Rioja wijn wijnblogger 11

Rioja deel 2: Opnieuw op de kaart

Heb je deel 1 niet gelezen?

Geen probleem, dat kun je gewoon hier doen.

Ondanks dat (bijna) iedere wijnliefhebber Rioja wel kent, zijn ze vanuit het wijngebied druk bezig om de streek opnieuw op de kaart te zetten. Welke veranderingen eraan zitten te komen of al doorgevoerd zijn, hoorde ik aan tijdens een speciale bijeenkomst in hartje Amsterdam. Daar sprak de Consejo Regulador DOCa Rioja ons toe. Wie die Consejo Regulador is, lees je in deel 1.

rioja wijn wijnblogger 7

Saber quién eres

De slogan ‘saber quién eres’ oftewel ‘weet wie je bent’, staat centraal in het nieuwe Rioja. De boodschap is krachtig en simpel: weet wie je bent, waar je vandaan komt, wees trots, blijf bij je principes en vooral: blijf bij jezelf. Met ‘saber quién eres’ moeten de wijnen van Rioja hun terroir en herkomst laten spreken.

Rioja wijn wijnblogger 10

Rioja

Rioja is beroemd om de rode wijnen die er vandaan komen. Hoe lang de wijnen moeten rijpen om de titel Crianza, Reserva of Gran Reserva te krijgen, is aan strikte regels gebonden. De wijnen worden bewaard in houten vaten van 225 liter. In de tijd dat de wijn in het vat zit, veranderen de smaken door de zuurstof die erbij komt en onttrekt de wijn aroma’s als toast, vanille en kokos uit het hout. Des te langer de wijn rijpt, des te complexer de aroma’s zijn, des te dieper de kleur is en des te langer het bewaarpotentieel van de wijn is.

rioja wijn wijnblogger 6

Handig

Om er achter te komen wat er in de fles zit, is het handig om het volgende te weten. Er zijn vier etiketten uitgebracht om fraude van top Rioja wijnen tegen te gaan en de kwaliteit te verzekeren. Deze etiketten vind je aan de achterkant van de fles.
Lichtgroen etiket / Joven: jonge witte, rosé en rode wijnen die weinig tot geen hout hebbenRioja wijn wijnblogger 9 gehad. Ook wijnen die niet aan onderstaande criteria voldoen kunnen dit label opgeplakt krijgen.
Lichtrood / Crianza: frisse, sappige, rode wijn die minimaal een jaar in houten vaten heeft gezeten en nog een jaar in de fles. Door het beetje hout kunnen de Crianza wijnen ook wat vanille tonen hebben.
Donkerrood / Reserva: deze wijnen hebben in totaal drie jaar in de kelder doorgebracht. Van die drie jaar heeft de wijn minimaal een jaar in een houten vat gezeten en zes maanden in de fles.
Donkerblauw / Gran Reserva: dit zijn volle, zachte en aromatische top wijnen. Een Gran Reserva heeft minimaal vijf jaar in de kelder doorgebracht, waarvan minimaal twee jaar op hout en minimaal twee jaar in de fles. Deze kwaliteitswijnen worden alleen gemaakt in uitzonderlijk goede jaren.

Mocht je al wat wijneducatie achter de rug hebben, dan denk je nu misschien dat jij dit toch echt anders hebt geleerd. Dat kan. Vanaf juli 2017 heeft de Consejo Regulador DOCa Rioja nieuwe eisen geïntroduceerd wat betreft de kelderrijping zodat wijnmakers meer flexibel zijn wat betreft de rijping in de fles. Bij een Reserva was er eerst nog geen minimum voor rijping in de fles. De nieuwe regel om dat zes maanden te maken is vanaf 1 januari 2019 van kracht. Bij de Gran Reserva was de flesrijping eerder nog drie jaar en nu dus twee jaar. Deze regel is nu al van kracht.

Wit, rosé en bubbels

Hoewel Rioja vooral bekend is om de prachtige rode wijnen, wordt er ook wit en rosé geproduceerd van hoge kwaliteit. En daar mag ook wel wat meer aandacht voor komen. Maar niet alleen wit en rosé moet meer op de kaart komen, vanaf 2019 worden ook echte Rioja bubbels de wereld in geslingerd. In juni vorig jaar werd de komst van een Rioja bubbel al aangekondigd. Deze mousserende wijn wordt op de traditionele manier (zoals champagne) gemaakt. Hiervoor mogen alle toegestane witte en blauwe druivenrassen uit het gebied gebruikt worden voor witte of rosé bubbels. De mousserende Rioja moet een alcoholpercentage hebben tussen de 11 en 13% en minimaal vijftien maanden rijpen. Voor Reserva bubbels wordt dat 24 maanden. Ik ben in ieder geval mega benieuwd!

rioja wijn wijnblogger 4

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :