Rioja: wereldberoemd, krachtig en kruidig

Wie aan Spaanse wijnen denkt, kan niet om Rioja heen. Dit wereldberoemde wijngebied staat bekend om zijn prachtige en krachtige rode wijnen. Met als hoofdrolspeler tempranillo. Dit blauwe druivenras stijgt in Rioja tot grote hoogte en is ook het meest aangeplante blauwe druivenras van Spanje.

Tempranillo

Spanje staat vol tempranillo, ook als je dat even niet denkt. Want naast veel klonen, gaat tempranillo in verschillende Spaanse gebieden ook onder andere namen door het leven. Cencibel, tinto fino, tinto del pais, tinta de toro en ull de llebre zijn benamingen die je voor tempranillo tegen kan komen in Spanje. En dan hebben ze er in Portugal ook nog wat namen voor. Ja… de wijnwereld maakt het er zo niet makkelijker op.

In het glas: Barón de Ley Rioja Reserva

Barón de Ley Rioja Reserva wordt gemaakt van 100% tempranillo. Als je het glas goed walst om de aroma’s goed waar te kunnen nemen, ruik je veel rood en donker fruit, vanille, kruiden en wellicht een vleugje balsamico. Een heerlijk rijk glas, krachtig van smaak en tegelijk fluweelzacht. De lange afdronk vol donker bosfruit en cacao galmt nog even na.

Rijping

Voor de Baron de Ley Reserva worden de druiven met de hand geplukt en na de persing en vergisting voor 20 maanden gerijpt op Amerikaans eiken. Daarna volgen nog 24 maanden flesrijping voordat de wijn op de markt wordt gebracht. Het gebruik van Amerikaans eiken was jarenlang de norm in Rioja, waardoor wijnen een rijker en gekruider karakter ontwikkelen dan wanneer ze op Frans eiken werden gerijpt. Tegenwoordig wordt zowel Frans als Amerikaans eiken gebruikt. Probeer thuis eens het verschil te ruiken tussen Frans en Amerikaans eigen. Een leuke test!

Barón de Ley

Het wijnhuis Barón de Ley werd in 1985 opgericht en is gelegen in een eeuwenoud klooster, waar monniken 500 jaar geleden al wijn maakten. Met meer dan 600 hectare wijngaarden kan het wijnhuis druiven uit alle subregio’s van Rioja halen voor hun Baron de Ley wijn.

De druiven voor deze Reserva komen van wijngaarden in de regio Rioja Oriental, waar het iets warmer en droger is dan de subregio’s Rioja Alta en Rioja Alavesa.

Proost!

Wijndummy

Deel dit :