najaarsproeverij 3

Hoera, het is weer de tijd van de najaarsproeverijen!

Het is altijd ‘wine o’clock’ en nu al helemaal, want het is DE tijd van de najaarsproeverijen. Veel wijnhandels, winkels en importeurs trekken deze periode hun wijnen open om consumenten en professionele wijnkopers kennis te laten maken met hun (nieuwe) assortiment.

Consument, pers en handel

Er zijn tientallen proeverijen, maar je kunt niet zo maar naar elke willekeurige proeverij gaan. Proeverijen van importeurs zijn over het algemeen alleen voor de vakhandel en de pers, maar proeverijen van wijnwinkels kun je als consument vaak gewoon bezoeken. Soms moet je je wel even opgeven, maar dan kun je met een proefboekje in de hand langs tientallen en soms honderden wijnen struinen. Met het glas dat je daar dan krijgt, kun je wat proef slokjes inschenken of in laten schenken en ontdekken of er nieuwe pareltjes voor je tussen zitten.

najaarsproeverij 6

Najaarsproeverij Delta Wines

Op 1 oktober vond de najaarsproeverij van Delta Wines plaats, een grote speler op de Nederlandse en internationale markt wat wijn betreft. In het Leerhotel Het Klooster in Amersfoort stonden rijen tafels waar dochterondernemingen DGS WIJN, Coenecoop Wine Traders en Pallas Wines hun wijnen hadden uitgestald. De proeverij was niet voor consumenten, maar deze wijnen vind je wel bij de wijnwinkel bij jou om de hoek. De prijzen variëren van de betaalbare leukerds tot de ‘leuk-voor-wanneer-ik-een-bonus-krijg’. Zelfs met het netjes uitspugen van de wijnen, want dat hoort toch wel op zo’n proeverij, heb ik niet al die wijnen kunnen proeven. Wel heb ik een kleine selectie voor jullie gemaakt.

Tips!

Er was zoveel lekkers en zoveel te proeven, maar om het een beetje overzichtelijk te maken heb ik twee van mijn favoriete wijnhuizen voor jullie op een rijtje gezet, te weten Montes uit Chili en Kaiken uit Argentinië. Grappig om te weten is dat de geestelijk vader van Montes ook Kaiken heeft opgezet. De prijzen van deze wijnhuizen liggen misschien wat hoger dan dat je gewend bent, maar met de feestdagen in het vooruitzicht en andere heerlijke avondjes, zijn dit wel echte toppers.

najaarsproeverij 4

Tip 1: Wijnhuis Montes

Eigenlijk is alles van wijnhuis Montes top. De wijn met, in de meeste gevallen, een engel op het etiket. Zeer toepasselijk ook voor hun crème de la crème: Montes Purple Angel, gemaakt van carmenère en een beetje petit verdot. Met een adviesprijs van bijna 57 euro zeker geen wijn voor eventjes tussendoor, maar het is wel alsof er een engeltje op je tong piest. Gelukkig hebben ze bij Montes ook andere heerlijkheden die een minder grote aanslag op je portemonnee plegen.

Montes Alpha Chardonnay, adviesprijs € 16,60

Niet zo’n mega dikke boterige chardonnay, maar wel lekker vol. Heerlijk bij vis en wit vlees zoals een lekker stuk kip! Aroma’s van tropisch fruit als perzik, abrikoos en wat grapefruit voor de frisheid.

Montes Alpha Black Chardonnay, adviesprijs € 19,90

Zeer sjiek de friemel fles met een mooi zwart etiket en gouden engel. Perfect als cadeau of tijdens de feestdagen op tafel bij het diner. Alhoewel, daar passen alle wijnen van Montes wel bij. Ook een heerlijke chardonnay, met net even dat beetje extra. Op de markt onder de naamtoevoeging ‘Special Cuvée’, maar met zwart etiket. Vandaar de titel ‘black’ in het proefboekje.

Montes Alpha Carmenère, adviesprijs € 16,60

Bij een lekker stuk vlees, of gewoon lekker zo op de bank, kun je deze carmenère er prima bij hebben. Rijp rood en donker fruit, zachte tannines en een wijn die zeker nog even voor de gezelligheid blijft hangen.

Montes Alpha Black Cabernet Sauvignon, adviesprijs € 19,90

Ook lekker bij vlees, is de ‘Special Cuvée’ van de cabernet sauvignon. Met hetzelfde sjieke zwarte label als de special edition van de chardonnay. Wat steviger dan de carmenère. Love it.

Tip 2: Wijnhuis Kaiken

Eigenlijk wil ik ervoor zorgen dat ik altijd wat flessen Kaiken in huis heb. Of dat nu gaat om rood of wit, dat maakt mij niet eens uit. Het liefst beide, dan heb ik zeker voor elke mood wat.

najaarsproeverij 1

Kaiken Estate, adviesprijs € 9,95

De basislijn van Kaiken staan in de winkel onder de naam ‘Kaiken Estate’. Er is een witte blend van semillon en sauvignon blanc met frisse citrus en fruit aroma’s en een licht zuurtje. De rode variant van cabernet sauvignon is lekker kruidig met aroma’s van pruimen en een hint van chocolade en vanille. De malbec is van deze drie mijn favoriet. Heerlijk vol van smaak. Denk aan rijp fruit en een beetje tabak.

Kaiken Utra, adviesprijs € 16,95

Voor dat stapje extra qua smaak en intensiteit is er de Ultra collectie. Zowel de cabernet sauvignon als de malbec zijn goddelijk. Kost wat extra, maar is het zeker waard.

Tip 3: Betaalbaar

Van wijnhuis El Coto proefde ik een verdejo en een chardonnay, beide uit de Spaanse streek Rioja.

El Coto Verdejo, adviesprijs € 8,50najaarsproeverij 8

Lekker tropisch, fris en fruitig. Wat wil je nog meer? En dat voor een prima prijsje.

El Coto 875m Chardonnay, adviesprijs € 11,90

Een super chardonnay en al helemaal voor deze prijs. Vol van smaak, tropisch fruit zoals ananas en een vleugje vanille. Erg vriendelijke wijn die je, in tegenstelling tot sommige zware chardonnays, ook gewoon zo kan drinken.

Cochon Volant Rouge, adviesprijs € 9,41

Een lekkere en fruitige rode wijn met aroma’s van bosbessen en aardbei. Het is een blend van carignan, syrah en grenache noir.

najaarsproeverij 2

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :