wijnmakers 7

Mooie plaatjes en praatjes van Franse wijnmakers

 

Allereerst een fantastisch 2019 gewenst!

Dat het een geweldig jaar vol wijn, gezondheid en geluk mag worden!

Oké… nu tijd voor een blog.

Op reis

Een reis door de wijngaarden van de Rhône, de Loire of even een bezoekje brengen aan één van de beroemde chateaus in Bordeaux. Ik kan wel zeggen dat ik onwijs jaloers ben op de makers van Wine Masters. Onlangs keek ik het eerste seizoen van hun documentaire reeks en ik kan niet wachten om weer op wijnreis te gaan.

Wine Masters

Seizoen 1 brengt de kijker naar vijf beroemde wijngebieden in Frankrijk: Rhône, Loire, Bordeaux, Bourgogne en de Elzas. In elke aflevering neemt een wijnmaker je mee op reis door zijn of haar gebied, wijngaard en kelder. Ondanks de vele verschillen wat betreft de gebieden, druivenrassen en verschillende manieren van wijn maken, hebben ze allemaal één ding gemeen. Wijn zit in hun bloed. Het zijn echte familiebedrijven vol passie die soms al veertien generaties lang weten wat ze met hun druiven moeten doen om ons te voorzien van een heerlijk glas wijn.

wijnmakers 1

Plaatjes

Verwacht geen educatieve lesopzet over de gebieden, maar ga er voor zitten en geniet gewoon van de beelden. Naast wijnliefhebber ben ik tv-maker en ik moet zeggen dat ik erg blij was met wat ik zag. Het is echt prachtig gefilmd en in kaart gebracht. De muziek is misschien soms iets te plingelig (misschien het woord van 2019?) naar mijn mening. Een beetje een kruising tussen een wandeling door ‘The Shire’ in Lord of The Rings en een Disneyfilm. Ik snap het ook wel een beetje. Wijn is magisch, de shots prachtig en dus is een beetje geplingel misschien ook wel op z’n plaats. Maar goed, smaken verschillen en gelukkig zit het er ook niet continue doorheen.

wijnmakers 3

Beroemde wijnkenners

Naast de verschillende interviews met de wijnmakers, komen ook twee beroemde wijnkenners aan het woord. Tim Atkin en Jeannie Cho Lee hebben beide de prestigieuze titel Master of Wine behaald en zijn geroemde wijnjournalisten. Ook iets waar ik onwijs jaloers op ben. Geen fancy gepraat over wijn, maar gewoon leuk, laagdrempelig en interessant. Het is voor iedereen toegankelijk, zowel voor de wijnkenners en wijnliefhebbers als voor de wijndummies.

wijnmakers 6

Internationaal

Ondanks dat Wine Masters een Nederlandse basis heeft, is de documentaire reeks voor de internationale markt gemaakt. De interviews zijn dan ook allemaal in het Engels. Ik raad je wel aan de -Engelse- ondertiteling ook even aan te zetten, want vooral de oudere garde wijnmakers praat gewoon lekker in het Frans.

wijnmakers 4

Het eerste seizoen

Aflevering 1: Rhône

De familie Guigal heeft een passie voor syrah. Marcel Guigal en zijn zoon Philipe maken daar in de Côte-Rotie dan ook heerlijke wijn van.

Aflevering 2: Loire

In ‘de tuin van Frankrijk’ staat Sancerre centraal waar de familie Bourgeois hun passie voor sauvignon blanc uit de doeken doet.

Aflevering 3: Bordeaux

In het meest beroemde wijngebied ter wereld breng je een bezoek aan de familie Boüard de Laforest van Château Angélus in Saint-Émilion.

Aflevering 4: Bourgogne

In één van mijn favoriete streken maakt Véronique Drouhin prachtige wijnen van chardonnay en pinot noir.

Aflevering 5: Elzas

Al dertien generaties lang maakt de Trimbach familie hun wijnen in de Elzas. Kijk en geniet!

wijnmakers 5

Bestellen

Deze serie kun je niet vinden op Netflix, maar is wel te bestellen via iTunes, winemasters.tv, Vimeo on Demand, Amazon Prime en Google Play.

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op Instagram en ga naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :