apostelhoeve 2019 cuvee XII 2

Move over 2018 en hallo oogstjaar 2019

Move over 2018 en kom maar op met 2019. Ik heb het over de wijnen uit het oogstjaar 2019 die in deze tijd op de markt verschijnen. 2018 mocht met recht een topjaar worden genoemd in wijnland, zeker ook voor de Nederlandse wijnen. De kwaliteit was fantastisch dankzij een prachtig jaar, maar hoe zit dat met 2019?

Oogstjaar 2019

Het nieuwste oogstjaar werkt gekenmerkt door een mooi en droog voorjaar, met een paar flink warme dagen. De druivenstokken tierden dan ook welig, waardoor wijnboeren flink moesten aanpoten om de weelderige loofwanden een beetje te kunnen beteugelen. Je kunt zo’n druivenstok niet maar z’n eigen gang laten gaan. Voor je het weet zitten er teveel druiven aan een stok waardoor de kwaliteit achteruit gaat, of de takken worden topzwaar en breken af.
Helaas sloeg halverwege juni op sommige plekken wel de hagel toe en liepen meerdere wijngaarden flinke schade op. Wat volgde was een warme zomer waardoor de druiven perfect konden rijpen.

Apostelhoeve 3 oogstjaar

Apostelhoeve

Ook het oudste en grootste wijndomein van Nederland, de Apostelhoeve, is druk in de weer geweest om alle druiven op tijd binnen te halen en te verwerken tot Nederlandse topwijnen. Nederlands wijntrots vinden we in Limburg, bovenop de Louwberg bij Maastricht. Op een oppervlakte van tien hectare groeien verschillende druivenrassen: müller-thurgau, auxerrois, riesling en pinot-gris. Daar maken ze bij de Apostelhoeve prachtige wijnen van, zowel stil als mousserend, die het proberen meer dan waard zijn.

Cuvée XII Apostelhoeve

Nu had ik het onwijze geluk dat er een fles van hun Cuvée XII werd opgestuurd. Deze wijn maken ze al bijna twintig jaar en is wat volume betreft hun belangrijkste wijn. Ten eerste al een prachtige fles om te zien, lekker koninklijk ook. En ten tweede is het gewoon een topwijn. Deze wijn wordt gemaakt van verschillende druivenrassen: 40% müller-thurgau, 30% auxerrois en 30% pinot-gris.

Apostelhoeve Cuvee XII 2

Wie nog steeds denkt dat Nederlandse wijn beter vermeden kan worden, heeft het al lange tijd mis. Er zijn genoeg wijnboeren die de kennis en de passie in huis hebben om prachtige wijnen te maken. En de Apostelhoeve is zeker één van die toppers. Deze Cuvée XII heeft het allemaal. Het is een frisse wijn vol appeltjes en lychee galore en een mooie finish. Perfect voor in het zomerse zonnetje. Je legt nog net geen €15 neer voor deze wijn, maar dan heb je ook wel een goede wijn in huis. Nu kun je denken dat zo’n bedrag vrij hoog is, maar het is een goede prijs-kwaliteitverhouding. Al helemaal wanneer je kijkt naar de prijzen van Nederlandse wijnen in het algemeen. Die liggen nu eenmaal hoger dan bijvoorbeeld een Spaanse wijn. Dat heeft er alles mee te maken dat het produceren van wijn in Spanje nu eenmaal op alle fronten goedkoper is. Lullig voor ons, maar zo is het nu eenmaal. En tja… als we dan toch Koningsdag moeten gaan vieren in onze tuin of op het balkon, dan kunnen we net zo goed in stijl de Cuvée XII erbij pakken.

apostelhoeve 2019 cuvee XII 1

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :