hoofdfoto champagne reis

Ploppen met die kurken waar het hoort: in Champagne! Deel I

Zojuist drie dagen in Champagne geweest en ik kan nu al niet wachten om weer terug te gaan. Wat een prachtige streek met lieve mensen en heerlijke bubbels. Ik snap nu echt niet waarom ik niet vaker een fles champie opentrek. Champagne is er niet alleen voor een feestje of een speciale gelegenheid, het kan altijd. En nog beter: het past bij heeeeeeeel veel gerechten en is dus eigenlijk een perfecte food matcher. Beetje jammer is alleen dat wij hier met oud en nieuw vaak een mindere champagne in huis halen. Die flessen met extreem bruisende bubbels die nergens naar smaken en strak staan van droogheid en ongebalanceerde zuren. Ik zou zeggen, lees deze blog (en die van volgende week, want het past niet allemaal in 1 stuk) en plop een keer een goede fles open.

champagne reis overzichtsfoto

Somm Champagne Weekend

Ik hoefde niet lang na te denken toen Jaqueline Smit van Dis Donc vroeg of ik mee wilde op haar Somm Champagne Weekend die zij organiseerde. Je een aantal dagen onderdompelen in de wereld van de befaamde bubbel, wie wil dat nou niet? Deze reis organiseert ze elk jaar en is echt een aanrader. Jaqueline importeert met haar Dis Donc de meest prachtige champagnes van kleine champagneboeren die met hun passie en oog voor kwaliteit pas echte goede producten neerzetten. Ja, ja mensen, er bestaan champagnes met echte smaak, complexiteit en een mooie balans. Stap eens weg bij die grote marketingnamen die leven van hun reputatie!

champagne wijnstok

De streek

Champagne is een streek apart, er gelden (zoals overal in Frankrijk) strenge regels en het is de enige plek waar daadwerkelijk de naam ‘Champagne’ op het etiket gezet mag worden. Het ligt in het noorden van Frankrijk met Reims en Eperney als centrale, bruisende steden.
Je weet het gelijk wanneer je in Champagne bent. Behalve de aaneenschakeling van wijngaarden, vind je om de zoveel meter wel een deur van een champagneboer of winkel.
Er zijn drie druivensoorten in Champagne die over het algemeen gebruikt worden: Chardonnay (wit) en Pinot Noir en Pinot Meunier (blauw). Champagnes zijn vaak blends van deze druivenrassen, maar wanneer het alleen van Chardonnay wordt gemaakt heet het ‘Blanc de Blancs’ en alleen van blauwe druivenrassen ‘Blanc de Noirs’. De druiven hebben elk hun eigen kenmerk. Zo is Chardonnay hoog in de zuren, floraal en met een citrus karakter. Pinot Noir is wat voller qua smaak, heeft een rood fruit karakter en is de ruggengraat van veel champagnes. Pinot Meunier is lekker fruitig en toegankelijk.

champagne wijngaard

Liefde voor druiven

De drie dagen Champagne waren vol gepland om zoveel mogelijk in ons op te kunnen nemen. Wij verbleven in een gîte, een vakantiehuis, dat eigendom is van -hoe kan het ook anders- een champagneboer. Op het programma stond gelijk een bezoekje aan het champagnehuis Hubert Paulet. De huidige eigenaar is Olivier Paulet en hij is al de vierde generatie van de Paulet familie die het bedrijf met liefde runt. Zijn wijngaarden liggen in het dorpje Rilly-la-Montagne en de gemiddelde leeftijd van zijn druivenstokken ligt rond de 25 jaar. Dat is best hoog en er komt dan ook geconcentreerd sap van met veel smaak. Onder de naam Hubert Paulet worden verschillende champagnes geproduceerd zoals brut (droog), demi-sec (zoet), rosé champagnes, cuvée en millésime.

champagne Hubert paulet rondleiding

Weetjes

Wanneer er ‘Cuvée’ op een etiket staat, betekent het dat het sap is gebruikt van de eerste 2050 liter van de eerste persing en is daarmee het beste sap. ‘Millésime’ betekent ‘jaartal’ in het Frans en betekent dat de wijn van 1 goed oogstjaar is gemaakt. Vaak worden champagnes namelijk geblend met wijn uit andere jaargangen, maar wanneer het echt een top jaar is, kan het een Millésime worden.

En nu kan ik je natuurlijk niet die toppers van die lieve Olivier onthouden. Wij kregen er na een uitgebreide rondleiding twee te proeven: de Premier Cru Cuvée Tradition en de Premier Cru Millésime 2006 Rosé.

champagne hubert paulet proeven

Premier Cru Cuvée Tradition
Druiven: 50 % Pinot Meunier, 25 % Chardonnay en 25 % Pinot Noir
Smaak: Prachtige samenstelling, smelt op je tong en smaakt naar meer. Deze milde bubbel drink je altijd en overal, bij het eten of gewoon lekker op de solotour.

Premier Cru Millésime 2006 Rosé
Druiven: Pinot Meunier en Chardonnay
Smaak: Verrassend complex en “zwaar” voor een rosé champagne. Smaakt naar meer en heeft een prachtige oranje roze kleur. Milde bubbel, zeker een showstopper. Lekker als aperitief of bij een fruitsalade met een beetje suiker!

Coming up

Volgende week vertel ik meer over het bezoek aan de charmante champagne virtuoos Fabrice Pouillon, een tonnelier (DE tonnenmaker van de streek) en een paar leuke eet tips. Ben je nu benieuwd naar deze champagnes of naar nog meer toppers die Jaqueline importeert? Neem dan eens een kijkje in de webshop van Dis Donc en probeer!

Extra tip: 

Is de Champagne net even te ver weg voor je, maar je wil je wel onderdompelen in de wereld van de perfecte bubbel, gastronomisch genieten EN luxe? Dan is de Tasting Elegance & Luxury iets voor jou. Een nieuw samenwerkingsverband tussen Dis Donc, Persian Caviaar en een aantal top restaurants.

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nlWijndummy

 

Deel dit :