sour grapes 4

Sour Grapes, het wijnschandaal dat blijft boeien

Ik scrolde laatst weer eens door de onlogische lijsten van Netflix op zoek naar een nieuwe tijdsdoder. Toen kwam ik ineens weer langs de documentaire ‘Sour Grapes’. Deze bizarre wijndocu is al in 2016 uitgebracht, maar is zo intrigerend dat ik het toch nodig vond om hem twee jaar na dato nog weer eens onder de aandacht te brengen. Want als je ‘Sour Grapes’ nog niet hebt gezien: you must! (pun intended) Lekker voor als het binnenkort toch weer een keer gaat regenen.

Sour Grapes 2
bron: Netflix

Sour Grapes

Sour Grapes gaat over één van de grootste, nee DE grootste, oplichter in de wijnwereld. Rudy Kurniawan, a.k.a. Dr. Conti, wurmde zich in de wijnwereld en de Californische wijn scene, kwam zag en overwon, maar viel uiteindelijk als een baksteen naar beneden toen zijn zwendel aan het licht kwam. In Sour Grapes het verhaal van deze meesteroplichter en zijn slachtoffers. En ook van vrienden die nog altijd niet willen geloven dat ze er met open ogen zijn ingetuind. Gevalletje gezichtsverlies niet willen toegeven, denk ik dan.

Hij was charmant en had een grote mond. Maar wat belangrijker was, hij kon behoorlijk overtuigend zijn met zijn wijnkennis.

Sour grapes 1
Bron: Netflix

Rudy Kurniawan

Wat deed deze meesteroplichter dan? Hij vervalste honderden flessen wijn en verkocht ze op veilingen voor tientallen miljoenen euro’s. Hij vervalste de meest prestigieuze wijnen, vooral uit de Bourgogne, gewoon lekker vanuit huis. Toen de FBI binnenviel vonden ze vervalste etiketten, een werkplaats om ze te maken, lege flessen en manieren om flessen te voorzien van een kurk. Dat was in 2012, maar toen had Rudy al jarenlang zijn gang kunnen gaan en had hij mensen al voor miljoenen euro’s opgelicht. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot tien jaar cel. Vorig jaar verloor hij zijn laatste hoger beroep.

Wijnsnobs

Waarom Rudy zo lang door kon gaan? Hij was charmant en had een grote mond. Maar wat belangrijker was, hij kon behoorlijk overtuigend zijn met zijn wijnkennis. Zijn smaak palette en zijn gave om wijnen te kunnen analyseren, maakten hem tot een rockster in de wijn scene. Los Angeles bulkte van het nieuwe geld en mensen die willen pochen. Rudy wurmde zich ertussen en smeet met geld en wijnkennis. Hij specialiseerde zich in bijzondere wijnen van befaamde wijnhuizen, iets waar de types met geld alleen maar van smulden, want dat is natuurlijk ontzettend stoer om dat ook in je kelder te hebben liggen.

Sour Grapes 3
foto’s: Lynzey Donahue / US Marshals. Vervalste flessen van Rudy zijn vernietigd.

Tegen de lamp

Uiteindelijk ging ‘Dr. Conti’, zijn bijnaam voor de grote hoeveelheid vervalste wijnen van het befaamde wijnhuis Domaine de la Romanée-Conti, ten onder omdat hij een grote fout maakte. Hij bood een Bourgogne- wijn aan uit een jaargang waarin die helemaal niet geproduceerd bleek te zijn. Sukkel…

Must see

Nu kun je denken: Lekker, Heleen. Nu hoef ik die hele docu niet meer te zien. Maar dat is echt niet zo. Je valt van de ene verbazing in de andere en leert tegelijkertijd misschien ook nog wat over wijn. En over de valkuilen van het vervalsen. Lekker wijntje erbij…. Om te smullen!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :