AIX rose 3

Haal de Provence deze zomer in huis met AIX rosé

Waarschijnlijk heb je AIX rosé wel eens gedronken of in ieder geval ben je bekend met de fles. Deze populaire rosé siert namelijk de etalage van vele wijnwinkels en het marketingbudget is voor deze wijn waarschijnlijk niet gering. Ongekend commercieel dus, maar wel een topper.

AIX rose 1

Nederlands tintje

AIX rosé is op en top Provence, maar wel met een Nederlands tintje. De man achter deze wijn is namelijk de Nederlander Eric Kurver, oprichter van Domaine Saint Aix. De wijngaarden bevinden zich in het hart van de appellation Coteaux d’Aix-en-Provence. Naast wijnliefhebber pur sang is Eric ook een onwijs slimme zakenman, want wie kent de flessen AIX inmiddels niet?

Proefnotitie AIX rosé 2019

De prachtige zalmroze wijn schittert in het glas. We trokken de fles dan ook open toen het die ene week zo onwijs mooi was en Nederland een mini hittegolf doormaakte. Daarna brak de pleuris natuurlijk weer uit en stonden we met z’n allen bijna weer op het punt om de verwarming ’s avonds aan te zetten. Maar in het zonnetje kwam deze rosé helemaal tot z’n recht, zonder zon trouwens ook. Lekker knisperend fris met rood fruit in de neus en een mondvol frisse frambozen en aardbeitjes. Voor je het weet is de fles alweer op.

Alcoholpercentage: 13%
Serveertemperatuur: 8 °C – 12 °C
Druiven: Grenache (60%), Cinsault (20%) en Syrah (20%)

AIX rose 4

De oogst van 2019

In de Provence hebben ze een prima jaar achter de rug. 2019 was een droog en behoorlijk warm jaar en daar hielden de druiven wel van. De regen kwam pas laat in het jaar, waardoor de druiven een optimale rijpheid konden bereiken. Om ervoor te zorgen dat alle aroma’s goed behouden bleven, besloten ze voor deze rosé de druiven al om 4 uur in de ochtend te plukken, zodat het nog lekker koel was.

#roseallday

Heerlijke hashtag vind ik dat, #roseallday. En dat gaat ook op voor deze wijn. Drink het bij de borrel, lunch of steek de barbecue aan en serveer zo’n bleekroze/zalmroze wijn. Rosé wordt niet zo vaak bij het eten geserveerd, maar dat is eigenlijk best zonde. Zo’n lekkere frisse en fruitige, strak droge rosé kan een goede aanvulling zijn. Gastronomisch breed inzetbaar, dus experimenteer er op los zou ik zeggen.

AIX rose 2

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :