: een gepassioneerde vrouw die met veel zorg Hongaarse wijnen naar Nederland haalt. Tien jaar geleden werkte ze nog als projectmanager in de IT en was wijn haar hobby, maar daar kwam verandering in toen ze haar eigen bedrijf in wijn startte. Een paar jaar later kocht ze een huis met een wijngaard in Hongarije en was verkocht aan het land en de wijnen.

Miranda in wijngaard

Egri Bikavér, oftewel stierenbloed

Wil je een stoere wijn? Dan ga je voor stierenbloed. Bikavér betekent letterlijk stierenbloed Egri Bikaver Grof Buttleren is een krachtige wijn. Het verhaal dat schuilgaat achter deze wijn, die ook wel de kleur van stierenbloed zou hebben -als ik zou weten hoe dat er uitziet-, is top. Het begint allemaal wanneer in 1592 de Hongaarse wijnstad Eger wordt belegerd door het Turkse leger. Om kracht en moed te verzamelen krijgen de Hongaren rode wijn te drinken en stormen als gekken met rood doordrenkte baarden het Turkse leger tegemoet. Het geroddel binnen de Turkse gelederen komt al snel op gang. Zo komt het verhaal de wereld in, dat de Hongaren voor de strijd stierenbloed drinken en zo onoverwinnelijk zijn. Resultaat: de Turken vertrekken met de staart tussen de benen en de Hongaren kunnen weer aan hun wijntje.
Smaak: Een stevige wijn dus….daar horen ook gerechten bij met krachtige smaken: lamsrack, pasta met paddenstoelen, duif, struisvogel, gebakken of gegrilde biefstuk, chili con carne, goulash, gebraden worst, groot wild…of toch gewoon zo, met een stukje salami…of oude kaas!
Te koop: Gróf Buttler, Egri Bikavér € 9,95 via o.a AH.nl
St. Andrea, Áldás Egri Bikavér € 15,95 bij Dovin Wijnen of kijk naar andere verkooppunten. Het leuke aan deze wijn, is de engel op de fles. Past perfect bij kerst!

St Andrea Aldas Egri Bikaver

Egri Csillag

Egri CsillagLetterlijk de ster van Eger, dezelfde plaats als waar de doldwaze Hongaren volgens de Turken stierenbloed aan het drinken zijn. Vroeger zouden fakkels de weg naar de stad markeren zodat reizigers Eger konden vinden. Als mensen de weg vroegen, hoefden mensen alleen maar te zeggen dat ze de glinsterende sterren van Eger moesten volgen. Tja, TomToms had je natuurlijk nog niet.
Smaak: Het is de witte tegenhanger van de Egri Bikavér met een elegante groen, witte kleur. Het is een makkelijke wijn waar verschillende druivensoorten voor zijn gebruikt om frisse en fruitige smaken te creëren.
Te koop: bij Dovin Wijnen of kijk naar andere verkooppunten. De Egri Csillag wijnen zijn er al vanaf 6,95

Tokaji Szamorodni

Tokaji Szamorodni, betekent “zoals hij komt/groeit”. Deze wijn wordt gemaakt uit een Szepsy szamorodnicombinatie van overrijpe en gewone druiven. Laat in het seizoen is het vaak lastiger om nog de druiven te sorteren waardoor de hele trossen worden geplukt en er dus zowel overrijpe als rijpe druiven aan een tros hangen. Szamorodni kan zoet of droog zijn. De zoete wijn wordt “Tokaji édes” genoemd en het drogere type “Tokaji száraz”, deze laatste lijkt op een sherry-achtige wijn.
Smaak: Echt een winterse smaak van amandelspijs, abrikozen, vijgen, dadels, honing en noten. Heerlijke en complexe wijn met, zoals dat zo leuk heet: laagjes.
Te koop: € 45,00 bij Dovin Wijnen of kijk naar andere verkooppunten.

In de winkel

Maar wat als je in een winkel staat, een Hongaarse wijn wil, maar van het etiket niets kunt maken? Begrijpelijk en daarom hier een spiekbriefje. Het fijne is overigens wel dat de Hongaren zelf het liefst hun woorden al zo fonetisch mogelijk schrijven dus denk niet te moeilijk over de uitspraak.

Hongaarse wijnwoorden

Hongaarse wijnen zijn zeker het proberen waard. Kijk eens in de wijnwinkel bij jou in de buurt of kijk op de site van Miranda. En met de geschiedenis achter de wijnen die je net hebt kunnen lezen, heb je een leuk verhaal om te vertellen aan je gasten of wanneer je de fles cadeau doet.

Miranda voor zaak

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram! Voor vragen kun je altijd mailen naar info@wijndummy.nl of vul het contactformulier in op de site. Wijndummy

Deel dit :