ribera del duero 5

Ribera del Duero op hoog niveau

Barbecue en wijn, twee van mijn favorieten. Ik was dan ook blij toen de uitnodiging van Pitch PR voor een Winter BBQ & Wine Experience in mijn mailbox verscheen! Lekker op het rooftop terras van HoogtIJ met een prachtig uitzicht over Amsterdam. Braai Amsterdam verzorgde een top barbecue dat werd gecombineerd met wijnen uit de Ribera del Duero. Me so happy!

ribera del duero 4

Ribera del Duero

Iedereen kent de beroemde Spaanse wijnregio Rioja wel, maar Ribera del Duero is bij het grote publiek wellicht wat minder bekend. En dat terwijl de beste en duurste wijnen op de Spaanse wijnkaart uit deze wijnregio in het hart van Noord-Spanje komen. Het is stukken kleiner dan Rioja, maar kwalitatief gezien zeker een geduchte concurrent. Neem Bodegas Vega Sicilia, de Rolls-Royce onder de wijnen. Het wijnhuis maakt leuke instappers voor een paar tientjes, maar sommige flessen gaan gerust voor meer dan duizend euro over de toonbank. Een paar honderd euro neertellen voor een flesje is eerder regel dan uitzondering. Wees trouwens niet bang dat je altijd een dikke portemonnee moet hebben. Wijnwinkels hebben ook hele leuke wijnen uit de Ribera del Duero rond de tien, twintig of dertig euro. De belangrijkste druif uit de regio is tinto del país (of tinto fino), een plaatselijke variant van de druif tempranillo.

ribera del duero 1

Oogst 2018

De wijn van de oogst van 2018 ligt nu nog lekker in de kelders te wachten op uiteindelijke botteling en verkoop. Het ziet er in ieder geval goed uit voor dit oogstjaar. De verwachting is dat de wijnen een groot bewaarpotentieel hebben. Het Consejo Regulador de la Denominación de Origen Ribera del Duero, dat is de naam voor de organisatie die verantwoordelijk is voor het behouden en beschermen van de kwaliteit en authenticiteit van wijnen uit deze regio, is blij.

ribera del duero 2

Perfect

“We hebben een lange oogstperiode achter de rug. De eerste druiven werden al op 17 september geoogst en nu, begin november, zijn pas de laatste trossen binnengehaald. De omstandigheden waren in oktober perfect om rijpe druiven te oogsten, met maximale temperaturen van 25 graden overdag en koude nachten van rond de 5 graden. Over het algemeen hebben de druiven van de oogst van dit jaar een zeer goede zuurgraad en stevige maar niet overmatige tannines. De wijnen tonen zich in de mond wat frisser dan gebruikelijk.”, aldus Agustín Alonso, technisch directeur van het Consejo Regulador.

Dat wordt dus inkopen wanneer 2018 op de markt komt!

ribera del duero 3
Envero en Ribera del Duero

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :