De wijnwereld is al lastig genoeg en dan worden er ook nog eens wijntermen gebruikt waar je als wijndummy nog nooit van hebt gehoord of gewoon geen idee hebt wat het betekent. Dat is helemaal niet raar, maar misschien wel handig om te weten, dus bij deze: wijntermen verklaard.
Afdronk
Wanneer je een slok wijn neemt blijft de smaak even hangen, dat heet de afdronk. Het zegt ook iets over de kwaliteit van een wijn, want hoe langer de afdronk, des te beter de kwaliteit over het algemeen. Heb je tenminste ook nog langer wat aan je wijn.
Balans
‘Deze wijn is in balans,’ willen wijnkenners nog wel eens zeggen. Maar wat bedoelen ze dan? Bij de balans van een wijn wordt gekeken naar de verschillende factoren in een wijn zoals de tannine, alcohol, zuur en zoet. Een wijn moet natuurlijk niet te zuur zijn waardoor je de rest al nauwelijks meer waarneemt, maar een beetje zuur kan juist net dat beetje extra geven.
Tannine
En dan kom ik gelijk maar tot dat woord ‘tannine’. Want dat hoor je vaak, maar weet je eigenlijk wel wat het betekent? Tannine = looizuur, een stof die zorgt voor dat stroeve mondgevoel. Het is vooral iets wat goed te merken is bij de rode wijnen, omdat tannine in de schil, pitjes en steeltjes zit. En die worden in het proces van het maken van rode wijn mee gegist. De ene wijn heeft weer hardere tannines dan de andere wijn. Er zijn genoeg mensen die afgeschrikt zijn door rode wijn omdat ze ooit een wijn dronken met veel tannines. Je kunt dan beter een rode wijn kiezen die wat lager in de tannines zit en waarbij ze wat ronder zijn. Vergelijk bijvoorbeeld eens een Cabernet Sauvignon (wijn met hoog tannine niveau) met een Merlot (laag in tannine). Tannine zorgt er ook voor dat wijnen langer bewaard kunnen worden. Een natuurlijk conserveringsmiddel.
Bezinksel / Droesem / Depot
Bezinksel, droesem en depot zijn allemaal wijntermen voor het prutje wat wel eens onder in de fles zit. Als je de fles helemaal leeg schenkt heb je grote kans dat het laatste ingeschonken glas die troep krijgt. Het is helemaal niet schadelijk, maar ook niet lekker wanneer je het binnenkrijgt. Het zijn gewoon deeltjes in de most (most = geperst druivensap, weer wat geleerd) die naar beneden zijn gezakt. Schenk daarom ook altijd, vooral bij oudere wijnen, voorzichtig uit.
Brut
Brut is de term die je vaak bij mousserende wijnen, dus bubbels, op het etiket ziet staan. Het betekent niets meer of minder dan dat het hier om een droge wijn gaat. Het is dus geen kwaliteitsaanduiding, maar puur een term om aan te geven dat het droog is.
Kurk in de wijn
Kurk in de wijn wil NIET zeggen dat er letterlijk stukjes kurk in je wijn zitten. Kurkziekte kan namelijk ook voorkomen bij flessen met een schroefdop. De wijn is dan besmet met Trichlooranisol, ‘TCA’ om het makkelijker te maken. Deze stof kan zowel voorkomen in de kelder van de wijnmaker, als in de kurk van de wijn. Als het in de kurk zit hoeft alleen die fles maar besmet te zijn, maar als het in de kelder zit, dan kan de hele partij aangetast zijn. TCA zorgt ervoor dat de wijn muf ruikt en smaakt.
Meer Wijndummy
Nou, dit was wel weer even genoeg lesstof dacht ik zo 🙂
Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Daar staat nu een nieuwe video over de wijnen van Lanzarote. Gewoon in het Nederlands en een versie met Engelse ondertitels. En nu ook Twitter!!!!!!! Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!