Libanon 2

Libanon. Onbekend, maar zeker niet onbemind

Zoals je wellicht via Wijndummy op social media of door een eerdere blog al had begrepen, had ik laatst een presentatie van wijnen uit Libanon. Is Libanon een wijnland dan? Oh ja, zeker wel. En dat niet alleen, het is één van de oudste wijnlanden ter wereld. In het Oude Testamant, in Hosea 14, worden de wijnen van Libanon zelfs al vermeld:

‘Zij zullen wederkeren, zittende onder zijn schaduw, herleven als koren, bloeien als een wijnstok en befaamd zijn als de wijn van Libanon.’

Libanon 4

De feiten

Libanon ligt aan de oostkust van de Middellandse Zee tussen Syrië en Israël in. Het land produceert zo’n zeven miljoen flessen wijn per jaar, gemaakt van druiven die over tweeduizend hectare aan wijngaard aangeplant staan. Even ter vergelijking: alleen al in Bordeaux komen ze makkelijk aan die productieaantallen. Er zijn vier gebieden waar wijn wordt gemaakt: Batroun in het noorden, met leisteen en klei in de bodem. Mount Lebanon, waar de bodem ook uit klei en leisteen bestaat. De Bekaa Valley, waar de bodem kalkrijk is. En in het zuiden Jezzine, met verschillende bodemsoorten als kalk, vulkanisch materiaal, alluviaal (aangeslibde grond) en mergel. De klimatologische omstandigheden zorgen voor topcondities voor de wijnbouw.

Aroma’s

De wijnen uit Libanon mogen dan onbekend zijn, maar zijn vaak wel van goede kwaliteit. Lekker krachtig, aards en kruidig wanneer het gaat om rood. En mooie witte wijnen met aroma’s die variëren van citrus tot honing en van bloemen tot tropisch fruit.

Druivenrassen

Libanon 5Er wordt veel gebruik gemaakt van de welbekende druivensoorten voor witte, rode en rosé wijnen. Die witte druivenrassen zijn onder meer: chardonnay, viognier, sauvignon blanc, alvariño en ugni blanc. Wat blauwe druivenrassen betreft zijn dat: merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, carignan, tempranillo, grenache en cinsault. Maar er zijn zeker ook een paar inheemse druivensoorten die tot nu toe worden gebruikt. Dat zijn voor wit: obeidy, merwah en mekasi. En zawtarani voor rode wijn.

DNA

Nu schrijf ik ‘tot nu toe’, want er zijn nog heel wat onontdekte inheemse druivensoorten waar nog onderzoek naar wordt gedaan. Door middel van dna-onderzoek (ja, dat doen ze ook bij druiven) kunnen ze er bijvoorbeeld achter komen welke druivenrassen hebben geleid tot het ontstaan van weer een nieuwe variëteit.

Libanon op de kaart

De internationale druivenrassen die we allemaal wel kennen, zijn voor het land vooral Libanon 1handig om Libanon als wijnland op de kaart te zetten. Export technisch gezien is dat natuurlijk ook wel zo slim. Mensen kiezen nu eenmaal eerder iets wat ze kennen. Best zonde, want het is juist zo leuk om eens nieuwe dingen te ontdekken en gewoon wel te gaan voor iets totaal anders. Probeer gewoon eens zo’n inheemse druivensoort uit Libanon. Maar het is ook leuk om zo’n “oude vertrouwde” sauvignon blanc uit Libanon eens naast andere sauvignon blanc te zetten. Een SB uit Libanon smaakt weer totaal anders dan een sauvignon blanc uit de Loire (Touraine, Frankrijk) of Marlborough (Nieuw-Zeeland). Die laatste twee zijn onderling ook totaal verschillend overigens. Proef en ontdek!

Tip

Kijk eens online of er nog wat leuke proeverijen in jouw omgeving gehouden worden door wijnwinkels of importeurs. Kun je mooi allerlei verschillende druivenrassen en/of landen uitproberen. Vergelijk bekende druiven onderling of ga eens voor een totaal onbekende druif uit bijvoorbeeld Libanon!

Meer Wijndummy

Voor meer Wijndummy like je de Wijndummy Facebookpagina, volg je Wijndummy op InstagramTwitter en ga je naar het Wijndummy YouTube kanaal. Heb je tips? Mail naar info@wijndummy.nl!  Wijndummy

Deel dit :