wijnbar Wijndummy druif wijnfestival

Nieuw jaar, nieuwe kansen en een nieuw seizoen Wie is de Mol

2017 is begonnen, een nieuw jaar met allerlei nieuwe kansen, momenten om te pakken, te shinen en vast ook weer genoeg momenten om je voor te generen. Zo zit mijn eerste gênante wijnmoment er alweer op (iets met wijn en hoge hakken) en is ook het eerste ‘oeps-wijnmoment’ een feit (iets met een champagnekurk die een stuk van het hotelplafond schiet).

Wie is de Mol?

Het fijne aan een nieuw jaar is dat het voor veel mensen ook een nieuwe start is, mensen zitten vol goede voornemens, waar bij mij in ieder geval altijd maar bar weinig van terecht komt. Maar dit nieuwe jaar is er ook weer een nieuw seizoen van het oh zo populaire programma Wie is de Mol. Dit jaar gaan ze naar Amerika, het land van de onbegrensde mogelijkheden EN van wijn. Om precies te zijn zullen de molkandidaten neerstrijken in de staat Oregon, aan de noordwest kust van de Verenigde Staten.

Amerika en wijn

Velen kennen vooral Californië als de wijnstaat, maar er zijn er zo veel meer. Het waren de Europese migranten die de wijnbouw al naar Amerika brachten, maar pas in de eerste helft van de negentiende eeuw ging het echt goed van start. Op dit moment zijn er in alle staten wel wijngaarden te vinden, de één wat belangrijker en beter dan de ander natuurlijk. De belangrijkste staten zijn Californië, New York, Washington (de staat dus, niet D.C.) en tadaaaaa Oregon.

Wie is de mol Oregon vineyardland
bron: oregonvineyardland.com

Oregon

In het noorden van de staat Oregon ligt het wijngebied Willamette Valley AVA (American Viticultural Area). Daar ligt de grootste concentratie wijngaarden en wijnhuizen van Oregon.

Wie is de mol ERA-oregon-wines
bron: Erath Winery

Dat gebied heeft de meeste zonuren van Oregon en is weer onderverdeeld in zes subgebieden. In het noordelijke gedeelte van het wijngebied staat vooral Pinot Noir aangeplant, maar Pinot Gris doet het er ook goed.

In het zuiden van wijnstaat Oregon is het over het algemeen warmer, maar door de vele heuvels en valleien kunnen er ook druiven groeien die een wat koeler klimaat nodig hebben. Daar vind je succesvolle beplantingen van Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Gris en Viognier.

Of er nog leuke spelopdrachten voor de molkandidaten in de wijngaarden zullen zitten, moeten we nog even afwachten. Het nieuwe seizoen gaat zaterdag 7 januari van start en dan zal de gekte weer weken aanhouden. Ik ga ondertussen op zoek naar een leuke wijn uit Oregon, al zal dat niet zo makkelijk te vinden zijn als eentje uit Californië. Tips zijn welkom 😉

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina en volg je Wijndummy op Instagram. En heb je tips? Mail mij danWijndummy

Deel dit :