Rias Baixas hoofdfoto

Albariño, verfrissing uit Rías Baixas

Onlangs trotseerde ik de verzengende bloedhitte, die in Nederland dan gelijk staat aan een middagje Burgers Bush, om mij onder te dompelen in de wijnen van Rías Baixas. Helaas niet letterlijk met die temperaturen. Het Spaanse wijngebied Rías Baixas is bij het grote publiek misschien niet al te bekend en daarom deze week: Rías Baixas one-o-one.

Rias Baixas 1

Rías Baixas

Het wijngebied ligt in het noordwesten van Spanje, boven de grens met Portugal. Er zijn vijf

Rias Baixas map
bron: riasbaixaswines.com

subgebieden waarvan Val do Salnés, Condado do Tea en O Rosal de grootste zijn. De andere twee gebieden heten Ribeira do Ulla en Soutomaior. Wijnen uit Rías Baixas zijn niet heel goedkoop, maar dat is ook wel logisch. De opbrengst is vrij minimaal en dus is de vraag al snel groter dan het aanbod. De bodem zit vol mineralen en bestaat voornamelijk uit graniet, ‘Xabre’ (verweerd, zanderig graniet en typisch Rías Baixas) en op een aantal plaatsen ook leisteen en kiezels.

Masterclass

Rias Baixas masterclassHet leuke van de presentatie was dat er ook nog een masterclass werd georganiseerd. Daar kregen we uitleg over de streek, een beetje les in de lokale economie, de druiven en natuurlijk kregen we wijnen om te proeven. Het is vooral wit wat de klok slaat met als voornaamste druif albariño (alvarinho in Portugal). De witte wijnen gemaakt van albariño, kunnen in twee woorden worden verwoord: mineraal en zout. En dan bedoel ik niet dat het zout smaakt, maar het heeft dat ziltige een beetje. Weet je wat…. proef het eens 🙂 Een top combinatie in ieder geval met zeevruchten, kreeft, oesters, noem maar op. Daarbij zijn veel voorkomende aroma’s in de wijnen perzik en acacia.

Geen hout maar ‘lees’

Iets anders wat mij enorm opviel bij het proeven van de wijnen is het gebruik van het bezinksel, oftewel de neergeslagen gistcellen, ‘sur-lie’ op z’n Frans en ‘lees’ in het Engels. Na de vergisting heeft een wijnmaker de keuze: de wijn filteren of het nog door laten rijpen op het bezinksel voor extra aroma’s. In veel wijngebieden zoals Bordeaux wordt een groot gedeelte van de smaak bepaalt door de tijd dat de wijn in een houten vat zit. Dat geeft extra aroma’s en structuur aan de wijn.

Lees meer over hout en wijn in deze blog.

Maar in Rías Baixas maken ze in sommige gevallen dus gebruik van het bezinksel om meer aroma’s en structuur aan de wijnen te geven. Wijnen die langer met die uiteengevallen gistcellen in aanraking zijn gekomen, kenmerken zich door tropische aroma’s en meer complexiteit. De jonge wijnen hebben weer meer het aroma van lekkere frisse groene appels.

Rias Baixas 2

Andere druiven

Het is niet alleen wit van albariño wat de klok slaat in Rías Baixas. Soms wordt de druif nog geblend met andere witte druivensoorten als caiño blanco, treixadura, loureira blanca en torrontés. Toch zijn ook een paar procentjes van de productie weggelegd voor rode wijn van druivensoorten als caiño tinto, brancellao, espadeiro, loureira tinta, mencía, sousón, pedral en castañal. Tijdens de tasting van Rías Baixas wijnen, bleek dat er nog heel wat wijnhuizen geen importeur hebben voor de Nederlandse markt. Dussssss…… mocht iemand zich geroepen voelen: graag!

Rias Baixas met eten

En door!

Na een paar uurtjes, met tot mijn spijt nog heel wat wijn onbeproefd, verliet ik de koele Sint Olofskapel van het NH Barbizon Palace en dook ik de inmiddels nog erger geworden hitte weer in. Want de tweede presentatie van wijnen stond alweer op het programma: wijnen uit Libanon. Daarover later meer!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :

1 comment on “Albariño, verfrissing uit Rías BaixasAdd yours →

Comments are closed. You can not add new comments.