Apostelhoeve 1

Het nieuwe oogstjaar van Neerlands trots: de Apostelhoeve

Op een prachtige zonnige dag door een wijngaard struinen met een glas bubbels in de hand. Mij kun je niet blijer maken. Ik prees mijzelf dan ook erg gelukkig toen ik vorige week op uitnodiging van Bovino een bezoek mocht brengen aan de Apostelhoeve om daar de wijnen van de oogst van 2018 te proeven. Want hell yeah, in Nederland worden er ook heerlijke wijnen gemaakt.

Apostelhoeve

Wie zich God in Frankrijk wil voelen, hoeft niet lang in de auto te zitten. Rij gewoon naar Maastricht. Oké, ook best een eind als je in het noorden van het land woont, maar nog altijd dichterbij dan La Douce France. In Maastricht vind je namelijk het oudste wijndomein van Nederland en ook nog één van de grootste: de Apostelhoeve. Zodra je het terrein op rijdt waan je je in een totaal andere wereld. Als wijngek werd ik er zelfs een beetje stil van. De Apostelhoeve prijkt bovenop de Louwberg waar de wijngaarden als een rok uitgewaaierd op de zuidhellingen staan aangeplant.

Als wijngek werd ik er zelfs een beetje stil van.

Apostelhoeve 3

Van suikerbiet tot druivensuikers

Werden er vroeger nog suikerbieten en aardappelen geteeld, vandaag de dag zijn het druivenstokken. Oh en zure kersen, want er moet toch iets op zo’n Limburgse vlaai. In 1970 besloot opa Hulst dat het misschien wel een goed idee was om druivenstokken aan te planten en in 1973 werden de eerste flessen wijn gebotteld. Toen nog behoorlijk zuur, laag in alcohol en het leek op bitter lemon. Eigenlijk niet te drinken dus. Maar de aanhouder wint en de opwarming van het klimaat heeft ook een handje meegeholpen. Want hoe warmer het jaar, des te meer suikers omgezet kunnen worden in alcohol en des te beter de balans is tussen suiker, alcohol en zuren. Opa Hulst helpt nog steeds mee, maar de dagelijkse gang van zaken is nu in handen van zijn zoon en kleinzoon.

Apostelhoeve 5

Witte wijn

Het is witte wijn wat de klok slaat bij de Apostelhoeve. Ondanks dat er best rode wijn te vinden is van Nederlandse bodem, ligt de focus bij de Apostelhoeve nu nog op wit. De meeste wijnen zijn monocépages. Dat wil zeggen dat ze van één druivenras worden gemaakt. Het zijn wijnen van de druivenrassen müller-thurgau, auxerrois, riesling en pinot gris. Van de pinot gris wordt er naast een frisse, droge wijn, ook een ‘barrique’ versie gemaakt die op hout heeft gelegen en dus net wat meer rondheid, body en bite heeft. Naast alle monocépages is er wel één blend van verschillende druivenrassen. Dat is de Apostelhoeve Cuvée XII. Een blend van müller-thurgau, auxerrois en pinot gris. Daarnaast zijn er nog twee bubbels: de Apostelhoeve Riesling Brut en Apostelhoeve Cuvée XII Brut.

Apostelhoeve 4

#bloggerlife

Reden van mijn bezoek is om samen met een klein groepje andere wijnbloggers en wijnschrijvers de nieuwe jaargangen te proeven. Nu de oogst van 2019 zich net een beetje aan het ontwikkelen is aan de wijnstok, is 2018 inmiddels gebotteld. Behalve de bubbel dan, die moet nog even wat tijd in de kelder doorbrengen.

Apostelhoeve 2
Foto door Bovino

De oogst van 2018

Wat de wijnen van de Apostelhoeve allemaal gemeen hebben, of je nu 2018 hebt of een andere jaargang, is een lichte sprankeling. Een licht bubbeltje op je tong, mede dankzij de kalkrijke mergelbodem. De wijnen zijn fris met mooie zuren en veelal met aroma’s van bijvoorbeeld citrus, groene appel, gele appel en hier en daar een tropisch tintje.

2018 was warm, erg warm. Zo warm zelfs dat er een discussie ontstond tussen opa, vader en zoon over welke druiven ze het eerst binnen moesten halen. Als je de druiven te lang laat hangen, bouwen de suikers in de druif op waardoor de uiteindelijke wijn uit balans kan raken of extreem hoog in alcohol wordt. Tadaaaaaaaa enter de pinot gris Late Harvest. Een deel van de pinot gris druiven hebben ze vorig jaar pas laat geoogst, waardoor er een heerlijke dessert/aperitief wijn van gemaakt kon worden. Nog steeds met een bijna verfrissende tinteling op je tong. De suikers zijn hoog en het alcoholpercentage ligt op een schappelijke 12%. De ‘normale’ pinot gris ligt wat hoger in alcohol. Door het warme jaar tikt die nu in zijn droge, frisse vorm de 14% aan.

Apostelhoeve 6

Bovino

Bovino is de webshop waar je helemaal los kunt gaan op wijnen van de Apostelhoeve. De prijzen voor Nederlandse wijn liggen hoger dan dat je misschien gewend bent. Dat is niet om ons te pesten, maar gewoon omdat het een stuk duurder is om wijn in Nederland te maken. De wijnbouw is kleinschalig, de rendementen laag, de apparatuur duur en ook arbeid, grond en de productie zorgen voor hoge kosten. Meer dan in Frankrijk of Spanje. Maar is de Apostelhoeve het waard? Ja, ik vind van wel.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpaginavolg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  

Wijndummy

Deel dit :