vulkanische wijn etna rosso

Proef op de som: 2 x vulkanische wijn

In de wijnwereld hebben we het altijd zo gezellig over mineraliteit in de wijn. En dat vinden we massaal lekker. Als je het geschreven ziet staan, weet je eigenlijk wel wat er mee wordt bedoeld, al is er nog steeds discussie wat het nu eigenlijk is. De één zegt de bodem te kunnen ‘proeven’ in de wijn, terwijl een ander dat weer onzin vindt. De bodem zelf wordt immers niet door de wortels opgenomen. Ze “eten” geen stenen. Feit is wel dat elke bodem anders is en dat bodemsoorten wel iets bijdragen aan de stijl van de wijn. De ene bodem is nu eenmaal beter geschikt voor het ene druivenras en de andere bodem voor het andere druivenras. Dit keer duiken we in de wereld van vulkanische wijnen, één van mijn favorieten.

Verschil moet er zijn

Laat ik beginnen met te zeggen dat er niet maar één soort vulkanische bodem is. Zo heb je silica, ryoliet, basalt, porfier en nog wel wat meer. Ryoliet kun je goed zien als je op zo’n leuk boottochtje op de Moezel vaart langs Ürzig. Dan zie je dat de steile wijngaarden staan aangeplant op een roodachtige bodem. Allemaal dankzij die ryoliet. Zelfde geldt voor de beroemde Roter Hang in Rheinhessen. Tufsteen is ook zo’n vulkanische gesteente wat bijvoorbeeld weer veel voorkomt in Italië. Nu moet ik zeggen dat Italië ook wel koning is op het gebied van vulkanische bodems. Denk aan de regio’s Soave, Lazio, Veneto (Colli Euganei), Campanië (Vesuvius) en natuurlijk Sicilië (Etna). En zo zijn er nog wel tientallen gebieden te noemen. Wat ze met elkaar gemeen hebben? De bodems zijn vrijwel altijd donker gekleurd, behoorlijk vruchtbaar en bomvol mineralen.

Urzig vulkanische wijn
Ürzig, Duitsland

Etna wijnen

De Etna vulkaan op Sicilië is wereldberoemd. En er worden op de flanken van die vulkaan ook nog eens hele leuke wijnen gemaakt. De wijngaarden staan aangeplant op zo’n 500 tot 1000 meter hoogte. Dat zorgt weer voor een groot temperatuurverschil tussen dag en nacht. En dat is weer goed voor de druiven. Het rijpingsproces wordt zo vertraagt, waardoor de druiven zich alleen maar beter kunnen ontwikkelen. Aan de basis van de witte wijnen binnen de Etna DOC staat de druif carricante en voor de rode wijnen is dat nerello mascalese. Onlangs proefde ik twee van deze wijnen, een rode en een witte, van Gall&Gall. Mind you, deze wijnen zijn niet goedkoop a €16,99 per fles, maar dat heb al snel bij dit soort wijnen.

vulkanische wijnen etna

Torre Mora Scalunera Etna Rosso 2018

Druiven: 95% nerello mascalese en 5% nerello cappuccio

Rijping: 24 maanden op grote eikenhouten vaten.

Proefnotitie: doorschijnend robijnrood van kleur. Fonkelt lekker in het zonnetje. Een echte aanrader ook voor de pinot noir liefhebbers (moi). In de neus volfruitig (rood fruit) met een handje bramen, wat aardse tonen, kruiden en een hint van ceder. Lekker sappig en licht van smaak met weer veel kruidigheid, bosfruit, kersen en besjes. Heerlijk om licht gekoeld te drinken.

Waardering: 3,5/5. De wijn is erg goed, maar dat prijskaartje is toch wel een beetje jammer.

Torre Mora Scalunera Etna Bianco 2020

Druif: carricantevulkanisch etna bianco

Proefnotitie: Heerlijk fonkelend zeer lichtgeel kleurtje. Steek je neus in het glas en dan heb je dus die frisse minerale geur. Verder nog aroma’s van peer, bloesem, witte perzik en een wat groene pruim. Lekker fris van smaak ook met een vleugje kruidigheid. Vol grapefruit, limoen, minerale toets en ook weer die peer en bloesem.

Waardering: 3/5. Heerlijk fris, echt een top borrelwijn, maar weer dat prijskaartje. Wijn is een prijzige hobby.

Overwinteren

Als wij in de winter een weekje vrij zijn, dan proberen we toch vaak naar Lanzarote te vluchten. Daar vierden we een paar jaar geleden oud en nieuw met 26 graden, dus een top plek voor wie Nederland in de winter wil ontvluchten. En het fijne aan Lanzarote is ook nog dat ze leuke wijnen produceren. Uiteraard op vulkanische bodem. Voor wie het heeft gemist: ik schreef er laaaaaaaang geleden ook een blog over en maakte drie jaar geleden ook een filmpje. Je kunt de wijngaarden op Lanzarote prima ontdekken met een gehuurde fiets (mountainbike) of met Wine Tours Lanzarote. Dan wordt je gewoon in een busje (met airco) lekker rondgereden.

wijnlandschap vulkanische wijn

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :